Bitcoin-mine i kælderen: Ejendomsselskab vil opføre verdens første kryptobygning

Sådan kommer verdens første 'kryptobygning' efter planen til at se ud, når de 24 etager er rejst i Belgrano-kvarteret i Argentinas hovedstad Buenos Aires. Illustration: Next Pampa 2.0

Blockchain-teknologi og kryptovalutaer har efterhånden gjort sit indtog og fundet en række nye anvendelser såsom krypto-spil og NFT-kunst. Og nu vil et argentinsk ejendomsselskab også træde ind i kryptoverdenen og opføre en decideret krypto-bygning, skriver Interesting Engineering.

Projektet har fået navnet Next Pampa 2.0 og er et 24 etagers højt byggeri, der foruden lejligheder skal rumme en bitcoinmine i kælderen. Bitcoinminen skal efter planen dække udgifterne til driften af bygningen herunder vedligeholdelse og renovationer.

Next Pampa 2.0 er planlagt til opførelse i Belgrano-kvarteret i Argentinas hovedstad Buenos Aires. Ejendomsselskabet Landium står for opførelsen af projektet, der er ejet af investeringsselskabet Newlink Capital.

Lobbyen i Next Pampa 2.0 skal ifølge ejendomsselskabet Landium prydes med NFT-kunst, der kommer til at være ejet af beboerne i bygningens over 100 lejligheder. Illustration: Next Pampa 2.0

Bitcoin er kendt for sin volatilitet, hvilket kan blive en udfordring i forhold til at sikre, at indtægten fra minen er høj nok til at dække bygningens driftsomkostninger. Det vil Landium komme i forkøbet ved at beregne en gennemsnitspris for bitcoin over de sidste 12 måneder og skalere minen derefter, så indtægten teoretisk set bliver høj nok til at dække udgifterne.

Skal drives med solenergi

Energipriserne i Argentina er relativt lave, og ifølge Interesting Engineering har landet allerede oplevet et boom i antallet af kryptominer som følge af de lave energipriser. Men ifølge Damian Lopo, der er administrerende direktør i Landium, så vil byggeselskabet bringe energiomkostningerne endnu længere ned ved at udstyre bygningen med solceller, der skal bruges til både beboernes elektricitet samt minen.

Bitcoin-mining foregår efter ‘proof of work’-modellen, hvilket betyder, at alle transaktioner på bitcoins blockchain skal valideres ved at løse en kompleks opgave. Den, der først løser den komplekse opgave, får 6,25 bitcoins, svarende til ca. 1,35 millioner danske kroner for at validere en såkaldt ‘block’ på blockchainen.

I takt med at antallet af miner stiger, så stiger kravene til, hvor meget computerkraft der skal til for at løse opgaven først, og dermed få præmien for at være hurtigst.

Damian Lopo fortæller desuden til Interesting Engineering, at Landium kommer til at samarbejde med et andet firma om vedligeholdelse af bitcoin-minen, der kræver specialiseret vedligeholdelse, da hardwaren både hurtigt kan blive forældet samt skal vedligeholdes. Bitcoin-miner har ry for at generere store mængder elektronikaffald.

Bygningen er blevet godkendt, og Landium er begyndt at sælge lejlighederne. Selskabet forventer at tage første spadestik i andet kvartal af 2022. Skulle minen generere en højere indtægt end driftsomkostningerne, så vil overskuddet blive omfordelt til bygningens beboere ifølge Landium.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Dem der flytter ind får købt katten i sækken. Det kræver store energimængder at minere kryptovaluta. Elektronikken bliver hurtigt forældet og energipriserne stiger. Det giver overhovedet ikke mening at spilde energien på det. Det ville give meget mere mening at lade bilbaterier op for at kunne køre rundt i elbiler. Papirpenge giver meget mindre forurening end kryptovaluta.

 • 30
 • 1

Man tænker om det svarer til lån med meget variabel rente eller lån i “Schweiz’er frank”. Ved ikke rigtig om kursen går op/ned eller om renten går ned/op. . . . . Men hvis man er heldig så går det nok godt i en (kort/lang) periode, måske en god ide.

 • 2
 • 13

Jeg må tilstå at jeg aldrig har haft den store fidus til gambling, kædebreve og kryptovaluta, men selv hvis man bare ser køligt på projektet springer visse forhold i øjnene:

 1. Hardware blive mindre/hurtigere med tiden.
 2. Minen kan kun drives til 21 mio BitCoin er genereret.
 3. I dag findes over 19 mio BC.

Disse udfordringer er der måske løsninger på nogle af, men ...

 • 8
 • 1

Bitcoin er bare en mere avanceret udgave af pyramidespil,

Yes.

Og hvis du kun skyder penge i noget, som andre administrerer (som en mine i kælderen på et boligkompleks du bor i), så kan du være sikker på at de tager hoveddelen af en profit og lader dig tage hoveddelen af risikoen. At gå ind i crypto på denne måde (der var vist også et antivirusfirma der tilbød noget lignende, hvor du kunne lade dem mine på din pc mod en vis betaling) er at frivilligt sætte sig på et lavere trin i pyramiden.

 • 16
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten