Biologisk nedbrydelige fiberflasker kan snart erstatte plastic

20. maj 2012 kl. 13:009
Den danske virksomhed EcoXpac er tæt på at knække koden til at fremstille en biologisk nedbrydelig fiberflaske, der kan erstatte en stor del af verdens miljøbelastende plastflasker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den lille danske emballagevirksomhed EcoXpac er efter knap halvandet års udviklingsarbejde tæt på at kunne producere en flaske, der er biologisk nedbrydelig og som kan erstatte plastic som råmateriale i flaskeindustrien.

»Hele grundtanken i vores virksomhed er at udvikle biologisk nedbrydelig emballage, og derfor har den megen snak om plastflasker, der hober sig op som kæmpe øer i verdenshavene og forurener miljøet, fået os til kaste os ud i at løse det problem,« fortæller Jesper Servé, akademiingeniør og partner i emballagevirksomheden EcoXpac.

EcoXpac er de eneste i Danmark, som producerer biologisk nedbrydelig emballage med en fleksibel teknologi, hvor en cellulosemasse bliver formet på et net og vandet presset ud med en kombination af trykluft og vakuum samt varme. Den teknologi videreudvikler virksomheden nu til produktion af flasker. Men hvor det er nemt at producere andre former for emballage, som f.eks. åbne bakker, udgør flaskens smalle hals en særlig udfordring. For at styrke emballagen skal den til slut i produktionsprocessen udsættes for et kraftigt tryk fra indersiden. Det gør man ved at føre en form eller en kerne, der nøjagtig svarer til bakkens indermål, ind og ud af den brede åbning, men kan ikke lade sig gøre med en flaske.

»Man kan ikke presse en form ned gennem en flaskehals og få den ud igen uden at ødelægge flasken, men vi har fundet en måde at løse det problem på,« siger Jesper Servé, uden dog at ville afsløre præcist hvordan, fordi patentet endnu ikke er behandlet færdigt. Men det er noget med en fleksibel inderkerne i et gummiagtigt materiale, der kan give flasken det kraftigt tryk, der skal til for at gøre den stærk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye flaske produceres af 100 procent cellulose, som er et af de mest almindeligt forekommende organiske stoffer i planteverdenen, men nogle plantefibre er bedre egnet end andre.

»Vi har brugt meget tid på at finde frem til den bedst egnede kvalitet cellulose til produktion af fiberflaskerne, og den viser sig at stamme fra fyrretræer, fordi de indeholder de længste fibre,« siger Jesper Servé.

Flaskerne kan også produceres af fibre fra for eksempel kokosnøddeskaller, halmstrå, majs og risplanter. Det er der et stort potentiale i, fordi selve produktionsenheden vil blive udviklet som et kompakt anlæg, der kan transporteres og sættes op de steder i verden, hvor flaskerne skal fyldes - og dermed benytte lokale råvarer.

Fiberflaskerne kan bruges til alle typer af trykløse væsker f.eks. mælk, yoghurt, juice, flydende sæber samt olier og kan produceres i nøjagtig den form, kunden ønsker.

Passer til eksisterende anlæg

»For at undgå at kunderne skal ud i nye anlægsinvesteringer, har det været en væsentlig opgave i vores udviklingsprojekt, at vi kan lave formen vilkårligt efter kundens ønske, så den passer til kundens eksisterende fyldeanlæg,« siger Jesper Servé.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklingsprojektet løber frem til 31. december 2012, er budgetteret til 10 millioner kroner og er støttet med 6 millioner kroner fra Fornyelsesfonden. Teknologisk Institut er partner i projektet og har til opgave at finde frem til en fødevaregodkendt coating til at lægge på indersiden.

»Det er en af de udfordringer, vi ikke har løst endnu, og det er svært, fordi der af gode grunde ikke må trænge væske igennem indefra, men samtidig skal flasken være biologisk nedbrydelig og altså gennemtrængelig for biologiske organismer,« forklarer Jesper Servé.

Løsningen bliver nok at ty til den regel, der siger, at en flaske betragtes som biologisk nedbrydelig, hvis 97 procent af den er nedbrydelig. Det efterlader 3 procent til indercoatingen, og det kan godt lade sig gøre, forsikrer Jesper Servé.

En anden barriere i udviklingsforløbet, inden flasken er helt klar til at sætte i produktion, er at gøre gevindet stærkere, end det er nu. Og det skal gå hurtigt, hvis EcoXpac skal komme først med den nyudviklede teknologi på verdensmarkedet.

»Der er ikke andre danskere, der arbejder på det her projekt, men der er en virksomhed fra Kina, som vi konkurrerer med om at komme først,« siger Jesper Servé.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
25. maj 2012 kl. 21:41

Deri kan vi nok godt være enige, men hvorom alting er, så er coatingen stadig ikke fundet endnu, derfor er det måske en smule tidligt at erklære den for ikke nedbrydelig omend det nok er dér den havner ;-) God pinse :-)

8
23. maj 2012 kl. 22:23

Laila, det er typisk regelrytteri, og flueknepperi, når man angiver et antal procent, som værende en grænse.

Enten er noget nedbrydeligt, eller også er det ikke. Hvis det ikke er, så skal man ikke begynde at vildlede forbrugerne.

Og det er kun fair, at de så fortæller, hvad coatingen bliver, da det er ganske interessant, både i forhold til nedbrydeligheden, men også i forhold til de forbrugere, som evt. skal putte indholdet af disse flasker i munden.

7
23. maj 2012 kl. 21:30

Lindy, artiklen siger at problemet med coatingen på indersiden er et problem der ikke er løst endnu, men at man NOK vil ty til reglen om at emballagen kun skal være 97% nedbrydelig for at betragtes som biologisk nedbrydelig.

venlig hilsen Laila

6
21. maj 2012 kl. 12:09

Virksomheden må opfordres til at foretage en livscyklusvurdering af konceptet før, under og efter flasken er færdigdesignet, så der ikke opstår fejlagtige antagelser om, hvad der er miljørigtigt eller ikke.

Pånær formen, minder flasken mig enormt meget om de firkantede beholder jeg har i mit køleskab, i hvilke mejeriet leverer mælk til supermarkedet. De er lavet af et yderligtsiddende celluloseprodukt med en ikke-bionedbrydelig innercoating, der sørger for at mælken forbliver i beholderen. [ironisk].

Men indrømmet, så er der et andet anvendelsesområde her.

mvh

5
21. maj 2012 kl. 07:46

Men det var ikke noget rigtigt svar. Coatingen er på indersiden og er IKKE biologisk nedbrydelig. Men der nævnes ikke hvad den er lavet af, og en ting er, at den ikke er biologisk nedbrydelig, en anden ting er, om den på nogen måde kan afgive noget, til indholdet.

Der er ingen tvivl om, at flasken er mere miljørigtig, men deri ligger jo, som sagt, også faren, for at folk smider den endnu flere steder. Sådan er mange mennesker jo.

4
20. maj 2012 kl. 23:31

Det var næsten samme prinzip man brugte da man gik bort fra de brune mælkeflasker, dengang fik vi ultra tynde plastik poser med mælk som væltede ud over det hele ved den mindste rift eller tryk, hjemme forstærkede man emballagen ved at sætte posen i en plastkande som kunne bruges hundredvis af gange, så affaldet bare var den tynde miljørigtige pose.

Forskellen til det nye er at den materialebesparende forstærkning nu kan følge produktet hele vejen fra producenten, og på den måde også kan yde beskyttelse under transporten.

3
20. maj 2012 kl. 23:11

Hvad er coatingen lavet af?

Artiklen siger:

Teknologisk Institut er partner i projektet og har til opgave at finde frem til en fødevaregodkendt coating til at lægge på indersiden.

Så må de jo have fundet en coatning til ydersiden, så emballagen kan tåle at komme ud af køleskabet, hvor kulden ved en kold juice vil drive ned af ydersiden når den et øjeblik kommer ud i den varme fugtige luft, og den skal vel også kunne tåle at der står en sjat i bunden af hylden, eller på strandturen nedsænket i en spand havvand?

Det må være coatningen der er den egentlige emballage, og det man udvikler er et biologisk nedbrydeligt fibernet, som skal forstærke emballagen så meget at man kan lave emballagen ekstra tynd, uden at gøre den biologisk nedbrydelig?

2
20. maj 2012 kl. 22:07

at ca. 3% af flasken ikke er biologisk nedbrydelig?

Dette gør jo flasken farligere på mange måder, da folk vil tro, at de kan smide den i haven og skoven og havet, uden problemer... Men når selve coatingen ikke er nedbrydelig, så snyder det jo folk.

Hvad er coatingen lavet af?

1
20. maj 2012 kl. 17:26

Mon de har kigget ind i at lave embellage af industri hamp. Det har jo en høj cellulose værdi. Så vidt jeg ved har det også lange fibre.