Hvordan skal esbjergenserne i fremtiden forsynes med grøn fjernvarme? Det ser de to parter i sagen, varmeproducenten Ørsted og aftageren, fjernvarmeselskabet Din Forsyning, temmelig forskelligt på.
Kort fortalt vil energiselskabet Ørsted, som ejer det eksisterende, kulfyrede Esbjergværk, helst bygge et helt nyt, mindre flisfyret kraftvarmeanlæg, kombineret med en elpatron og en mindre varmepumpe, der udnytter røggassen fra forbrændingsprocessen, samt eventuelt kombinere anlægget med et nyt varmelager-koncept. En energifabrik, kalder Ørsteds folk det.
Læs også: Udskældte træpiller undgår afgifter: Kunne have betalt fem energiforlig
Det kommunale fjernvarmeselskab, 'Din Forsyning', mener derimod, at det passer bedre ind i et moderne energisystem med en løsning, der bygger på en række større varmepumper (á 40 MW) med havvand og overskudsvarme som varmekilder, suppleret med et par mindre flisfyrede kedler, en gaskedel og en elpatron.
Varmepumpe-koncept ulovligt
De to parter har gennem flere år arbejdet sammen om den omtalte energifabrik, ESV 4, men fjernvarmeselskabet har sideløbende kigget og regnet på varmepumpe-konceptet, som også Dansk Fjernvarmes varmepumpe-ekspertgruppe har anbefalet.
Læs også: Tænketank: Kystnære kraftværker bør ombygges med varmepumper
Der er dog bare det problem, at varmepumpe-konceptet ikke umiddelbart kan realiseres på grund af det såkaldte kraftvarmekrav, der påbyder samproduktion af el og varme i de store kraftvarmeområder. Det er et krav, som regeringen ellers lagde op til at sløjfe i 2030 i sit oprindelige energiudspil:
Læs også: Her er regeringens energiudspil
»Det er paradoksalt, at kraftvarmekravet tvinger os til at vælge den løsning, som er mindst smart set i forhold til fremtidens energisystem. Vi har derfor appelleret til politikerne om at få en melding om, hvorvidt de ønsker at ændre på dette,« påpeger teknisk chef i Din Forsyning Claus Nielsen.
Dyrere for fjernvarmeforbrugerne
Claus Nielsen vurderer ikke, at det er gangbart at bygge et projekt på et håb om dispensation fra loven.
»Vi skal træffe en endelig investeringsbeslutning i år, så hvis ikke politikerne reagerer, så kører vi videre med Ørsteds projekt, som på de givne præmisser er i orden, men ifølge vores beregninger bliver det 1,2 mia. kroner dyrere for vores kunder over en 20-årig periode,« siger han.
Læs også: Danmark risikerer flere træfyrede kraftværker, vi ikke har brug for
Når Ørsted helst vil bygge en energifabrik med et mindre biomassekraftværk som den centrale enhed, hænger det ifølge den operationelle direktør for Ørsteds kraftværker, Ole Thomsen, sammen med, at man gerne vil skabe en fleksibel produktionsenhed, der både indeholder kraftvarmeproduktion, varmepumper og elkedler:
»Vi vurderer ikke, at varmepumpe-teknologien er moden nok til, at vi nu vil binde an med at basere en varmeforsyning på varmepumper med flere hundrede MW i effekt,« påpeger han.
Værket kan køre fleksibelt
På Ørsteds såkaldte energifabrik findes der en stor varmepumpe. Den er på 12 MW og skal bruge varmen i røggassen fra kraftvarmeværker som varmekilde, hvilket vil sikre en meget høj virkningsgrad.
»Vi ser ombygningen af Esbjergværket til et mindre biomasseværk som en fantastisk mulighed for at integrere de teknologier, der er til rådighed lige nu, og dermed bygge et værk, som har den store fleksibilitet, som det moderne energisystem kræver,« siger Ole Thomsen.
Læs også: Enorm dypkoger skal give københavnerne mere grøn fjernvarme
Ole Thomsen forklarer, at man kan anvende alle elementer, når kraftvarmeenheden er i drift. Når værket ikke kører, kan en elkedel og varmelager-konceptet Gigastorage med varmepumpe supplere den øvrige varmeproduktion i Esbjerg, som for tiden kommer fra et affaldsforbrændingsanlæg.
Energifabrikken består af:ESV 4:
* Flisfyret kraftvarmeværk
* Totalkapacitet: 188 MW
* Max eleffekt: 54 MW el
* Flisforbrug: 250.000 ton årligt
* 12 MW varmepumpe på røggas
* 30 MW elpatron
* Varmeakkumuleringstanke: 3000 MWh
* Gigastorage varmelager. 31.000 MWh
* Varmeeffekt fra værket ved fuld bypass: 222 MW
Driftsmønster:
* 70 og 90 pct. af varmen kommer fra flisværket.
* 5-10 pct. fra varmepumpem
* 1-5 pct fra elpatronen
* 5-15 pct. fra Gigastore-lageret
Overvejer nyt lagerprincip
Energifabrikken består som nævnt af et flisfyret varme-kraftværk med en maksimal kapacitet på 188 MW, hvis der kun produceres varme. Samtidig er der mulighed for produktion af op til 54 MW el. Til sammenligning har det eksisterende Esbjergværk en elkapacitet på 378 MW el.
Læs også: Fra kul til biomasse: Dong får millionstøtte konvertering af Asnæsværket
Og ud over varmepumpen på 12 MW skal en stor elpatron på 30 MW kunne fyre varme ind i anlæggets store lagertank, når elprisen er lav. Ifølge Ørsted skyldes det, at en elpatron er billig og derfor kan bære at køre i kortere tid end en varmepumpe, som koster mere og derfor skal køre langt mere.
Endelig overvejer Ørsted og Din Forsyning at etablere en Gigastorage-enhed.
Læs også: Nyt koncept vil producere fremtidens fjernvarme uden ild
I Gigastorage gemmes overskudsstrøm fra sol og vind i store vandfyldte bassiner, og i Esbjergs tilfælde kan varmen gemmes i lagre af inddæmmede havområder. Det er ideen, at solceller og vindmøller skal inkluderes i anlægget.
Venter på tilbagemelding
Også Ørsted ser frem til, at man snarest kan træffe en investeringsbeslutning, da kullene skal være ude af Ørsteds kraftvarmeværker i 2023:
»Det her er vores forslag til Din Forsyning. Nu venter vi på at få deres tilbagemelding, som forhåbentlig bliver positiv,« siger Ole Thomsen fra Ørsted.
Læs også: Kommuner køber kraftværker for at holde varmen
Ole Thomsen vil ikke ud med prisen på at etablere ESV-4-anlægget.
Din Forsyning i Esbjerg er et kommunalt ejet forsyningsselskab (ejet i fællesskab af Esbjerg og Varde kommuner), der forsyner 25.000 husstande, eller 100.000 forbrugere, med fjernvarme.
Heraf producerer det lokale affaldsforbrændingsanlæg halvdelen af varmen.
