»Fysikere taler mest om energier, partikler og kræfter. Fysikere vil gerne have,at fysikkens naturlove kan forklare alt. Men de kan ikke forklare livet. Så måske mangler der en naturlov – og måske skal fysikerne hente den i biologien.«,
Sådan siger Ingeniørens videnskabsjournalist Jens Ramskov i podcasten Transformator, hvor han fortæller om en ny artikel i Physics Today af Paul Davies med titlen Does new Physics lurk inside living matter?. Davies forskningsområde er astrobiologi, hvor det helt store mål er at finde indikatorer på liv andre steder i universet. Og det er i det arbejde, han møder begrænsningerne i at forstå livet udelukkende fysikkens kendte love. For der mangler noget i den samlede forståelse, forklarer Davies med følgende citat fra artiklen:
»For en fysiker synes liv som magi. Levende organismer udfører bedrifter, der er så forbløffende og gådefulde, at det er let at glemme, at de blot består af helt almindelige atomer.«
Liv = stof + information
Derfor opstiller Jens Ramskov i sin artikel om biofysik løsningen i en lille illustrativ formel til lejligheden: Liv = stof + information.
»Fysik er det helt fundamentale. Vi ved, hvilke partikler der findes – neutroner, protoner og elektroner – og de kan sætte sig sammen i atomer. Atomer kan binde sig sammen, og så har vi kemi. Men det er stadig ud fra fysikkens grundlove. Men det spring, der får atomerne til at blive levende væsner, det kan man ikke rigtigt forklare. Man har ud fra de fysiske love prøvet at forklare biologien. Måske skal vi vende det om, således at biologien kan være med til at forklare, hvordan fysikken er,« siger Jens Ramskov og giver en forklaring på, hvad biologerne kan give til fysikerne:
»Man taler ikke om information i den helt fundamentale fysik. Biologi er jo mere informationens sprog. Her taler man om signaler, koder og oversættelser. Det er informationsteknologi. Et godt eksempel er celledelingen. Det er ikke noget, der sker pr. automatik. Hvis der ikke er plads til, at cellerne kan dele sig mere, så får de en eller anden information tilbage. Og så holder de op med at dele sig. Så der er altså en kobling,« siger han.
»Hvis man kan få den informationsnaturlov ind på en eller anden måde, så kan man skabe den kobling mellem sproget fra biologien og den helt fundamentale fysik. Det er sådan set den vej, mange fysikere nu tænker: Vi må i højere grad koble information på som en naturlov og ikke bare som noget afledt. Fysikerne skal til at lære fra biologerne, og ikke kun omvendt.«
Lyt hele interviewet i ugens udgave af podcasten Transformator:
Læs også: Liv = stof + information
