'Bionedbrydelige' poser er stadig intakte efter tre år i naturen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

'Bionedbrydelige' poser er stadig intakte efter tre år i naturen

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

En såkaldt bionedbrydelig plasticpose kunne stadig bruges til at bære dagligvarer, efter den igennem tre år var blevet udsat for havvand, jord, vind og vejr. Det viser en ny forskning fra International Marine Litter Research Unit ved University of Plymouth ifølge den britiske avis The Guardian.

Studiet omfattede fem forskellige typer af poser, blandt andet komposterbare poser, bionedbrydelige poser og en helt traditionel fossil plasticpose. Ingen af poserne levede op til forventningen om, at de ville brydes fuldstændigt ned i naturen. Det overraskede Imogen Napper, der er en af forskerne bag undersøgelsen, der er blevet publiceret i tidsskriftet Environmental Science & Technology.

Læs også: Unyttige grønne poser kan være fortid for københavnerne

»At bionedbrydelige poser ikke blev mere nedbrudt, var klart det mest overraskende. Man ville forvente, at produkter, der er markeret som bionedbrydelige, også vil nedbrydes hurtigere end konventionelle plasticposer, men vi kan altså konstatere, at der efter tre år ikke er noget, der tyder på det,« siger Imogen Napper til The Guardian.

Ingen miljøfordele

Ifølge The Guardian klarede den komposterbare pose testene bedre end de bionedbrydelige poser. Efter tre år i jorden var den komposterbare pose ikke nedbrudt, men den gik i stykker, da forskerne forsøgte at fylde varer i. Til gengæld var den nedbrudt efter tre måneder i havvandet, men forskerne ved dog ikke, hvilke rester poserne eventuelt efterlader i naturen.

Læs også: Greenwashing? Forbrugere oplyses ikke om fossilt indhold i bioposer

Derimod viste det sig, at bionedbrydelige poser stadig var fuldt funktionsdygtige efter 27 måneder både i havvand og i jorden.

Ifølge The Guardian fandt undersøgelsen ingen beviser for, at hverken de bionedbrydelige eller de komposterbare poser giver miljøfordele frem for konventionel plast. Richard Thompson, der er leder af forskningsenheden ved University of Plymouth, understreger, at undersøgelsen rejser et spørgsmål om, hvordan de såkaldt bionedbrydelige typer af plast bør markedsføres.

»Vi demonstrerer her, at de afprøvede materialer ikke giver nogen sammenhængende, pålidelige og relevante fordele i forbindelse med havforurening. Vores undersøgelse understreger behovet for standarder vedrørende nedbrydelige materialer, der tydeligt beskriver den passende bortskaffelsesmetode og de nedbrydningshastigheder, der kan forventes,« siger han til The Guardian.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg troede, at der fandtes love, der specificerede hvor lang tid at nedbrydningen må tage, for at en pose må kaldes bionedbrydeligt.

  • 2
  • 0

Man kan kun håbe. Men jeg frygter lidt at de er sluppet let omkring det og mest tænker på at skrive det rigtigte på emballagen, så der kommer gang i salget.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten