Billige satellitter skal optage live-video af Jorden

28. juni 2013 kl. 06:554
Se! Der kører en lastbil. Den amerikanske opstartsvirksomhed Skybox vil tilbyde billeder af Jorden i realtid fra satellitter.
Artiklen er ældre end 30 dage

I fremtiden bliver live-billeder af Jorden mange penge værd. Det er i hvert fald formodningen hos opstartsvirksomheden Skybox, som det amerikanske teknologimedie Wired har begået en reportage fra.

Virksomheden har kastet sig over små og billige satellitter, der skal give billeder i realtid af Jorden. Produktchef Dan Berkenstock var med til at starte virksomheden, efter han droppede ud af ingeniørlinjen på Stanford-universitetet.

Tanken er at sende en stribe små satellitter på størrelse med et lille køleskab ud i rummet. Ved at bruge hyldevarer kan prisen holdes nede, og eksempelvis vil seks satellitter betyde, at højopløselige billeder vil kunne sendes fra en given placering to gange om dagen.

Læs også: Studentersatellit skal holde styr på skibene i Arktis

Artiklen fortsætter efter annoncen

Wired fortæller, at forretningsmodellen for billeddata fra rummet på længere sigt ikke er selve billederne, men snarere efterbehandlingen af de billeddata, som satellitterne indsamler og sender til Jorden.

Ved at sætte en computer - eller et lavtlønnet menneske - til at analysere billederne kan de forvandles til ekstremt brugbare og værdifulde data.

Wireds udsendte har nydt en solskinseftermiddag på taget af Skybox i selskab med øl og de ansatte, som nævnte en stribe muligheder, som live-overvågningen kan give et værdifuldt overblik over. Heriblandt:

  • Antallet af biler på parkeringspladsen ved hver enkelt Walmart - en amerikansk supermarkedskæde - i USA.
  • Antallet af tankvogne på vejene i de tre hurtigst voksende økonomiske områder i Kina.
  • Størrelsen af slaggebjergene ved de største guldminer i Afrika.

Folkene bag Skybox, Dan Berkenstock, John Fenwick og Julian Mann, mødte alle hinanden på Stanford-universitetet. Her startede de med såkaldte Cubesats, det vil sige en billig og lille satellittype med en volumen på en liter (10x10x10 cm).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter at have opbygget omkring ti års erfaring med Cubesat-konceptet udvidede de med deres eget satellitdesign, hvor satellitten fik en højde på en meter.

Den ekstra plads har Skybox brugt til at installere finoptik og dermed muligheden for at optage billeder af Jorden i kommerciel kvalitet.

Læs hele reportagen hos Wired.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. juni 2013 kl. 10:02

"Ved at sætte en computer - eller et lavtlønnet menneske - til at analysere billederne..."

Fantastisk værdisætning af mennesker. Det kan godt være, at det økonomisk set giver mening, men formuleringen virker en kende, undskyld mit fransk, højrøvet!

Nogle ting behøver ikke bliver formuleret så direkte.

3
28. juni 2013 kl. 09:45

Det kunne også være interessant, hvis man en gang i fremtiden fik installeret et direkte webcam fra en given lokation på Mars, eller på en rover.

Men jeg er helt klar over der vil være udfordring mht. båndbredde osv. men det kunne i særdeleshed skærpe interessen blandt alm. dødelige hvis det skete.

2
28. juni 2013 kl. 09:34

Selvfølgelig er det video - det er bare med meget lav fps ;-).

Husk: Glasset er halvt fyldt! (Eller i dette tilfælde en 9,259259259259259e-7-del fyldt!)

1
28. juni 2013 kl. 07:26

højopløselige billeder vil kunne sendes fra en given lokation to gange om dagen,det vil jeg ikke kalde video,men still billeder.