Biobanker skal forhindre nytteløs medicin til danskerne

Såkaldt biobanker skal gøre det muligt at holde øje med, hvilken medicin der bedst matcher en patients genkombination. Det skal spare på udgifterne til nyttesløs medicin og forhindre, at patienter behandles uden virkning og med store bivirkninger til følge, skriver skriver Berlingske.

Biobankerne spås især en stor fremtid inden for behandling af gigt og kræft af Danske Regioner, der gerne vil oprette endnu flere af slagsen. Ved at opbevare blod og vævsprøver fra patienter kan man ved at studere biomarkører på forhånd sige noget om, hvor godt en patient vil reagere på en given medicin.

Læs også: Ebola-vaccine viser gode takter

Det kan spare regioner masser af penge, fordi det kun er 25 procent af patienterne, som har gavn af behandlingen med nye og dyre typer af biologisk medicin. I stedet kan man bruge andre medicinkombinationer, der fungerer bedre for den enkelte og rækker ud over de indledende 25 pct.

Alene på kræftområdet skønner den amerikanske sundhedsstyrelse, FDA, at 75 pct. af patienterne ikke har gavn af medicinen. Når det gælder diabetes, virker medicinen kun på lidt over halvdelen af patienterne.

Danske undersøgelser tegner et lignende billede, og derfor skal titusindvis af danske patienter have analyseret deres gener for at finde frem til lige nøjagtig den medicin og behandling, der virker for den enkelte i kampen mod en stribe alvorlige lidelser.

Læs også: Genmutation gør alting meget værre for pesticidramte gartnerbørn

Regionerne tager blandt andet afsæt i en dansk undersøgelse, der anslår, at 30 pct. af de godt 3.000 gigtpatienter, der årligt indleder en behandling med meget dyr biologisk medicin, kun oplever en 'utilstrækkelig effekt' eller ikke kan tåle det pågældende lægemiddel.

De eksisterende biobanker har indtil videre ført til oprettelsen af 46 nye forskningsprojekter, og praksis har det betydelig effekt for den enkelte patient, når eksempelvis kraftige bivirkninger med nytteløs medicin undgås.

Læs også: Stamcellekur mod diabetes giver håb om at droppe insulinsprøjten

Det har bl.a. ført til, at man nu kan opspore – og undgå at behandle – patienter med tarmkræft med bestemte biologiske stoffer, som bl.a. ville have medført så voldsom overfølsomhed over for lys, at de ikke ville være i stand til at gå udenfor.

En sidegevinst ved biobankerne kan også være, at udviklingen af lægemidler kan gøres nemmere og hurtigere, når der er adgang til specifikke data, der for eksempel kan bruges til at udvikler personlig medicin, skriver Berlingske.

Kilde Berlingske