På ti år er den danske bilpark vokset med over en halv million biler.
Det skyldes især, at flere par end tidligere ejer mere end én bil.
Stigningen er først og fremmest drevet af par, der tjener mange penge, pendler langt til arbejde og har hjemmeboende børn.
Det viser en analyse, som Danmarks Statistik har udarbejdet om danskernes bilforbrug. Den belyser dels, hvor mange biler danskerne ejer, og hvad der karakteriserer de familier, der vælger at have mere end én bil.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jens Clausen, det går faktisk over al forventning.
2022 blev det første år, hvor bestanden af biler med forbrændingsmotor (vel at mærke inkl. PHEV!) ved årets udgang var lavere end året før:
- Udgangen af 2021: 2.720.781 stk.
- Udgangen af 2022: 2.688.262 stk.
Altså en nedgang på cirka 32.500 stk. i forhold til året før.
Det står i skærende kontrast til, at skatteministeriet i 2020 forudsagde, at antallet af konventionelle biler (dvs. benzin og diesel, men ikke PHEV og BEV) i 2030 ville være uændret i forhold til 2021. Det vil sige, at tilgangen af BEV og PHEV alene ville dække stigningen i det totale antal biler i Danmark.
Skatteministeriets forudsigelse var naturligvis helt i skoven. Selv den daværende transportminister var så uenig i den, at han kom i klemme i et interview i ing.dk, hvor han ikke helt kunne forklare, hvordan han kunne tillade sig at ignorere eksperterne i skatteministeriet.
Jeg betragter det egentlig bare som et eksempel på, at fremtiden har det med at komme bag på folk, der ikke forstår eksponentiel vækst.
Det er diskuteret lidt i [denne tråd] (https://ing.dk/artikel/opec-spaar-olie-foerende-energikilde-aartier-250626#comment-1075085) inkl. en modforudsigelse fra min side, som også viste sig at være for pessimistisk.
Det tager tid at ændre vores adfærd og preferencer, så en reduktion i bilkørslen inden for overskuelig tid kommer ikke til at gøre forskel inden elbilerne tager over. Med tager over mener jeg ikke hvad vi køber, men hvad vi kører i, der er en træghed.
Eneste slagkraftige løsning er så at bilerne midlertidigt kommer til at køre på efuels og biofuels.
Ethanol koster 2,2USD/gal eller 3,40 / liter, så økonomisk er der ikke noget i vejen for at øge iblandingen til max til benzinbilerne, syntesebenzin kunne sypplere når det kan fremstilles uden fossiler. Diesel kunne erstattes af HVO, GTL og andre syntetiske dieseltyper.
Hvis blot der ikke indgår fossile brændsler i fremstillingen, kunne vi midlertidigt få pyntet gevadigt på vores klimaregnskab for transport. Der vil ikke være grund til at satse på specielle motorer til disse brændstoffer da det kun er et overgangsfænomen.
Flere af de mulige brændstoffer kan medføre CO2 lækage, men ind til videre belaster det ikke vores klimaregnskab.
En betragtelig CO2-skat på fossile brændstoffer kan styre en hurtig indførelse. I dag er energiafgiften 4,5 kr./liter benzin og CO2-afgiften er 0,446 kr. så blot at ændre det hele til CO-afgift vil være en kæmpe gulerod.
...fordi den kollektive transport i Danmark sutter bravt!
Svigerbørnene er flyttet til "næste by på kortet" og har anskaffet bil nr. 2 for det er lige pludseligt gået fra 15 min bustur eller cykeltur til 1 times tog+bus udflugt (i bil tager samme tur 20 min. og så er det gudhjælpemig også billigere i bil) - naturligvis kunne man også bare lade være med at flytte eller skifte arbejde...
Blandt familier med flere biler var andelen af el-biler og plugin-hybridbiler større end i andre familier.
Det er måske bedre at regne forureningen ud per kørt personkm. Hvis dem med to biler, har mere moderne biler, og el-biler, så er forureningen per personkm. mindre. Elbiler har lavere forurening end bus, og i nogle tilfælde også tog, ikke mindst fordi at busserne ofte er halvtomme ude på landet, og strækningen oftest er 1,5 - 2 gange så lang.
Endeligt burde vi måske ikke skrive forureningen på personen, når det er kørsel til og fra arbejdet, men forureningen skal i stedet skrives på produktet. Og så viser det sig måske, at selvom der skal køres længere, så er produktet mere miljøvenligt, end det som kan fås billigt fra udlandet.
Og dermed, så er flere biler med til at give et mere rent miljø.
Og så kan man køre kollektivt. Eller man kan cykle. Det være sig hele vejen, hvis der ikke er så langt, eller til en relevant kollektiv trafikterminal, hvis dette er muligt. Mange, der afviser kollketiv trafik, har ikke tænkt på muligheden af at kombinere cykel- og kollektiv trafik. Men den er der. Og den kan være vældigt god.
@Thomas
Selvfølgelig er den der. 2-3 km til nærmeste offentlig transport, som kører 6 gange om dagen, og efter kl 17 er der ingen offentlig transport, nærmere end 8 km. Så bliver man glad for sin cykel en vinterdag.
Vi hører tit om hvor mange flere el-biler der kommer på vejene, men hvordan ser det ud med reduktionen i antallet af fosilbiler. Det lyder ofte (i diverse artikler) som positivt at vi får flere el-biler, og ja - det er det jo også hvis de erstatter benzin og dieseldrevner køretøjer, så vi får færre af dem. Men gør de så det?
Der er ikke én, men mange, måder at vende udviklingen, afhængigt af, hvem "man" er.
Elbiler kører (eller kan køre) mere grønt, men de kan endnu ikke produceres grønt, og de bidrager nøjagtigt ligeså meget til trængslen som fossilbiler.
Men man kan køre flere i den samme bil. Ikke mindst i områder med dårlig kollektiv trafik kan dette være et relevant alternativ.
Og så kan man køre kollektivt. Eller man kan cykle. Det være sig hele vejen, hvis der ikke er så langt, eller til en relevant kollektiv trafikterminal, hvis dette er muligt. Mange, der afviser kollketiv trafik, har ikke tænkt på muligheden af at kombinere cykel- og kollektiv trafik. Men den er der. Og den kan være vældigt god.
Hvis "man" er politiker, så kan man vælge at prioritere den kollektive trafik. I øjeblikket gør man det modsatte. Der er således både prisstigninger og nedskæring af antal afgange på vej. At dømme efter gårsdagens konference i IDA om fremtidens trafik går diskussionen ikke på, om man skal vente med prisstigningen, men om man kan gøre prisstigningen større end umiddelbart planlagt for at undgå endnu en prisstigning næste år.
En anden måde at bidrage til udviklingen er at justere på bilernes priser. I flere omgange er afgifterne på biler blevet mindre, med det resultat, at flere har købt biler og færre cykler og kører kollektivt. Man kunne vælge at øge afgifterne igen. Det kunne give plads til andre offentlige udgifter (fx at køre mere og/eller billigere kollektiv trafik, bygge flere cykelstier, eller for den sags skyld købe flere kanoner eller give plads til flere helligdage), og det ville være en effektiv her og nu-måde at vende udviklingen. Lidt længere ude i horisonten ligger kørselsafgifter.
Så enkle, hurtige midler ligger klar i værktøjskassen. Men vil "man" det?