Biodiversitet til debat: Skal vi sætte pris på den vilde natur?

Plus21. august 2021 kl. 12:007
Biodiversitet til debat: Skal vi sætte pris på den vilde natur?
Illustration: Ingeniøren .
Vi står midt i en biodiversitetskrise, hvor sjældne arter forsvinder. Forskerne er enige om, at det er menneskets skyld, men ofte uenige om betydningen for menneskers velfærd og økonomi – og hvordan vi kommer ud af krisen. To forskere svarer på nogle af de spørgsmål, som ofte polariserer debatten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Er biodiversitet ‘nice to have’ eller ‘need to have’?

Jonas Geldmann: »Helt klart ‘need to have’. Jeg tror, der er meget få mennesker, der ikke er med på, at tabet af den vilde natur med dens mange arter – sjældne, almindelige, ikoniske og til tider irriterende – vil være ubærligt.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
11. september 2021 kl. 14:14

**Biodiversitetm og NNP ** I forbndelse med diskussionen om biodiversitet, er der opstået en ubehagelig diskussion mellem kernen af NNP tilhængerne og alle andre.

Der er mindste to facebooke grupper, der diskutere biodiversitet:

Biodiversitet.dk er styret af Morten DD Hansen. Der tolereres ikke andre sysnpukter end hans og evetuellt afvigere bliver udlukket. Jeg er blevet udelukket.

Biodiversitetsnetværk.dk styret af Poul Evald Hansen, der er åben for alle.https://www.facebook.com/groups/poulevaldhhansen/

De foreslåede NNP'er (Natur National Parker) er et fejlskud, der i principper kan føre til dyremishandling og ødelæggelse af skoven og holde mange væk pga. udsættelse af heste, bison og elge. Med 2.5 meter højst hegn med pigtråd for over og eltråde forneden minder det om en koncentratiosnlejr fra 2.verdenskrig. Det er langt fra sikker, at det vil øge biodiversiteten.

Desunden er de foreslåede NNP'er dyre i oprettelse og i drift.

Tilhængeren af NNP'er tæller bl.a Rune Engelbreth Laresen, Hans Henrik Bruun,Morten DD Hansen og Rasmus Ejrnæs..

6
25. august 2021 kl. 12:47

Sproget sætter faktisk en barriere for at inddrage andet end økonomi. Uanset ønsket om at inddrage andre faktorer, så ender det med at de på en eller anden måde prissættes før vurderingen.

At sætte PRIS på den vilde natur, værdsætte den osv osv. Eks. jeg sætter pris på min ægtefælle, familie ... , hvad koster de? :-)

5
24. august 2021 kl. 10:34

Prøvet på Vorsø gennem mange år, hvor en stor del af øen i dag er tæt ahornskov uden nogen form for biodiversitet.

Det er en misforståelse at tro at en 100 årig urørt Ahorn skov ikke indeholder biodiversitet. Biodiversitet er ikke en af hver art som på Noahs Ark.

tæt brombærkrat, igen uden biodiversitet.

Se ovenfor.

Et sted det er let at forbedret biodiversitet er at stoppe landbrugets udledning af ammoniak-kvælstof. I 1996 var det beregnet til 93.000 tons. Tilsyneladende er det billigere at lade det forurene og gå til spilde og købe nyt når der opstår behov.

4
23. august 2021 kl. 12:19

Hvorfor mener du skovarealet og sammensætningen af samme, har større indflydelse på den danske biodiversitet, i forhold til landbruget som dækker 61% (2020) af det danske areal?

Jeg sætter ikke skovareal op mod landbrug. Jeg sætter høj tæt skov med stor CO2fangst / lagring op mod nationalparker med åbne arealer og lysåben skov.

Altså hvordan skal vi forvalte de arealer der er udlagt til naturnationalparker? Det er ikke lykkedes mig at finde klimaregnskaber for de kommende parker, de bør vel udarbejdes hvis ikke de findes.

3
22. august 2021 kl. 21:52

Ja, vi har biodiversitetskrise. Men er løsningen rewilding? Det kommer an på hvad man mener med rewilding, og det bliver ofte ikke konkretiseret. Mange politikkere mener tilsyneladende at hvis man bare lader være med at fælde træer i skoven og i øvrigt lader den passe sig selv, evt. sætter nogle vilde kvæg til at græsse, så kommer der automatisk masser af biodiversitet.

Intet kunne desværre være mere forkert. Prøvet på Vorsø gennem mange år, hvor en stor del af øen i dag er tæt ahornskov uden nogen form for biodiversitet. Andre steder ser man skovbund dækket af tæt brombærkrat, igen uden biodiversitet. Fordi man har overladt skovbunden til sig selv.

Nej skal man skabe biodiversitet er vi nødt til at gå mere målrettet og differentieret til værks. Bevare de biotoper med en ønsket biodiversitet i deres nuværende form. Så, plante eller udsætte truede arter i egnede biotoper. Fjerne vækst der truer biodiversiteten, specielt truede arter, osv.

Og skovdrift er ikke en modsætning til øget biodiversitet. Ganske vist er mange arter afhængige af gamle døde træer. Men de har slet ikke brug for alle skovens træer. Det ville være bedre at lade en del af de træer der har mindst værdi som tømmer, stå tilbage og dø i alle skove, og så udnytte træet i resten, i stedet for at lade den lille smule skov der vil være råd til stå helt urørt.

2
22. august 2021 kl. 19:29
1
22. august 2021 kl. 15:30

Vi har gjort meget der burde hjælpe, økologisk landbrug, færre sprøjtegifte, mere skovareal, minder landbrugsareal mindre kunstgødning, naturgenopretning, naturparker, nationalparker, rewilding. MEN biodiversiteten falder stadig. Er det de helt forkerte løsninger vi forsøger os med? for hvis de løsninger vi til nu har forsøgt os med slet ikke hjælper, så er det måske på tide at søge nye årsage og løsninger. Hvis fx. problemet er for meget CO2 i luften, så skal vi jo plante høj tæt skov i stedet for at anlægge nationalparker hvor man fjerne den høje tætte skov til fordel for lysåben skov.