Et nyt, dansk eventyr inden for grøn energi kan være på vej med udgangspunkt i, hvad der tidligere lignede et støvet gasselskab ejet af otte fynske kommuner.
Selskabet Nature Energy – som tidligere hed Naturgas Fyn – satser på grøn gas og er nu solgt i to bidder i en handel, der skæpper godt i kommunekasserne i de otte kommuner, som kan beholde 80 procent af salgsprisen for sig selv, da kun de 20 skal sendes videre til statskassen.
Kommunerne kan for det første se frem til en gevinst i nærheden af en milliard kroner alene for salget af Nature Energys ledningsnet til det statslige Energinet. Administrerende direktør Ole Hvelplund fra Nature Energy kan ikke oplyse den eksakte pris for det fynske gasnet, da Energinet ikke er klar med alle formalia.
Men nettet, der leverer gas til 55.000 fynske kunder, er ifølge Ole Hvelplund omkring en tredjedel af den størrelse, som det daværende Dong Energy for godt halvandet år siden fik 2,3 milliarder kroner for. Det net havde 122.000 kunder.
Læs også: Energinet.dk køber Dongs gasnet - for en tid
Salgspris for biogasanlæg: 1,1 milliarder kroner
Til gengæld oplyser han gerne, hvad en række nye investorer med den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners i spidsen har givet for den anden del af det fynske gasselskab: de kommercielle aktiviteter i Nature Energy. Her er prisen 1,1 milliarder kroner, hvoraf hovedparten også ryger i de fynske kommunekasser.
For de penge får briterne, der blandt andet arbejder sammen med investeringsselskabet Davidson Kempner om handlen og gerne vil have danske investorer med om bord, et selskab, der sælger naturgas til danskerne.
Men den virkelige værdi ligger i den viden, Ole Hvelplund og hans 130 medarbejdere i Odense har opbygget om at etablere biogasanlæg i kommerciel skala. Nature Energy er allerede Danmarks største leverandør af biogas med fire anlæg i drift og et femte lige om hjørnet. Yderligere to anlæg er under opbygning.
Yderligere ti biogasanlæg på vej
Allerede nu har selskabet yderligere ti biogasanlæg på tegnebrættet herhjemme.
Læs også: Biogas-boom: Fynboer bygger tre nye kæmpeanlæg og planlægger yderligere ti
»Det er en stor investering på cirka 2,5 milliarder kroner,« fortæller Ole Hvelplund og tilføjer, at så mange penge kunne de fynske kommuner umuligt rejse til formålet.
Ifølge direktøren er det også på europæisk plan unikt at bygge stribevis af biogasanlæg i industriel skala.
»Vi kan drive omkostningerne ned, både til anlæg og drift,« siger han.
Læs også: Gasnettet kan være grønt i 2035 – men prisen står i vejen
Derfor skal fynboerne også være omdrejningspunkt for en international ekspansion, som den britiske kapitalfond planlægger efter samme model, som Nature Energy har benyttet i Danmark.
Ny ejer taler om 'et nyt Vestas'
Partner Sam Abboud fra Poineer Point Partners mener, at Nature Energy har skabt »et stærkt koncept«.
»Når vi ser på Nature Energy, så ser vi en virksomhed, der ud fra Odense kan udvikle sig til at blive et nyt Vestas inden for produktionen af grøn gas til gasnettet,« siger han i en pressemeddelelse.
I samme meddelelse slår Nature Energy på, at yderligere ti biogasanlæg kan skabe op til 1.300 permanente job i landdistrikterne.
Samtidig fremhæver talsmanden for de otte kommuner, Assens' borgmester Søren Steen Andersen (V), at Energinet som ejer af hele det danske gasnet kan effektivisere driften, så kunderne kan se frem til lavere regning for at transportere gassen.
Biogas kræver høj støtte
Væksten inden for biogas i Danmark har i høj grad været drevet af høje tilskud, som der adskillige gange har været sat spørgsmålstegn ved det fornuftige i, også politisk.
Læs også: Biogas er fem gange så dyrt som kystnære vindmøller
Støttesatsen bliver sænket over en årrække, men det ændrer ikke, på biogas får langt højere støtte end andre grønne energiformer.
Læs også: Biogas-støtte runder 1,6 milliarder – nu griber ministeren ind
