Biolog: Minister svarede uden om iltsvind fra salt-udledning

Illustration: MI Grafik

Miljøminister Karen Ellemann (V) talte uden om, da hun på et samråd i sidste uge forsvarede Miljøcenter Århus' tilladelse til, at Energinet.dk over de næste 5 år udleder op til 16,8 millioner tons saltvand til Limfjorden. Det mener biolog Jens Kjerulff Petersen, der leder det uafhængige Skaldyrcenter i Nykøbing Mors.

Salt-udledningen sker for at udvide et gaslager i Ll. Torup nord for Viborg, seks kilometer fra Limfjorden. Gaslageret ligger i en salthorst 12,5 kilometer nede i undergrunden, og saltet skylles væk med vandet. Dermed bliver der dannet op til 350 meter høje huler, kaverner, hvor gassen lagres.

Jens Kjerulff Petersen frygter ligesom Danmarks Fiskeriforening, at udledningen af saltvand giver iltsvind i Lovns Bredning, et naturbeskyttet område i Limfjorden. Det skyldes ikke selve saltet, men derimod det døde materiale, som det leder med ud i bredningen.

Vandet, som skylder kavernerne ud, bliver hentet fra en anden del af Limfjorden, Hjarbæk Fjord, og mættet med saltvand, inden det bliver fortyndet og ledt ud i Lovns Bredning. Saltet slår alger og andre organismer ihjel. Det døde materiale udgør ifølge Jens Kjerulff Petersen en iltsvindsbombe, fordi det bliver nedbrudt af mikroorganismer, som bruger vandets ilt.

Skum blev fjernet ved at øge saltindholdet

Karen Ellemann blev på samrådet spurgt direkte til det døde organiske materiale, som der ifølge Jens Kjerulff Petersen ikke er taget højde for i den midlertidige udledningstilladelse fra ministeriets center i Århus. Hun valgte dog at overlade svaret til lederen af centret i Århus, Tommy Moestrup.

Han oplyste, at et af problemerne, da de nuværende kaverner blev skyllet ud mellem 1984 og 1992, var skum i Lovns Bredning.

»Det problem blev løst ved, at Viborg Amt hævede saltholdigheden i udledningsvandet,« fortalte han.

»Det øvrige organiske materiale, som bliver skyllet ud, vil komme til at indgå i vandplanen for Limfjorden,« fremhævede Tommy Moestrup.

Goddag mand økseskaft

Det svar betegner Jens Kjerulff Petersen som "goddag mand økseskaft«.

»Alt det organiske materiale, der bliver udledt fra hvert eneste rensningsanlæg langs Limfjorden, indgår i den vandplan. Men udledningen af vand fra gaslageret handler specifikt om Lovns Bredning, ikke om hele fjorden,« fremhæver han.

»Svaret ændrer ikke på, at Miljøministeriet ikke i sin tilladelse har regnet på, hvordan det døde, organiske materiale påvirker bredningen,« tilføjer han.

Hverken miljøministeren selv eller Tommy Moestrup uddybede pointen med vandplanen yderligere. På samrådet måtte Karen Ellemann derimod besvare en lang række spørgsmål fra først og fremmest Steen Gade (SF) og Per Clausen (Enh) om gaslagerets indvirkning på miljøet.

Hun fastholdt hele vejen igennem, at hun er tryg ved den tilladelse, som Århus-centret har givet. Hun understregede, at udskylningen er delt i flere etaper. Energinet.dk har kun besluttet sig for at udvide det eksisterende lager, som består af syv kaverner, men ansøgningen dækker også at etablere helt nye hulrum i undergrunden. Under hver etape skal Energinet.dk bevise, at vandmiljøet i Lovns Bredning ikke har lidt skade. Ellers bliver tilladelsen til næste etape inddraget.

Minister: Jeg er helt tryg

»Er du slet ikke selv bekymret? Jeg synes, at der er så meget uafklaret i den her sag, at jeg ikke kan forstå, hvis du ikke er bekymret,« lød det fra socialdemokraten Mette Gjerskov.

Det er ministeren ikke.

»Jeg er tryg ved den konstante overvågning, der finder sted, før under og efter de nye tilladelser er givet,« sagde hun.

Mandag er der indkaldt til nyt borgermøde om lagerudvidelsen. Høringen er blevet forlænget, fordi der er så mange protester mod projektet fra borgere og kommuner omkring Limfjorden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis der var lavet nogle estimater på udledningen af det organiske materiale ville det være lettere at forholde sig til sagen.

Mht. svaret så har Jens Kjerulff Petersen helt ret i sin kritik. Svaret giver jo ikke mening.

  • 0
  • 0

Så vidt jeg ved, kan salt udvindes (bl.a. ved at opløse det i vand og inddampe det) og sælges.

Hvorfor så ikke indvinde saltet i stedet for at smide det væk - med risiko for miljøgener?

Økonomisk: Gad vide om man ikke kunne bygge en (midlertidig) fabrik der nogenlunde kunne betale sig selv hjem ved salg af salt? Den kunne jo være mobil og bruges til andre projekter også? - Og den forgangne vinter har vist skabt efterspørgsel efter salt af sekundakvalitet (til vejsalt), hvis det er det, man kan fremstille.

Burde det ikke være muligt?

MVH Jan - der ikke bryder mig om miljørisici

  • 0
  • 0

Mon ikke saltlagerne til de næste mange hårde vintre ville blive fyldt den første uge?

Desuden så skulle det jo også indtørres, hvilket nok ikke er helt billigt at bygge som mobile fabrikker?

Noget andet er at denne form for projekter er ideelle til at udnytte udsving i elektricitetspriserne. Kunne man ikke som forsøgsordning give entreprenøren ret til at købe strøm med 2-300% afgifter i stedet for med et fast kronebeløb?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten