Birgitte Ahring får 17 millioner til nyt bioraffinaderi
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Birgitte Ahring får 17 millioner til nyt bioraffinaderi

Danmarks verdenskendte professor, Birgitte Ahring, der for bare trekvart år siden var ude i stormvejr og blev fritstillet fra DTU, har endnu engang demonstreret sin udsøgte evne til at tiltrække forskningsmidler.

Forskningsstyrelsen under Ministeriet for Videnskab, teknologi og udvikling har netop bevilget 16,9 millioner kroner til at udvikle et CO2-neutralt integreret bioraffinaderi.

På bioraffinaderiet skal der ikke bare fremstilles andengenerations-biobrændstof, men også foder, antibiotika og tilsætningsstoffer til foder og fødevarer.

Biomasse i form af restprodukter fra afgrøder bliver brugt som vedvarende råstofkilde. Målet med projektet er at mindske råvarespildet og dermed forbruget af fossile brændstoffer.

Samarbejder også med KU

Birgitte Ahring leder både opbygningen af Aalborg Universitets center for bioenergi og bioprodukter, samt Washington State University's center for Bioproducts og Bioenergy.

Hun koordinerer også samarbejdet med Københavns Universitet, som også er knyttet på projektet, og med Biogasol, Birgitte Ahrings gamle firma, der tidligere havde base på DTU.

Forskerne skal undersøge plantematerialer, alternative og mindre energikrævende metoder til at forbehandle plantebiomasse, enzymer til effektiv nedbrydning af biomassen og nye mikroorganismer til produktion af bioethanol fra den nedbrudte biomasse.

Desuden skal de finde mikroorganismer, der kan producere biokemikalier, som i dag er baseret på olie fra restprodukterne og også identificere antimikrobielle stoffer i biomassen.

Billigere biobrændstoffer

Ing.dk har forgæves forsøgt at få Birgitte Ahring til at uddybe projektets indhold og tidsramme. Men lektor Peter Lübeck fra Aalborg Universtets biocenter understreger, at projektet ikke kommer i konflikt med fødevareproduktion, fordi bioraffinaderiet udelukkende benytter restprodukter fra fødevareproduktion samt græsser.

»Perspektivet er, at produktion af biobrændstoffer bliver økonomisk mere rentabel, fordi økonomien i at producere biokemikalier, foderstoffer, fødevareadditiver og biomedicinske produkter sænker prisen på at producere biobrændstofferne,« siger Peter Lübeck, der forudser, at man i bioraffinaderiet hele tiden kan vurdere, hvad der er mest rentabelt at producere ud fra en given biomasse.

Emner : Bioethanol
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvad ligger der i formuleringen:

...og med Biogasol, Birgitte Ahrings gamle firma, der tidligere havde base på DTU

Firmaet ser ud til at være grundlagt i 2006, så specielt 'gammelt' kan det vel næppe betegnes som!(?)
Betyder 'gamle' så i stedet, at BA ikke længere er tilknyttet firmaet (eller at det er nedlagt)? Iflg.:

http://www.biogasol.dk/Home-3.aspx

er ingen af delene tilfældet.

  • 0
  • 0

Selvfølgelig! Hvad skulle Niarn ellers have kaldt sit radiohit?

Tak for rettelsen.

Søren Hebsgaard
journalist, ing.dk

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten