Billigere og bedre for miljøet: To alternative projekter slår Egholmlinjen over Limfjorden

Plus17. januar kl. 04:556
Billigere og bedre for miljøet: To alternative projekter slår Egholmlinjen over Limfjorden
Flere fagfolk er enige om, at Egholmlinjen er en dårlig trafikinvestering, når man holder fordelene op mod de negative effekter for blandt andet miljøet. Illustration: Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen.
Beregninger fra to Aalborg-forskere viser, at en ny tunnel eller en udvidelse af den eksisterende har bedre samfundsøkonomi.
Artiklen er ældre end 30 dage

Staten kan med stor sandsynlighed spare milliarder, reducere klima- og miljøbelastningen og få de samme trafikale gevinster, hvis politikerne dropper anlægget af en tredje Limfjordsforbindelse over øen Egholm og vælger et af to alternativer.

Det vurderer Anker Lohmann-Hansen, lektor emeritus i trafik- og byplanlægning ved Aalborg Universitet, og Kaj Asbjørn Jørgensen, lektor emeritus på Institut for Materialer og Produktion ved Aalborg Universitet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
19. januar kl. 11:46

Spørgsmålet om opnåelse af tilstrækkelig kapacitet ved en udvidelse af E45 (redundans) er kort omtalt i artiklen. Det er nødvendigt, også af hensyn til forekommende uheld. Men hovedemnet her er om politikerne bare skal ignorere den nye erkendelse, som er fremkommet (fra Vejdirektoratet) og som fører til, at en fornuftig løsning ved E45 kan give omkring 2 mia. kr. i samfundsøkonomisk gevinst? Egholmmotorvejen giver kun 465 mio. kr. og løser desuden ikke det trafikale behov. Kommentarer dertil, please.

5
18. januar kl. 12:46

Man har snart diskuteret placeringen af den 3. limfjordsforbindelse i 40 år. Dengang gav det helt sikkert mening at kigge ind i trafikale fremskrivninger, da der var tale om proaktiv planlægning. Men i dag er vi desværre langt forbi det punkt, hvor det er sagligt at diskutere om en ekstra forbindelse er nødvendig eller ej. Det er allerede 10-15 år for sent at bygge den, ikke kun i forhold til biler, men også i forhold til kollektiv trafik.

4
18. januar kl. 08:54

helt enig.

Der er mange ulykker i tunnelen idag (bor i ambulancesireneafstand). Når uheldet er ude er der kun "broen" som alternativ der sander til i løbet af 2 minutter. Når der kommer plusbus over broen ryger halvdelen af dens nuværende kapacitet. Så sander den mega meget til på 45 sekunder. Så to forbindelser er et must. Og ja det giver folk lidt mere støj "ude vestpå", men ... Og husene langs den nuværendemotorvej har idag støjværn på 3-5m stående i skel. De har så rigeligt betalt og betaler prisen. Det er desværre en del af argumentationen at man bare skal forhøje disse støjværn. Det kræverlidt fantasi at forestille sig et plankeværk på måske 5-7m i skel. Men jeg føler at den meget følelsesladede debat roterer omkring at hensigte helliger midlerne - mere konkret at dem i øst bare skal lære at leve med disse gigantiske sytøjværn for at de andre kan blive fri for en motorveje flere hundrede meter eller mere væk. OG jeg forventer skælud for dette, men det er vel lige så legalt at være imod som at være for vestforbindelsen i en demokratisk land.... :-)

Se https://miljoegis.mim.dk/spatialmap?profile=noise og leg med tøj fra (2017 er desærre nyeste tal) . Der er ingen i vestenden af byen der kommer tilnærmelsesvis får vejen i haven. De får meget større afstand.

Ny tunnel under krydsende under den gamle løser ikke redundans og støj. Man glemmer måske også den nye bydel med mange tusinde mennesker der lige nu vokser op vest for motorvejen nordenfjords.

Og ja en vestforbindelse giver støj og det er lidt træls. Men der er altid en pris for at bo i byen. Støjen bliver forhåbentlig mindre med elbiler og udvikling i bildæk, og måske bare sætte max hastighed til 90m/t. Det overlever vi nok.

disclaimer: den her debat er som vanligt som at stikke en kæp i en l...

3
17. januar kl. 09:22

hvis vores nationale beslutningstagere ville forholde sig lidt mere til de trafikale fremskrivninger

Personligt ville jeg hellere at de fokuserede på redundans i infrastrukturen på kritiske punkter - som. f.eks. limfjordsforbindelsen.

Desuden virker det ikke smart at de foreslåede alternativer slutter til præcis samme eksisterende flaskehals nord for limfjorden. I forvejen et af de store problemer.

...tilsvarende virker det tåbeligt at man ikke har planlagt jernbane kapacitet ind i bro-løsningen (ud fra et redundans sysnpunkt).

2
17. januar kl. 07:02

@ Peter Kjær Hansen Selvom din kommentar ikke falder sammen med artiklens indhold, så er den vigtig. Den danske befolkning på næsten 5,9 millioner personer råder over en samlet vognpark på 3.214 mio enheder og det er nok tvivlsomt, at der kommer en stigning på mindst 20% frem til 2035. Regeringen (administrationen) gør jo meget for, at reducere vognparken ved brandbeskatning af biler til privat brug og for at få borgerne over i den kollektive trafik. Befolkningstilvæksten ligger på ca. 10.000 personer/år, men det betyder næppe, at disse ca. 120.000 personer udløser et behov for yderligere 600.000 biler.

1
17. januar kl. 06:27

Det vil være rart og kærkomment, hvis vores nationale beslutningstagere ville forholde sig lidt mere til de trafikale fremskrivninger, som ligger grund for Infrastrukturplan 2035 inkl Egholm: At vi i 2030-2035 efter sigende skulle kigge ud i 600.000-1.000.000 FLERE biler end i dag. Hvor fan… skal alle de ekstra biler være i vores lille land? Elbiler eller ej.

Så tusind kroners spørgsmålene:

  1. Ønsker vi reelt at importere alle disse nye, ekstra biler?
  2. Og: Hvordan udvikler vi et alternativ som kan understøtte (eller ændre) vores transportbehov uden at vi lider noget synderligt velfærdstab?