Biogasol får endelig penge til biobenzin-anlæg

Nu ser det endelig ud til, at Biogasols meget omdiskuterede bioethanol demonstrations-anlæg på Bornholm bliver til virkelighed.

I hvert fald har EUDP nu meddelt selskabet, at det har opfyldt de to stillede vilkår for at få støtte til projektet, og derfor ruller der nu 78,2 mio. kroner ind til projektet på Bornholm.

Biogasol skulle dels stille en sikkerhed for finansieringen af resten af det cirka 200 mio. kroner dyre anlæg - dels skulle Biogasol kunne dokumentere, at pilotanlæggets tekniske resultater egner sig til kommerciel opscalering i demonstrationsanlægget.

Finansieringen kom på plads, da Biogasol blev købt af kapitalfonden Fjord Capital Partners, og nu har NNE Pharmaplan for EUDP vurderet resultaterne fra Biogasoals pilotanlæg og vendt tommelfingeren opad, oplyser EUDP:

»Vurderingen fra NNE peger på, at der ikke skulle være noget væsentligt til hindring for at opscalere teknologien i demonstrationsanlægget. Der er selvfølgelig altid en teknologisk risiko ved sådanne projekter - men det er jo derfor, vi går ind og støtter dem,« siger projektkonsulent i EUDP, Jan Bünger.

Direktør i Biogasol, Anders Weber, er meget glad for den teknologiske blåstempling:

»EUDP har opstillet nogle meget relevante tekniske mile-stones for os omkring forbehandlingsanlægget og udnyttelsen af C5 sukre - og dem har vi så nået, og det er jo meget tilfredsstillende,« siger han.

Nu går Biogasol så i gang med en detaljeret projektering og opscalering af pilotanlægget, og man regner med at starte byggeriet medio 2011 og være i drift i 2012. Anlægget skal ligge midt på øen i Åkirkeby, hvor selskabet allerede har en grund stående og vente.

Anlægget skal kunne producere fem mio. liter bioethanol pr. år; i starten primært på basis af halm. Så sideløbende med projekteringen af anlægget skal selskabet også ud og lave aftaler med halmleverandører på øen.

BioGasol fik som nævnt ny ejer i februar, hvor hovedaktionæren BankInvest solgte til den engelske kapitalfond Fjord Capital Partners. I forbindelse med salget blev medstifter og tidligere direktør i BioGasol, Birgitte Ahring, der sad i bestyrelsen for BioGasol og var medejer af virksomheden, tvunget til også at sælge sin del af selskabet.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Biogasol

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sagen er muligvis et eksempel på, at ansøgninger til fonde er spild af tid. Måske får mange nogle penge, måske ikke, og imens forsvinder der måske 18 eller 24 måneder i kalenderen, tid hvor konkurrenter og teknologi rykker videre fremad. En essens deraf er, at hvis fonde skal indblandes, skal en sag være så ny på forkant med al teknologi, at der er plads i kalenderen til at kyle tid i skraldespanden. Sjældent er det således. Uventede begivenheder når desuden at indvirke. Fx en samfundskrise.

Hvis man har en ny teknologi, skal man realisere den selv, eller lynhurtigt finde sig nogle samarbejdspartnere der kan strakslevere de manglende stumper af teknologi og viden, i et fælles aktieselskab med forud aftale om hvordan at opsplitte resultatet sidenhen, et joint venture. Sådant tager også tid at skabe, men partnere, der overvejer et fælles eksperiment, har ofte nogle tilfældige ledige ressourcer, måske en byggegrund, eller en garage, eller nogle maskiner, eller nogle ledige ansatte der trænger til at blive afprøvet som projektdeltagere, man kan således måske helt undgå at anvende tid på jobansættelser, eller have bekymringer om hvad der sidenhen vil hænde de ansatte, fordi de vil vandre tilbage til de organisationer hvorfra de kom.

  • 0
  • 0

Carsten har fuldstændig ret...

Jeg har prøvet det samme selv. Først bliver man modtaget som en teknologisk helt over alt i verden... derefter går der 2 år med ansøgninger, papirnusseri, tåbelige spørgsmål og snak med penge administratorer... når det så lykkedes alligevel, fordi man VAR meget langt foran... så har de ikke pegene til at rampe produktionen op, som man blev lovet i starten. Råd: Søg aldrig venturekapital og lad aldrig fonde m.f. kommen med i bestyrelser etc. Gør det selv... og finde nogle samarbejdspartnere i industrien som udelukkende har interesse i kunderne, salget og vækst. Endvidere er en opfindelsen kun 2% af vejen til succes.

Når man ser så langt væk som til tyskland, så ligger der flere hundrede små teknologi virksomheder rundt om universiteterne. Her kan man blive i sit universitetsjob i 3 år, mens man prøver at få succes med sin opfindelse - og alt administration, økonomi og teknisksupport håndteres af en fast stab m. udstyr. Lykkedes det at skabe succes komme der mange arbejdspladser ud af det. Fejler det, eller sker der noget i markedet, så man taber sit forspringet, så er det bare tilbage til den gamle pind, forsk videre og lav nye opfindelser... man, har også mulighed for kun at deltage i "virksomheden" i få timer om ugen, så man ikke taber forbindelsen til forskningsområdet. Det virker!

Se man så på, hvad der kommer ud af tingene i Danmark... suk!

Vedr. Biogasol, så gå der jo lidt igen... men, så kommer dråberne af bioethanol ud... dem vil vi jo gerne have i tanken, som E85 - og nogle af os har allerede ombygget slæden, så den er klar til 70% CO2 reduktion.

MEN, så hagler statens "manglende CO2-afgifter" ned over dem. Dvs. at deres produkt skal eksporteres - da staten ikke vil have produktet på tankstationerne, da man så mister indtægter til statskassen.

Var jeg Biogasol, så havde jeg satset på at ligge anlægget i Sverige, hvor der er marked og politisk medvind for produktet....

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten