Biolog: Klimaforandringer vil få palmer til at brede sig i Danmark
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Biolog: Klimaforandringer vil få palmer til at brede sig i Danmark

De senere års milde klima har skabt gode vækstbetingelser for den såkaldte hørpalme i Danmark, og nu kan den sagtens trives i de danske baghaver.

Hørpalmen er særlig hårdfør og kan klare ned til 20 graders frost, men for 30 år siden var den helt utænkelig i det danske klima, fortæller Jens-Christian Svenning, lektor ved Biologisk Institut på Aarhus Universitet til nyhedsbureauet Newspaq.

»Det er kun inden for de allerseneste år, at palmen er blevet andet end en specialitet i Danmark. For 30 år siden var det ikke en art, man kunne plante i haven. Men nu kan den købes i mange byggemarkeder. Om 100 år kan vi regne med at se dem i naturen,« siger han.

Hørpalmen kan klare ned til 20 graders frost og er begyndt at sprede sig i naturen i Schweiz og Norditalien. Med den globale opvarmning kan palmen også begynde at brede sig i danmark, spår biolog. (Foto: Bjarne Hojlund. BH-Frø) Illustration: Bjarne Hojlund. BH-Frø

Forklaringen skal blandt andet findes i den globale opvarmning og i Schweiz er palmen, der kan blive omkring 10 meter høj, nu begyndt at sprede sig i naturen.

»Man kan se, at den klimatiske opvarmning gør, at de hopper ud i naturen i det sydlige Schweiz og i Norditalien. Her trives de med traditionelle danske arter som lind og hassel, så vi kommer til at se en parallel situation i Danmark,« siger han.

Selv om hørpalmen modsat eksempelvis kokospalmen er godt rustet til det danske vejr, har den dog også sine begrænsninger.

»Hvis vi får isvintre som i 40'erne, så er det slut med den palme,« siger Jens-Christian Svenning.

Mon det er mere end en Biolog som er så dum?

Hørpalmen tåler kun minus 18'C, og så er den totalt død og kan ikke komme igen. Den kan ikke lide barfrost og vind, og kræver lange perioder med varme for at kunne blomster.

Når den kan klare sig nogen steder i Schweiz så skyldes det at sydvende bjergskråninger kan have langt milder klimaforhold end dalbunden og de omgivende bjerge.

Man kan godt dyrke figentræer i Danmark, men de fryser ned en gag imellem og har tit svært ved at modne frugterne. Dette kan lade sig gøre fordi de kan skyde igen nedefra, i modsætning til
Hørpalmen, som dør når knoppen i toppen af planten visner.

  • 0
  • 0

Man skal da have respekt for "eksperter".

Man kan da ikke nævne personer som "eksperter" uden at bøje sig i støvet og tro at det de siger er uangribeligt.....eller?

Når Shubidua synger om Costa Kalundbog, så er det en morsom utopi. Hvorimod når en biolog tror, at det bliver varmere her i landet om hundrede år, så kan man slutte, at han kun videregiver noget han har læst.

  • 0
  • 1

Jeg har faktisk lige læst en artikel i mit haveblad (Haven nr 11 2008) om en planteskolefyr, der har lagt produktionen over til palmer, der skal kunne tåle det danske klima, heriblandt hørpalmer...
Mange andre sorter trives kun i potter, og det er noget besværligt at pakke sådan en sag ind for vinteren- endsige flytte den. (Jeg har agaver- ikke en palme- men de bliver også store og tunge!).

Men nu må vi da se, om palmer overhovedet vil blive en invasiv art, og i alle tilfælde er det nok nemmere at bekæmpe dem fremfor fx Bjørneklo og rosa rugosa.

Mvh
Tine (der ikke skal have palmer- men drømmer om auriacaria- Abeskræk ;-D )

  • 1
  • 0