Biogas-selskab går rabundus

"Om ti år har alle Danmarks 500 største svineproducenter eget biogasanlæg, der laver metangas, som kan give el og varme. Ved siden af biogasanlægget er et anlæg, der efterfølgende separerer gyllen. Dermed tjener landmanden penge som energiproducent, han bidrager til at reducere CO2, han får et gylleprodukt, der lugter langt mindre."

Jo, visionerne var store i begyndelsen af de nye årtusind, da gas fra gylle var på alles læber.

Men formanden for foreningen Dansk Gårdbiogas, svineproducenten Kent Skaanning, som kom med forudsigelserne, skulle nok have stillet sigtekornet lidt længere ud i fremtiden.

Gylle-gassen har indtil videre langt fra været en succeshistorie, og fredag drejede den mest omtalte leverandør af biogasanlæggene, Bioscan, nøglen.

Selskabet er i gået i betalingsstandsning, skriver nyhedsbureauet RB-Børsen. Indtægterne, også uden for landet grænser, hvor udviklingen i starten gik hurtigst, er svigtet, og der er ikke længere penge på kistebunden til at betale regningerne.

Bioscan vidste i forvejen, at den var gal. Selskabet havde planlagt at rejse penge ved at udstede flere aktier. Men den plan skrottede ledelsen, da den sendte anmeldelsen om betalingsstandsningen til skifteretten.

Bioscan har ingen information på sin hjemmeside, som indikerer, om der står en køber klar til at overtage udviklingen af biogasanlæggene.

For knap to år siden fik Bioscan sin seneste, store ordre, et biogasanlæg til Ærø til en værdi af 26 millioner kroner.