Færdselsstyrelsen skulle tirsdag i sidste uge have gennemgået den kommende forsøgsordning for speed pedelecs for transportudvalget. Mødet blev dog aflyst, og transportudvalgets formand, Lennart Damsbo-Andersen (S), bekræfter, at der endnu ikke er skemalagt en ny gennemgang, på trods af at ordningen forventes at træde i kraft 1. juli.
Henning Hyllested, transportordfører for Enhedslisten, mener, at politikerne bør reagere på den hårde kritik, som forsøgsordningen har fået fra alle sider.
»Jeg har sagt til transportministeren, at det er nødvendigt med et nyt møde. Når høringssvarene er så massive imod forslaget, så er vi jo nødt til at drøfte det,« siger han.
»Svarene er så entydige i en retning. Der er både skepsis og direkte modstand, så det forekommer mig, at Færdselsstyrelsen burde være mere lydhør, end det ser ud til i deres svar. Det er for nonchalant ikke at gå ind i substansen af kritikken. Det gør de simpelthen ikke. Vi er nødt til fra politisk side at løfte på øjenbrynene og lige kigge efter, om der er noget, der skal ændres,« siger Henning Hyllested.
Han håber, at der stadig er tid til et møde, hvor politikerne kan drøfte forsøgsordningen en sidste gang.
»Vi må få afklaret, om speed pedelecs hører til på cykelstierne, på vejene eller i bytrafikken overhovedet. Vi har stillet spørgsmålene før, men nu har vi jo fået en række svar, som vi måske skulle lytte til,« siger Henning Hyllested.
Læs også: Speed pedelec-forsøg sables ned: Transportminister ser intet galt i det
Kritikere har ikke selv prøvet speed pedelecen
Kim Christiansen, transportordfører for Dansk Folkeparti, oplever, at meget af kritikken kommer fra kontorer, der ikke har praktisk erfaring med speed pedelecs.
»Jeg tror, at mange sidder med deres forkromede meninger uden selv at have prøvet det her. Jeg kan ikke få en speed pedelec op på 45 km/t, og det var der faktisk ingen der kunne, da jeg var ude at prøve den,« siger han.
Han mener desuden ikke, at teknologien giver anledning til mere hasarderet kørsel på cykelstierne.
»Når jeg ser, hvordan grønne bude og racercyklerne kører rundt i København allerede, så bliver jeg ikke nervøs for speed pedelecs. Der er allerede masser, der kører som idioter, der kører over for rødt og på fortovet. Det er i virkeligheden en mere relevant debat end at fokusere på speed pedelecen,« siger Kim Christiansen.
Læs også: Speed pedelec-forsøgsordning udskudt: »Det var jo noget bras«
Politikerne har stadig ansvaret
Politikerne har sat sig selv lidt på sidelinjen ved at give Færdselsstyrelsen magt til at lave ordningen på bekendtgørelsesniveau, men det betyder ikke, at de ikke stadigt skal stå på mål for ordningen, mener Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen:
Stk. 2. Transport-, bygnings- og boligministeren kan fastsætte bestemmelser for anvendelse af små motoriserede køretøjer, herunder bestemmelser om køretøjets hastighed, placering på vejen, belæsning, brug af signaler og tegn, lygteføring og anvisninger for færdsel. Kilde: FolketingetDet siger loven:
Transport-, bygnings- og boligministeren kan endvidere fastsætte bestemmelser om førere af små motoriserede køretøjer, herunder bestemmelser om alderskrav, krav om kørekort, spirituskørsel og kørsel under påvirkning af bevidsthedspåvirkende stoffer m.v. Transport-, bygnings- og boligministeren kan i denne forbindelse fravige bestemmelser i kapitel 3-5, 7 og 8, 10, § 70 samt kapitel 13 og 16
»Selvfølgeligt er der et politisk ansvar. Det er os, der har vedtaget loven, så når vi har givet styrelsen bemyndigelse, så har vi et ansvar for, hvad der foregår,« siger han.
Det ansvar har Kristian Pihl Lorentzen dog ikke svært ved at tage på sig, da han mener, at bemyndigelsen hviler i trygge hænder hos Færdselsstyrelsen.
»Vi har da noteret os høringssvarene, men vi tager afsæt i, at styrelsen har ansvaret for sikkerhed, og det plejer de at varetage på glimrende vis,« siger han.
Kristian Pihl Lorentzen føler som Kim Christiansen heller ikke, at kritikken rammer plet, når flere af høringssvarene argumenterer for, at speed pedelecs vil nedsætte trafiksikkerheden.
»Styrelsen ville jo ikke sætte noget i værk, der er farligt – tværtimod. Den styrelse er sat i verden for at varetage sikkerheden,« siger han.
Mange andre transportmidler på vej
Kim Christiansen forklarer, at det var fornuftigt at lade styrelsen håndtere lovgivningen for de mange nye fartøjer, der konstant bliver udviklet, da politikerne ellers ikke ville få tid til at lovgive om hver enkelt transportmiddel:
»Vi kunne selvfølgeligt alternativt vælge ikke at lovgive på området. Så ville de her speed pedelecs, elløbehjul og hvad der ellers kommer på gaden bare ikke være regulerede, men jeg ville foretrække, at vi trods alt har nogle lovkrav,« siger Kim Christiansen.
Nogle af politikernes krav til Færdselsstyrelsen var, at der på speed pedelecs var krav om både alder og hjelm, hvilket altså i Færdselsstyrelsens høringsnotat bliver fastholdt på 15 år og cykelhjelm.
