Bilparken vokser: Nu har hver femte danske familie mere end en bil

Plus31. januar kl. 12:307
Bilparken vokser: Nu har hver femte danske familie mere end en bil
Den mest solgte bil i 2021, plugin-hybriden Ford Kuga. Især børnefamilier med høje indtægter og langt til arbejde investerer gerne i bil nummer to og tre - gerne de lidt større bilmodeller. Illustration: Ford .
Det er skidt for klimaet og trængslen, at en stadigt større andel af familier har to eller flere biler, advarer trafikprofessor.
Artiklen er ældre end 30 dage

På ti år er den danske bilpark vokset med over en halv million biler.

Det skyldes især, at flere par end tidligere ejer mere end én bil.

Stigningen er først og fremmest drevet af par, der tjener mange penge, pendler langt til arbejde og har hjemmeboende børn.

Det viser en analyse, som Danmarks Statistik har udarbejdet om danskernes bilforbrug. Den belyser dels, hvor mange biler danskerne ejer, og hvad der karakteriserer de familier, der vælger at have mere end én bil.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
2. februar kl. 18:22

Jens Clausen, det går faktisk over al forventning.

2022 blev det første år, hvor bestanden af biler med forbrændingsmotor (vel at mærke inkl. PHEV!) ved årets udgang var lavere end året før:

  • Udgangen af 2021: 2.720.781 stk.
  • Udgangen af 2022: 2.688.262 stk.

Altså en nedgang på cirka 32.500 stk. i forhold til året før.

Det står i skærende kontrast til, at skatteministeriet i 2020 forudsagde, at antallet af konventionelle biler (dvs. benzin og diesel, men ikke PHEV og BEV) i 2030 ville være uændret i forhold til 2021. Det vil sige, at tilgangen af BEV og PHEV alene ville dække stigningen i det totale antal biler i Danmark.

Skatteministeriets forudsigelse var naturligvis helt i skoven. Selv den daværende transportminister var så uenig i den, at han kom i klemme i et interview i ing.dk, hvor han ikke helt kunne forklare, hvordan han kunne tillade sig at ignorere eksperterne i skatteministeriet.

Jeg betragter det egentlig bare som et eksempel på, at fremtiden har det med at komme bag på folk, der ikke forstår eksponentiel vækst.

Det er diskuteret lidt i [denne tråd] (https://ing.dk/artikel/opec-spaar-olie-foerende-energikilde-aartier-250626#comment-1075085) inkl. en modforudsigelse fra min side, som også viste sig at være for pessimistisk.

6
2. februar kl. 17:26

Det tager tid at ændre vores adfærd og preferencer, så en reduktion i bilkørslen inden for overskuelig tid kommer ikke til at gøre forskel inden elbilerne tager over. Med tager over mener jeg ikke hvad vi køber, men hvad vi kører i, der er en træghed.

Eneste slagkraftige løsning er så at bilerne midlertidigt kommer til at køre på efuels og biofuels.

Ethanol koster 2,2USD/gal eller 3,40 / liter, så økonomisk er der ikke noget i vejen for at øge iblandingen til max til benzinbilerne, syntesebenzin kunne sypplere når det kan fremstilles uden fossiler. Diesel kunne erstattes af HVO, GTL og andre syntetiske dieseltyper.

Hvis blot der ikke indgår fossile brændsler i fremstillingen, kunne vi midlertidigt få pyntet gevadigt på vores klimaregnskab for transport. Der vil ikke være grund til at satse på specielle motorer til disse brændstoffer da det kun er et overgangsfænomen.

Flere af de mulige brændstoffer kan medføre CO2 lækage, men ind til videre belaster det ikke vores klimaregnskab.

En betragtelig CO2-skat på fossile brændstoffer kan styre en hurtig indførelse. I dag er energiafgiften 4,5 kr./liter benzin og CO2-afgiften er 0,446 kr. så blot at ændre det hele til CO-afgift vil være en kæmpe gulerod.

5
1. februar kl. 15:58

...fordi den kollektive transport i Danmark sutter bravt!

Svigerbørnene er flyttet til "næste by på kortet" og har anskaffet bil nr. 2 for det er lige pludseligt gået fra 15 min bustur eller cykeltur til 1 times tog+bus udflugt (i bil tager samme tur 20 min. og så er det gudhjælpemig også billigere i bil) - naturligvis kunne man også bare lade være med at flytte eller skifte arbejde...

4
1. februar kl. 09:49

Blandt familier med flere biler var andelen af el-biler og plugin-hybridbiler større end i andre familier.

Det er måske bedre at regne forureningen ud per kørt personkm. Hvis dem med to biler, har mere moderne biler, og el-biler, så er forureningen per personkm. mindre. Elbiler har lavere forurening end bus, og i nogle tilfælde også tog, ikke mindst fordi at busserne ofte er halvtomme ude på landet, og strækningen oftest er 1,5 - 2 gange så lang.

Endeligt burde vi måske ikke skrive forureningen på personen, når det er kørsel til og fra arbejdet, men forureningen skal i stedet skrives på produktet. Og så viser det sig måske, at selvom der skal køres længere, så er produktet mere miljøvenligt, end det som kan fås billigt fra udlandet.

Og dermed, så er flere biler med til at give et mere rent miljø.

3
1. februar kl. 04:29

Og så kan man køre kollektivt. Eller man kan cykle. Det være sig hele vejen, hvis der ikke er så langt, eller til en relevant kollektiv trafikterminal, hvis dette er muligt. Mange, der afviser kollketiv trafik, har ikke tænkt på muligheden af at kombinere cykel- og kollektiv trafik. Men den er der. Og den kan være vældigt god.

@Thomas

Selvfølgelig er den der. 2-3 km til nærmeste offentlig transport, som kører 6 gange om dagen, og efter kl 17 er der ingen offentlig transport, nærmere end 8 km. Så bliver man glad for sin cykel en vinterdag.

2
1. februar kl. 00:32

Vi hører tit om hvor mange flere el-biler der kommer på vejene, men hvordan ser det ud med reduktionen i antallet af fosilbiler. Det lyder ofte (i diverse artikler) som positivt at vi får flere el-biler, og ja - det er det jo også hvis de erstatter benzin og dieseldrevner køretøjer, så vi får færre af dem. Men gør de så det?

1
31. januar kl. 13:20

Der er ikke én, men mange, måder at vende udviklingen, afhængigt af, hvem "man" er.

Elbiler kører (eller kan køre) mere grønt, men de kan endnu ikke produceres grønt, og de bidrager nøjagtigt ligeså meget til trængslen som fossilbiler.

Men man kan køre flere i den samme bil. Ikke mindst i områder med dårlig kollektiv trafik kan dette være et relevant alternativ.

Og så kan man køre kollektivt. Eller man kan cykle. Det være sig hele vejen, hvis der ikke er så langt, eller til en relevant kollektiv trafikterminal, hvis dette er muligt. Mange, der afviser kollketiv trafik, har ikke tænkt på muligheden af at kombinere cykel- og kollektiv trafik. Men den er der. Og den kan være vældigt god.

Hvis "man" er politiker, så kan man vælge at prioritere den kollektive trafik. I øjeblikket gør man det modsatte. Der er således både prisstigninger og nedskæring af antal afgange på vej. At dømme efter gårsdagens konference i IDA om fremtidens trafik går diskussionen ikke på, om man skal vente med prisstigningen, men om man kan gøre prisstigningen større end umiddelbart planlagt for at undgå endnu en prisstigning næste år.

En anden måde at bidrage til udviklingen er at justere på bilernes priser. I flere omgange er afgifterne på biler blevet mindre, med det resultat, at flere har købt biler og færre cykler og kører kollektivt. Man kunne vælge at øge afgifterne igen. Det kunne give plads til andre offentlige udgifter (fx at køre mere og/eller billigere kollektiv trafik, bygge flere cykelstier, eller for den sags skyld købe flere kanoner eller give plads til flere helligdage), og det ville være en effektiv her og nu-måde at vende udviklingen. Lidt længere ude i horisonten ligger kørselsafgifter.

Så enkle, hurtige midler ligger klar i værktøjskassen. Men vil "man" det?