Bio-partnerskab: Regeringen må til lommerne, hvis biosektoren skal skabe job

Regeringen anerkender bioøkonomi som en sektor med store vækstmuligheder og muligheder for at skabe job og eksport. Men hvis sektoren skal løfte sig og potentialerne indfries, så skal der gives meget klarere signaler om national støtte til teknologierne. Det er ikke nok med løfter om at gøre en indsats i EU.

Sådan siger direktør for industripartnerskabet Bio Refining Alliance, Anne Grete Holmsgaard, i en kommentar til regeringens nye vækstplan for vand, bio- og miljøløsninger.

Illustration: Jon Norddahl, Biorefining Alliance

»I Danmark har vi et stort og lovende bioraffinaderiprojekt i støbeskeen i form af Maabjerg Bioenergy Concept, som en lang række partnere er gået sammen om at realisere. Men sådan et milliardprojekt bliver ikke til virkelighed uden sikkerhed for en vis pris på den bioethanol, som anlægget skal sælge. Hvis sådan en sikkerhed ikke snart tilvejebringes, så smuldrer projektet,« siger hun.

Læs også: Stor dansk bioethanol-fabrik: Beskyt os mod prisdumping før vi åbner

Anne Grete Holmsgaard peger på, at man kunne indføre en såkaldt PSO-støtte til biobrændstoffer, ligesom man kender det fra vindmøller.
Altså et vist tilskud pr produceret liter, som alle benzinforbrugere betaler via benzinprisen. For hende er det dog ikke afgørende, om det lige bliver den ene eller den anden støttemodel.

»Vi kan bare se i bakspejlet, at de nye teknologier behøver støtte i starten, og sådan er det også med bioethanol-fremstilling af restprodukter fra landbruget. Vi har behov for en helt klar udmelding fra regeringen om, at de vil støtte det her og sikre gunstige rammevilkår indenfor et års tid,« siger hun og tilføjer, at biogas, som jo også er et grønt transportbrændstof, faktisk allerede får støtte via energiforliget.

Maabjerg Bioenergy er planlagt til at blive et bioraffinaderi, hvor man bytter overskudvarme og restprodukter mellem de tre processer. Det er fremstilling af bioethanol på halm, biogas på gylle og affald samt et kraftvarmeværk, der kører på affald og biomasse.

Bag udvikling af det nye koncept står lokale forsyningsselskaber samt Dong Energy og Novozymes, som har erfaringer med produktion af bioethanol.

»Vi har en hel række unikke kompetencer i Danmark inden for enzymer og forbehandling af restprodukter, så man får adgang til sukrene. Men vi mangler det helt rigtige demoanlæg, hvor vi viser de mange synergi-muligheder, der er i disse teknologier og efterhånden kan inddrage endnu flere råvarer og på sigt fremstille nye biokemikalier,« siger hun.

Anne Grete Holmgaard forklarer, at virksomhederne bag Maabjergprojektet nu har været i gang i to år, og at det nu snart haster med at få afklaret rammevilkårene – for man kan ikke blive ved med at holde fast på sådan en investorkreds.

Partnerne i Biorefining Alliance er Dong Enegy, Haldor Topsøe, Landbrug og Fødevarer samt Novozymes.

Emner : Bioethanol
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Citat: "Regeringen må til lommerne, hvis biosektoren skal skabe jobs"

Det betyder på jævnt dansk, at investering i bio-brændstof er en rigtig dårlig forretning og altid vil være det. De private virksomheder vil ikke bruge penge på det, med mindre skatteyderne betaler. Bankerne vil ikke låne penge til det, da der kun er udsigt til, at det til evig tid kommer til at være en dårlig forretning.

Jeg vil gerne producere skrivemaskiner med håndsving. Jeg vil derfor opfordre regeringen til at støtte mit projekt med masser af dejlige skattekroner. Det er simpelthen nødvendigt, hvis jeg nogensinde skal komme til at tjene penge på det. Banken ville ikke hjælpe mig, og jeg vil jo ikke selv lægge penge i et så indlysende håbløst projekt. Men jeg vil gerne tjene min løn på det, hvis Staten vil betale. Jeg lover at skabe jobs til mig selv og måske til flere. Jeg afventer nu en check fra Helle Thorning.

Nice try.

Mon Anne Grete Holmsgaard også vil tilbyde Staten at blive kompagnon i "Damernes Magasin" fra Matador-serien? For beskæftigelsens skyld, naturligvis.

  • 5
  • 0

Hvis det nogen sinde skal give mening at staten investerer i grøn teknologi i større stil skal vi sikre os at der er en god sandsynlighed for at den teknologi vi investerer i kan konkurere kommercielt.

Det er derfor vigtigt at den fungerer - helt banalt - at der sker det der er forudsat i forretningsplanens tekniske afsnit.

Set i det lys må det være rimeligt at have en forventning om at der bliver eftervist troværdige driftsdata på Inbicon i Kalundborg før man overhovedet overvejer at diskutere en fortsættelse.

Jeg syntes det er dygtigt gjort af Anne Grete Holmsgaard at hun kan få forretningskulturen Damernes Magasin og IT factory og DONG til at spille sammen.

Jeg kan ikke lade være med at tænke lønniveauet på den regnskabsfører i IT factory der modtog Entrepreneur of the Year priseni Bella centret. Burde hun ikke have vist der var fusk?

Nu har DONG m.fl. ansat Anne Grete Holmsgaard der kom fra en tilværelse som kritisk medlem af folketingets energiudvalg og pludselig er hendes sympatiske kritiske sans - pist væk ?? Er hun endnu en meget højt lønnet "DONG guldfulg" der skal hente store tilskud hjem i kassen ?

DE HAR JO INGEN TØJ PÅ!!!!

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten