Billig trådløs internet undergraver umts

De nye umts-selskaber styrer direkte mod en gigantisk fejlinvestering i master, netværk og telefoner. Det trådløse internet, wlan, udbygges nemlig så voldsomt, at det snart dækker storbypladser, indfaldsveje og gågader, og det er langt billigere og stærkere end umts.

»Wlan er klart den teknik, der kan dræbe umts. Båndbredden er mange gange højere med wlan, og samtidig er det uendeligt meget billigere for forbrugerne end umts. Det udvikler sig eksplosivt - og umts-selskaberne er desperate,« siger teleanalytiker Torben Rune, Netplan.

Hos umts-leverandøren »3« koster videotelefoni tre kr. pr. minut, når taxametret kører, men forbrugerne kan allerede i dag få adgang til de samme videotjenester i ubegrænset mængde via de trådløse wlan net for en fast pris på kun 100 kr. om måneden. Samtidig nyder wlan ifølge research manager Lars Vestergaard, IDC i London, godt af, at det henvender sig til købestærke forretningsfolk:

Café ZeZe i det indre København er blandt de flere nye steder med trådløst lokalt internet. (Foto: Casper Dalhoff) Illustration: Casper Dalhoff

»Umts vil være ramt af børnesygdomme i det næste års tid, og imens bliver wlan, som rummer enorme muligheder, meget større. Umts er mest interessant blandt teenagere, men de har ikke pengene.«

Wlan findes på et par hundrede cafeer, sushibarer og hoteller, men udbygningen vokser eksplosivt. Ifølge Torben Rune vil kilometerstore områder i bykerner, langs hovedindfaldsveje og ved trafikknudepunkter blive wlan dækket inden for et år. Det betyder, at titusindvis af storbyboere snart kan få bredbåndsinternet ud af den blå luft - hos nogle udbydere endog gratis.

Kommunikationschef hos leverandøren af umts/3G, »3«, Mika Bildsøe Lassen, erkender, at wlan er billigere og hurtigere. 3 er netop gået i luften med mobilt bredbånd:

»Wlan er utrolig velegnet, hvor mange mennesker samles, f.eks. stadioner og lignende. Men dækningen er stadig afgrænset, hvor 3G giver mulighed for konstant dækning, når man bevæger sig i bil eller tog.«

Samme holdning har TDC, men samtidig kan der spores en bekymring for, hvordan wlan vil påvirke umts-forretningen. I TDC siger erhvervsmarkedschef Mikkel Vinter, TDC Mobil:

»Vi følger markedet og ser, hvad de andre leverandører af wlan gør. Desuden følger vi med i udviklingen i USA via vores amerikanske moderselskab. Det går jo stærkt i telebranchen, men vi har en basal tro på, at 3G bliver til noget,« siger han.