Bjergtop i Chile sprænges torsdag aften

European Extremely Large Telescope, E-ELT, skal stå på toppen af bjerget Cerra Armazones i Chile. I aften sprænges bjergtoppen væk. Illustration: ESO

Kl. 19 torsdag aften, kl. 14 lokal tid, vil lyden af dynamit og sprængt stenmasse lyde gennem et af de tørreste områder i verden, Atacama-ørkenen i Chile i Sydamerika.

Lyden er startskuddet til opførelsen af verdens hidtil største teleskop, European Extremely Large Telescope, E-ELT. Det vil tage ti år at bygge på toppen af det 3.000 meter høje bjerg Cerro Armazones.

Teleskopet vil kunne se selv det svageste lys fra de yngste stjerner og endda opsnappe liv fra planeter langt fra vores solsystem. Det skriver The Guardian.

Det er det europæiske samarbejde European Southern Observatory, ESO, der rejser teleskopet med et primær-spejl på 40 meter i diameter. Danmark er også med i projektet, og Folketinget har bevilliget 63 mio. kroner til det.

Læs også: Danmark bevilger 63 millioner kr. til verdens største teleskop

»Jeg kan ikke engang forestille mig, hvad der vil blive opdaget med denne facilitet,« siger projektchef Roberto Tamai til The Guardian fra sit kontor i den chilenske ørken.

»Jeg er spændt. Vi åbner en motorvej for den fremtidige viden om astronomi,« siger han.

Teleskopet, der i alt vil koste over otte milliarder kroner, vil få optimale betingelser på toppen af Cerro Armazones, når de øverste 18 meter bjergtop er sprængt væk, og omkring en halv million ton sten er fjernet.

Se sprængningen live mellem kl. 19 og 21 HER

Livebillederne bliver filmet på afstand. Billeder tæt på eksplosionen vil være tilgængelige efter et par dage.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg forestiller mig at man starter med, at blive professor på et universitet, der er medejer af teleskopet. Så booker man en tid et halvt år ud i fremtiden. På det bestilte tidspunkt rettes teleskopet ind og tager nogle billeder. Billeder sendes over internet, så man kommer aldrig til at røre ved teleskopet. Eller hvordan foregår det?

  • 0
  • 0

Du er ret tæt på den virkelige verden for de fleste teleskoper. Man behøver ikke nødvendigvis være professor, men skal dog på den ene eller den anden måde være tilknyttet et universitet i et land der er medlem af ESO.

Hvis det kommer til at fungere som på VLT, ansøger man ganske rigtigt om tid til observationer engang hvert halve år. Ansøgningerne nærlæses og vurderes og de mest lovende projekter bliver tildelt observationstid. Alt efter typen af observationer bliver de udført af folk på stedet (mest hvis det er standard-setups). Hvis man indimellem ønsker at observere med et meget specielt setup, kan man blive bedt om at rejse til selve teleskopet, da man så ikke kan klandre de fastansatte hvis det går galt, fordi man forsøger noget ud over det normale.

Den primære grund til at man bestiller er dog at de store teleskoper er så dyre og komplekse at man skal bruge det så effektivt som overhovedet muligt, og det er nu engang bedst gjort af folk der arbejder på stedet (desværre, der er ikke meget her i verden der slår at observere selv!). Kan ikke forestille mig det bliver spor anderledes med E-ELT. Tværtimod tror jeg næppe de vil lade andre end erfarne medarbejdere komme i nærheden af det. Men det vil vise sig.

  • 0
  • 0
  • at kigge på stjerner i kikkert. Jeg har aldrig haft noget rigtigt godt teleskop, men jeg havde da et relativt lille et engang, og det var da sjovt at kigge på månen, mars tror jeg også jeg fandt og vistnok også saturn. Måske jeg engang vil købe et amatør spejlteleskop - hvor køber man egentligt sådan noget henne? Nogen go'e webbutikker??
  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten