Blandet modtagelse af forsknings-ministerium
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Blandet modtagelse af forsknings-ministerium

Af Karl Erik Thomsen Nyt ministerium skal samle teknologisk udvikling og anvendt forskning Industrien hilser det nye teknologi- og forskningsministerium velkommen, mens kilder i forskningsverdenen finder det forkasteligt, at ministeriet er kommet så hovedkulds til verden.

Fra en af de mest forsknings- og udviklingsintensive grene af industrien - elektroniksektoren - hilser man principielt et forskningsministerium velkommen. Især hvis det resulterer i øget dansk deltagelse i international forskning.
POSITIVT SIGNAL -

Det er et positivt signal fra regeringen, at man vil gøre noget for forskningen, siger administrerende direktør Kaj Juul-Pedersen, L.M.

Ericsson A/S, der er formand for brancheforeningen Elektronikindustrien. Kvalitetsniveauet inden for dansk forskning ligger Kaj Juul-Pedersen meget på sinde og her spiller deltagelse i internationale forskningsprojekter en væsentlig rolle.

  • Hvis det nye ministerium fører til en styrkelse af denne side af forskningen, er det en god ting.

Fra industriens hovedorganisation Dansk Industri (DI) lyder meldingen, at DI er parat til at samarbejde med alle de nye ministerier. Specielt i forbindelse med det nye forskningsministerium, siger direktør Peter Mikkelsen, DIs tekniske afdeling, at DI er meget optaget af at få industrien til at vokse og til at blive mere konkurrencedygtig. Kan ministeriet for teknologiudvikling og anvendt forskning bidrage hertil, er det godt. Konkret peger Peter Mikkelsen på, at det bl.a.

drejer sig om, at vejen fra anvendt forskning til færdigudviklede produkter bliver så kort som overhovedet muligt.

HOVEDKULDS Mens industrien således ser nye muligheder med et helt nye ministerium for anvendt forskning, finder flere kilder i forskningsverdenen store betænkeligheder, ved den hovedkulds måde dannelsen af det nye ministerium er foregået på. Mens industrien således ser nye muligheder med et helt nye ministerium for anvendt forskning, finder flere kilder i forskningsverdenen store betænkeligheder, ved den hovedkulds måde dannelsen af det nye ministerium er foregået på.

Opfattelsen af, at det nye ministerium primært har været et spørgsmål om at skaffe ministertaburetter er udbredt i forskerkredse. Centralt placerede kilder, påpeger det meget uheldige i, at rokeringerne er foretaget uden en dybtgående altomfattende analyse af, hvad der kunne være hensigtsmæssigt.

KUNSTIGT SKEL Formanden for folketingets forskningsudvalg Kjeld Rahbæk Møller (SF)siger, at han godt kan se en idé i at oprette et forskningsministerium. Han synes dog ikke om den danske version, som den nu tegner sig i dag med grundforskning Formanden for folketingets forskningsudvalg Kjeld Rahbæk Møller (SF)siger, at han godt kan se en idé i at oprette et forskningsministerium. Han synes dog ikke om den danske version, som den nu tegner sig i dag med grundforskning og anvendt forskning placeret under hver sit ministerium: Undervisningsministeriet og det nye ministerium for teknologisk udvikling og anvendt forskning. - Jeg tror, det er et meget kunstig skel, siger forskningsudvalgets formand.

Rahbæk Møller mener, at der er to grunde til, at ministeriet for teknologisk udvikling og anvendt forskning med Svend Bergstein (CD) som minister, blev etableret: Dels har statsminister Poul Nyrup Rasmussen, (S) omtalt forskningen som et område han ville satse på, og det har ifølge Rahbæk Møller krævet et udspil. Dels skulle der findes et vist antal ministertaburetter til CD.

BERGSTEINS DOMÆNE Forsknings- og teknologiministeriet får følgende ressortområde: Fra undervisningsministeriet overføres forskningspolitikken samt de forsknings- og teknologiaktviteter, som ikke finansieres af de højere læreanstalters bevillinger. Forsknings- og teknologiministeriet får følgende ressortområde: Fra undervisningsministeriet overføres forskningspolitikken samt de forsknings- og teknologiaktviteter, som ikke finansieres af de højere læreanstalters bevillinger.

Fra energiministeriet overføres Forskningscenter Risø.

I øvrigt får det nye ministerium institutionerne: Forskningspolitisk Råd, Statens seks forskningsråd, Forskerakademiet. Dansk Rumforskningsinstitut, Dansk Polarcenter og Dansk Diane Center.

Den nye forsknings- og teknologiminister Svend Bergstein (CD) får til hovedopgave at stå for forskningspolitisk koordination, herunder formandskabet for regeringens forsknings- og teknologiudvalg.

Ministeren er endvidere ansvarlig for regeringens redegørelse for forskning og teknologivurdering. Svend Bergstein er også formand for EFs forskningsministerråd og får ansvaret for den internationale forskning (EFs forskningsprogrammer samt Eureka, Cern, Eso og Colombus)

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten