Biotekbranchen råber stadig på penge

På en konference i går om biotekindustriens fremtid, blev den paradoksale situation, som branchen for øjeblikket står i, understreget:: Danske biotekselskaber har det bedre end de har haft længe - men de har ingen penge.

Situationen er altså den samme, som den har været de sidste et-to år og ikke ny i forhold til de artikler og analyser, som Ingeniøren tidligere har bragt om emnet.

Chef i Bank Invest, Jesper Zeuthen, der har specialiseret sig i at skyde penge i biotekselskaber, siger til Ingeniøren, at han regner med, at 2003 bliver et meget hårdt år, men at industrien vil komme styrket ud i den anden ende. Han opfordrer derfor danske biotekselskaber til at slå sig sammen med hinanden eller indgå licenskontrakter med de store medicinalselskaber at, hvis de vil undgå at knække nakken.

»Problemet er, at enhederne simpelthen er for små til at blive synlige på verdensmarkedet med henblik på børsnotering,« siger Jesper Zeuthen.

Han afviser, at den nuværende situation i biotekbranchen kan sammenlignes med IT-branchen, og at biotekbranchen på den måde oplever en sund og naturlig konsolidering af markedet.

»Biotekbranchen opfylder reelle behov på markedet og det triste er, at der er fare for at virksomheder, der ellers fortjente en bedre skæbne, kan gå ned,« siger Jesper Zeuthen.

Lignende situation i Sverige

Billedet er det samme på den anden side af Øresund, skriver det svenske blad Ny Teknik i dag. I en ny rapport beskrives biotekbranchen som en hurtigtvoksende teenager, der på den ene sider er vokset ud af barneskoene, og på den anden side endnu ikke kan forsørge sig selv og hele tiden er sulten (efter mere risikovillig kapital).

Anne Sandström, der har været med til at udarbejde rapporten siger til Ny Teknik, at biotekindustrien har et meget stort potentiale, men at det er en lang proces at realisere dette potentiale. Derfor behøver branchen fortsat risikovillig kapital, men så vil belønningen også vise sig, siger Anne Sandström.