Blæsevejr stopper Anholt-byggeri kort efter tyvstart

Byggeriet af Danmarks største havmøllepark er gået i gang før tiden - og derpå stoppet igen på grund af blæsevejret.

Allerede nytårsaften kl. 17.00 tyvstartede kæmpekranen Svanen og fik på to timer banket det første af i alt 111 monopile-fundamenter på plads. Det var dagen før planlagt.

Siden da er det ikke blevet til flere ramninger på grund af vejret, og onsdag gik Svanen igen i havn ved udsigten til kraftigt blæsevejr i området torsdag og fredag.

Projektledelsen er tilfredse med den gode start, men projektleder Claus Bøjle Møller er også klar over, at der er lang vej at gå:

»Med byggestart midt i vinterperioden ved vi, at vi vil løbe ind i perioder med rigtig dårligt vejr i form af vind og bølger. Det indgår selvfølgelig i vores planlægning, og vi vil prøve at udnytte alle vejrvinduer til installation,« siger han.

Anholt-møllerne skal funderes ved hjælp af et velkendt princip, nemlig monopile-konceptet, som er et enkeltstående rør, som rammes ned i havbunden.

Stålrørene til Anholtparken har en diameter på ca. fem meter og en godstykkelse på fem-ni cm, og længden af monopælene er tilpasset den aktuelle placering i parken og varierer fra 37 til 54 meter.

Pælene rammes mellem 18 og 36 meter ned i havbunden.

Når de 111 Siemens vindmøller sættes i drift i slutningen af næste år, så vil parken bestemt ikke være bange for en god gang blæsevejr.

Møllerne, som er på hver 3,6 MW, vil først blive stoppet af sikkerhedsmæssige grunde ved en vindhastighed på 25 meter i sekundet. Og ved 13 meter i sekundet når de op på deres maksimum-ydelsen på 3,6 MW.

Dokumentation

Anholt Havmøllepark data
Parkens hjemmeside

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Denne banken pæle skaber en helt ekstrem støj. En støj som påvirker fx sæler i en afstand af helt op til 80 km.

Tæt på bankningen er SEL-niveauet omkring 247 dB re 1 myPa. (Referencen i vand er her 1, på land er den oftest 20 myPa) (Jf. Lindeboom H., 2010).

  • 0
  • 0

Hvis man skulle placere møller som kystsikring - formentligt tættere på land, kunne man anvende andet koncept end monopilletering?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten