Billund advarer: Fandt asbest i jorden efter industribrand i Grindsted

17. marts 2022 kl. 14:32
Billund advarer: Fandt asbest i jorden efter industribrand i Grindsted
Der kan stadig findes asbest i gamle bygningers vægge og tage. Illustration: Christian Østergaard.
Selv en lille mængde asbest kan forårsage fatal lungehindekræft.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er risiko for, at borgerne i Grindsted kan finde det sundhedsskadelige materiale asbest i deres haver efter en brand i en industribygning i sidste uge.

Ifølge Jydske Vestkysten startede branden da en svejseflamme antændte en gummibåd i en sorteringshal med asbesttag. Branden udviklede sig eksplosivt, og vinden spredte aske ud over byen.

I zone 1 er der klare fund af asbest i jorden. I zone to er der enkelt fund af asbest i jorden. Illustration: Billund Kommune.

I denne uge har Billund Kommune i samarbejde med Rambøll foretaget prøver af nedfalden aske og tagstykker i et område der strækker sig to kilometer fra branden. Prøverne viste at der på en række ejendomme omkring branden var asbest i jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor advarer Billund Kommune borgere, der bor indenfor en zone på omkring 500 meter i vindretningen fra branden, imod at rode i jorden eller på anden måde hvirvle støv op, der kan have lagt sig efter branden. Samtidig bør alt arbejde med filtre i ventilationsanlæg undgås.

Kommunen opfordrer desuden borgerne til, at man ikke opholder sig udendørs indenfor zonen.

Farligt støv

Asbeststøv udgør en potentiel sundhedsrisiko, hvis det indåndes. Principielt kan selv en lille mængde asbest i lungerne nemlig forårsage den dødelige sygdom lungehindekræft, og der er som sådan ingen nedre grænse for, hvor mange fibre man skal indånde for at udvikle sygdommen.

Jakob Hjort Bønløkke, Klinisk Lektor og Overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital, vurderer dog, at risikoen for at blive alvorlig syg er forholdsvis lav, hvis man kun udsættes for asbest forurening én enkelt gang i løbet af livet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg plejer at sige det sådan, at sundhedsrisikoen er lav, hvis der er tale om en enkeltstående episode. Omvendt skal man ikke arbejde eller opholde sig mere end et par uger i et miljø med asbestforurening, før der begynder at være en risiko,« siger han og tilføjer, at de personer, der skal deltage i oprydningsarbejdet af samme grund bør bære værnemidler.

Asbest spredt til miljøet

Selvom risikoen for, at en borger Grindsted udvikler kræft på grund af branden, ikke er stor, bør forureningen nok ryddes grundigt op. Baggrundsforurening fra forskellige asbestkilder som tagarbejde eller produktion er nemlig ikke et uvæsentligt problem i byer.

»Der er ikke lavet mange målinger i Danmark, men i flere udenlandske byer ser det ud til, at der er en vis baggrundsforurening med asbest. Det kan være fra brande, produktion eller nedrivningsarbejde. Man kan sige, at en brand som den i Grindsted er et meget lille bidrag til baggrundsforureningen,« fortæller Jakob Hjort Bønløkke.

Ingeniøren har tidligere beskrevet, at 15 procent af de 100 danskere, som hvert år rammes af asbestsygdommen lungehindekræft kan skyldes asbest, der er spredt til miljøet.

Og faktisk kunne noget tyde på, at der tidligere har været spredt asbest i Grindsted. Den zone, hvor der er risiko for at finde asbest, er nemlig opdelt i to. Én meget tæt på branden, hvor der er klare fund af asbest, og en lidt længere væk, hvor det kun er nogle af prøverne der kun er enkelte asbestfund. Derfor vurderer Billund Kommune, at fundene i zone 2 kan stamme fra andre kilder end branden.

Sammen med Rambøll vil Billund Kommune nu tage yderligere prøver i zone 2. Samtidig er kommunen i gang med at udarbejde en plan for, hvordan man skal håndtere den asbest der er fundet i jorden.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger