Bionor: Vi har måske fundet kur mod aids

Illustration: Visual Science Company

Nu er et norsk medicinalfirma måske kommet tættere på en reel kur mod aids. Det skriver terradaily.com.

Det norske medicinalfirma Bionor vil med kræftmedicin tvinge hiv-virus ud af deres værtsceller, hvor et vaccineret immunsystem venter på de lumske vira.

Læs også: Hiv-smittede nordmænd skal fertilitetsbehandles i Danmark

Kick and kill

Den nuværende behandling af hiv bygger på såkaldt antiretroviral medicin, der forhindrer hiv-virus i at inficere nye celler og dermed sprede sig. Imens genopbygges immunforsvaret, patienten vil føle sig rask og har langt sværere ved at smitte andre med hiv.

Men så snart behandlingen med de antiretrovirale medikamenter stopper, kryber virussen frem fra sit skjul i cellerne og starter igen, hvor den slap. Nedbrydningen af immunsystemet fortsætter, og patienten smitter igen eventuelle partnere med hiv.

Læs også: Spørg Scientariet: Kunne man lave en luftbåren vaccine?

Det er her, den såkaldte ‘kick and kill’-metode kommer ind i billedet. Med det kræftbekæmpende præparat romidepsin har det norske medicinalfirma haft held med at tvinge hiv-virussen ud af sit skjul.

Succes hos 15 ud af 17 patienter

»Efter at have aktiveret virussen, som normalt ville lede til et målbart forhøjet indhold af virus i blodet, sikrede Vacc-4x (vaccinen, red.), at de virusproducerende celler blev slået ihjel,« siger talsmand for Bionor til terradaily.com.

Han fortæller desuden, at metoden sikrede ‘meget lave eller ikke målbare’ niveauer af virus i blodet i 15 ud af 17 testpersoner.

Indtil nu anslås det af FN, at 39 millioner mennesker er døde af aids. 35 millioner mennesker lever lige nu med sygdommen, hvoraf hovedparten lever i tredjeverdenslande.

Emner : Sygdomme