Biohackere vil skabe gør-det-selv-insulin
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Biohackere vil skabe gør-det-selv-insulin

Biohackers fra Counter Culture Labs vil lave deres egen insulin. (Foto: Counter Culture Labs)

Insulin skabt af Ecoli-bakterier i eget laboratorium. Det er drømmen for en gruppe amerikanske iværksættere i Open Insulin Project, der udfordrer de patenterede insulin-produkter på markedet.

Gruppen af såkaldte biohackere er en del af hackermiljøet Counter Culture Labs, og de er især inspireret af grupper som #WeAreNotWaiting#, der har hacket sig ind i insulinpumper for at kunne overvåge deres børns sukkerniveauer og i nogle tilfælde har skabt selvregulerende insulinpumper.

Læs også: #WeAreNotWaiting: Mød patienterne der nægter at vente

I spidsen for Open Insulin Project er Anthony Di Franco, der selv har type 1 diabetes og nær var ved at dø af det. Anthony har en længere historie i start-ups og har arbejdet med it og teknologi, samt for et utal af Open Source miljøer, som Wikipedia.

Hans lyst til at skabe gør-det-selv insulin er drevet af, at folk verden over dør, fordi de ikke kan få adgang til billig insulin. I f.eks USA koster insulin op mod 3000 kroner om måneden, mens der i Danmark er udbredt statsstøtte.

»Måske en dag vores arbejde kan føre til en gør-det-selv insulinfabrik,« siger Anthony Di Franco til Healthline.

Planen er i første omgang at eksperimentere med at indsætte insulin-gener i e-coli dna og få bakterierne til at producere insulin. Endnu har gruppen af 10 til 50 biohackere stadig ikke udsendt meget information om deres konkrete planer, selvom det er Open Source. Men første skridt er at oprette et laboratorium på såkaldt Biosafety Level 2, der giver mulighed for at arbejde sikkert med humane cellelinjer. I laboratoriet vil de blandt andet teste, hvor rent og aktivt deres selvproducerede insulin er.

Det er ikke - i første omgang - meningen at sprøjte insulin i årerne på mennesker. De første år vil biohackerne blot demonstrere, at de som hackermiljø kan skabe ægte videnskabelige bidrag med mindre laboratoriefaciliteter, skriver Popular Science.

På længere sigt er planen heller ikke at tjene penge på en insulinproduktion, men simpelthen give opskriften fri til verdens befolkning.

Open Insulin Project har på knap 14 dage rejst 115.000 kroner på fundraiserplatformen Experiment og er nu klar til at oprette sit laboratorium.