Biotek-samarbejde i Kalundborg: Her udvikler vi fremtidens produktion

Vækst og arbejdspladser er hovedformålet med etableringen af et nyt biotekcluster omkring Kalundborg. Byen er i forvejen hjemsted for fabrikker med relation til to af de største danske biotekvirksomhederi - Novo Nordisk og Novozymes.

Novozymes leverer blandt andet enzymer til Dong-ejede Inbicon, der fremstiller bioethanol, også i Kalundborg.

Det nye biotekcluster er døbt Biopro og har desuden deltagelse af Region Sjælland, DTU, Københavns Universitet og CP Kelco.

Biopro er et nyt udviklingscenter i Kalundborg, der blandt andet skal forske i, hvordan bioteknologiske fremstillingsprocesser som fermentering kan optimeres. Illustration: Biopro

Baggrunden er blandt andet en stigende udfordring for den danske biotekindustri fra udenlandske virksomheder. Det to-årige projekt skal se på, hvordan det er muligt at reducere det nuværende råvare- og energiforbrug markant, samtidig med at udbyttet bliver væsentligt forøget.

Forskning og produktion

Udbyttet bliver en mere bæredygtig produktion og en mere konkurrencedygtig industri, der skal være med til at skabe grundlaget for nye arbejdspladser i den bioteknologiske produktion.

»Ambitionen er helt klart at skabe en international klyngedannelse, sådan som det bl.a. kendes fra it-industrien,« siger direktør for Biopro Jesper Bryde-Jacobsen i en meddelelse.

Han peger desuden på, at placeringen på Sjælland giver projektet mulighed for at gennemføre forsøg i fuldskala på de anlæg, der tilhører CP Kelco, Dong Energy, Novo Nordisk og Novozymes.

»En så tæt kobling mellem forskning og produktion er unik,« konstaterer direktøren.

Jesper Bryde-Jacobsen forventer derfor, at projektet kan tiltrække udenlandske virksomheder og forskere, som kan være med til at udvikle teknologien yderligere.

Biopro vil blandt andet se på, hvordan forskellige biotekprocesser som destillering og fermentering kan optimeres, ligesom overvågning og dynamiske implementeringsprocesser skal udforskes.

Selve åbningen af Biopro mangler ikke anerkendelse fra højeste sted i samfundet. Således er både H.K.H. Kronprins Frederik og erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) med.

I første omgang får projektet 20 medarbejdere. Det bliver placeret i tilknytning til Novo Nordisks og Novozymes' produktionsanlæg i Kalundborg.

Dokumentation

BIOPRO
Danish biotech players join forces in new centre

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Forleden læste jeg,– med stor beklagelse – at Inbicon var sat på vågeblus. Hvad sker der ? Jeg ved, at Mærsk arbejder meget hårdt på at formindske olieforbruget på deres skibe. Hvis Inbicon virkelig savner økonomi (nu hvor Dong har fået stækket vingerne), var et så ikke en idé, netop hvad bioetanol angår, at få Mærsk med på produktion af et "strækmiddel" til olien. Det ville give Mærsk en "upper hand" i konkurrencen på fragtmarkedet. Der er også flyselskaber, der arbejder med at at erstatte jetbrændstof med etanolblandinger. Hvad gør SAS ?. Tankninger Kastrup kunne gøres billigere – alene for SAS -fly? Skøre ideer ? Men er det ikke dem, vi skal leve af i dette lille forknytte land.

  • 0
  • 0

Kære Hans et par kommentarer på dit indlæg: Problemet med ethanol ift. bunkerfuel er både pris og energitæthed, ethanol indeholder ikke særlig meget energi pr vægtenhed, mærsk og andre har derfor brug for noget kraftigere og billigere. Samme problemstilling mht til energitætheden gør sig gældende for flyindustrien, dog kommer der her en utrolig masse krav indover omkring frysetemperaturer, antændings temperaturer m.v. Det er bl.a. derfor mange af de første testflyvninger på biobaseret brændstof i de sidste år, har været baseret på naturolier som fx. Jatropha olie. Men jeg har mødt folk fra både den ene og anden industri til diverse møder og konferencer omkring emnerne, så de arbejder på det, bare rolig.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten