Bioplast slår alle rekorder

Illustration: Privatfoto

Den globale efterspørgsel efter plast har nået 360 millioner ton om året, hvoraf mindre end én procent i 2019 blev produceret fra vedvarende ressourcer såsom biomasse. En af årsagerne til den lave produktion af biobaseret plast skyldes den manglende evne til at modstå varme.

Nu har forskere fra Japan Advanced Institute of Science and Technology og University of Tokyo fået et gennembrud i fremstillingen af plast fra biomasse, der giver et mere bæredygtigt alternativ til den konventionelle plast, som typisk produceres af olie, gas eller kul.

Forskerne har formået at fremstille den mest varmeresistente plast nogensinde. Deres endelige produkt kan modstå temperaturer på over 740 grader. Denne evne til at modstå høje temperaturer har tidligere begrænset den teknologiske anvendelse af plast fra biomasse.

»Dette innovative makromolekylære design øger varmeresistensen og kan i vid udstrækning anvendes på bearbejdet plastik til at producere letvægtsmaterialer og forventes at bidrage til udviklingen af et mere bæredygtigt samfund,« skriver forskerne i en videnskabelig artikel, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Advanced Sustainable Systems.

Kan give elbiler en mere effektiv motor

Forskerne fermenterede den papirmasse, som dannes under processen kaldet ‘kraft pulping’, hvor træflis placeres i en trykbeholder sammen med varm kaustisk soda og natriumsulfid. Ud fra den fermenterede papirmasse producere de to molekyler, nemlig 3-amino-4-hydroxybenzoesyre (AHBA) og 4-aminobenzoesyre (ABA).

Disse to molekyler kombinerede forskerne med en række kemikalier for at omdanne dem til polymerer, som de processerede til en varmeresistent fil. Det færdige produkt var en let organisk plast uden tunge uorganiske fyldstoffer, skriver de:

»I denne undersøgelse designede vi en ny struktur af bæredygtige polymerer til at tackle de udfordringer og muligheder, vi i øjeblikket står over for i brugen og fremstillingen af bioplast.«

Det færdige produkt kan ud over at være et bæredygtigt alternativ til konventionel plast også anvendes til en række nye formål, da det sammen med sin gode evne til at modstå varme også har en lavere massefylde end konventionelle, højtydende plastprodukter såsom Kevlar, Kapton og Zylon.

Den nye type bioplast kan blandt andet bruges som isolator mellem ledende metaller for at skabe mere effektive elektroniske enheder, herunder såkaldte superintegrerede kredsløb, men også til at fremstille lettere motorkomponenter til el- og hybridbiler for at gøre dem mere energieffektive.

Forskerne mener, at deres resultater »åbner døren til en ny videnskabelig æra af lette materialer og et mere bæredygtigt samfund«.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

... overskrift?

Det må da nok siges at være en niche med ret lille forbrug - en varmeresistent (bio-)plast kan bruges til utroligt mange andre formål end "Elbiler".

 • 9
 • 0

Nedbrydning?

Kan komme af med det man kasserer, er den mon nedbrydelig af andet end varme?

 • 2
 • 3

Kan bioplast genanvendes - og kan den genanvendes i blanding med traditionel plast? Der er jo allerede nu en del bioplast i handelen, men jeg mangler at få oplyst, om denne plasttype kan genanvendes og om den kan indgå i genanvendelsen af plast generelt. Det er da lidt vigtigt at vide, om bioplast i den blandede plast til sortering og genanvendelse er godt eller skidt!

 • 0
 • 0

Citat fra Teknologisk Institut: Bioplast kan være bionedbrydeligt, men kan som udgangspunkt ikke nedbrydes i naturen. Efterlades det alligevel i naturen eller i vores vandmiljø, bliver det først nedbrudt efter mange år ligesom traditionel plast gør.

Derfor skal bionedbrydelig bioplast på lige fod med andet bionedbrydelig plast indsamles og sendes til specielle industrielle komposteringsanlæg. Her nedbrydes materialet til vand, CO2 og organisk stof ved hjælp af forhøjet temperatur, fugt og mikroorganismer. Er der ikke adgang til et anlæg, skal den bionedbrydelige plast bortskaffes til forbrænding. Bionedbrydelig plast kan desværre ikke genanvendes.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten