Billig strøm om natten ender med at blive mindst to år forsinket
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Billig strøm om natten ender med at blive mindst to år forsinket

Elnetselskaberne har i stor stil opsat digitale, fjernaflæste målere, som kan aflæse forbrugerens strømforbrug på timeniveau.

Det giver forbrugerne mulighed for at købe strøm, når den billig, for eksempel når det blæser meget eller om natten, og at flytte forbruget væk fra de tidspunkter, hvor strømmen er dyr.

Læs også: Ny forsinkelse: Danskerne venter stadig på det fleksible elforbrug

Men før timeafregningen kan skydes igang, skal myndighederne beslutte sig for en passende afregningsmodel, som skulle have været på plads i midten af 2016.

Enighed om modellen

Ifølge brancheforeningen Dansk Energi har myndighederne lagt sig fast på en model, hvor alle timeafregnes ens for strømmens pris, og Energistyrelsen har meddelt, at der ikke er noget lovmæssigt til hinder for denne model. Men nu viser det sig, at Energistyrelsen vil have foretaget en endelig metodegodkendelse hos Energitilsynet, der vil skubbe implementeringen yderligere seks måneder.

Læs også: Rapport: Boligejere kan ikke redde elsystemet ved at slukke fryseren

»Vores medlemmer vil gerne tilbyde kunderne nye interessante produkter, så de kan få glæde af de energipriser, der svinger i takt med sol og vind. Det vil øge chancen for et smartere og mere fleksibelt elforbrug, og så vil vi rigtig gerne skabe yderligere værdi af de moderne målere, der er rullet ud over landet,« siger Kamilla Thingvad, afdelingschef i Dansk Energi på branchens hjemmeside.

Solcelleejerne er problemet

Hun vurderer, at man formentlig skal et stykke hen i 2018, før det bliver muligt at timeafregne den første private husholdning, hvilket er en forsinkelse på næsten to år.

Myndighedernes udfordring har været at finde en model, der kan rumme alle private husholdninger og mindre virksomheder foruden de årsafregnede solcellekunder.

Læs også: Solcelle-ejere kan se frem til årlig ekstraregning på 500-1.500 kroner

Med den foreslåede model vil solcelleejerne miste deres års afregning for den (lille) del af elregningen, der består af betaling for selve strømmen.

»Vi synes, at det er den enkleste og mest simple model, som kommer til at være ens for alle,« siger Kamilla Tingvad.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi kan ikke finde ud af diferentierede elpriser!
Vi kan ikke finde ud af at udnytte overskudsvarme!
Vi kan ikke få intercitytogen til at virke!
Vi kan ikke få post til tiden!
Vi har heeeeelt styr på skat og moms tilbagebetalinger til udlandet!
Osv, osv
Men vi kan godt finde ud af at sælge vores infrastruktur, helst til udlandet, og helst med tab.

Jaaaa, jeg synes nu det går meget godt?!?

 • 46
 • 0

Det har vi da haft i flere år.

Vi har også ventet i flere år på muligheden med at skulle oplade vor elbil om natten til en lavere pris end normalprisen. For det vil vi jo gerne.
Mystisk at de ikke længe har gjort det muligt.

 • 13
 • 1

Mystisk at de ikke længe har gjort det muligt.


Problemet er, at det kun er kunder med el-bil, der kan spare væsentlige beløb ved at flytte forbruget, og så mange elbiler er der heller ikke i Danmark. Ud over elbiler kan man flytte tøjvask og tumbling samt opvask med maskine. Der er bare ikke mange penge at hente der, så det er ikke rigtigt besværet værd. Hjem med varmepumpe kan afslutte natsænkningen lidt tidligere, så de køber ellen til nattakst.

 • 4
 • 2

Timeafregning er ikke smart - det er symptombehandling. I stedet for at animere til, at mennesker bruger energi alt efter hvordan vinden blæser, burde vi hellere tilstræbe at kunne skabe energi, når vi vil bruge den.

 • 7
 • 14

Vi har den gode gamle model med skiven der roterer i midten.

Bliver man tvunget til at skifte til digital måler på et tidspunkt eller kan man bare fortsætte med den gamle måler, hvis man ønsker det?

 • 2
 • 0

Jeg har nu bestilt en "probe" til at sætte på den optiske port på "min" ny smarte måler, der pr. standard kan kommunikere serielt via en ir-diode og ir-modtager.

Kan elselskabet (EnergiFyn) tænkes at have lukket for det signal; måleren snakker hjem via mobilnettet.

 • 2
 • 0

Bliver afgifterne også variable?

Hvis ikke kan de godt glemme alt om at danskerne ændrer deres forbrug.

At prisen vi giver for strøm ligger mellem 200 og 280 øre/kWh er fløjtende ligegyldigt, ingen kan mærke en forskel ligemeget hvor meget de så end prøver.

Hvis afgifterne også blev gjort variable kunne elprisen, som vi betaler, ligge mellem 0 og 500 øre/kWh, så skal vi nok hjælpe med at sætte værdi på vindmøllestrømmen.

Lad os nu droppe alle halve løsninger og gøre det rigtigt fra starten!

 • 25
 • 2

Billig strøm på bestemte tidspunkter er en nødløsning, i stedet burde man satse på oplagring, og forske i oplagring, strøm til brint, strøm til varme osv.

 • 0
 • 8

Kræver jo så at du ikke åbner din fryser om dagen og her i huset er det det tidspunkt på dagen hvor den netop åbnes.

 • 1
 • 7

Der er alligevel ikke synderlig forskel på spotpriser mellem nat og dag. Det kommer først med kablet til Holland og især til UK.

 • 6
 • 1

Jeg bor i Frankrig og vi har el-vandvarmer. Her har det mindst de sidste 17 år været muligt atvarme vandet om natten til en lavere tarif. Hvis vi har gæster og varmtvandsforbruget dermed er større, kan vi meget nemt omstille den til at varme vandet når der er behov for det.
Jeg tror vandvarmere trækker lidt mere strøm end vaskemaskiner og opvaskemaskiner.

 • 5
 • 0

Hvordan med fx at køle fryseren ned til måske -22 C om natten og så lade den være om dagen ?
Er det realistisk ?

Næppe.

En koldere fryser har et større varmetab, så den vil bruge mere strøm.
Og eftersom det meste af elregningen er faste afgifter, er den lidt lavere samlede elpris måske ikke nok til at opveje det større forbrug.

Og hvis du så indregner den ekstra pris for en fryser, der kan gå på nettet og finde den aktuelle strømpris og det ekstra strøm den bruger på at finde prisen, så virker det ret urealistisk.

 • 3
 • 4

Hvordan med fx at køle fryseren ned til måske -22 C om natten og så lade den være om dagen ?
Er det realistisk ?

Hvis vi regner med at en mellemstor A+ kummefryser bruger cirka 1 kWh per dag, så vil du kunne flytte måske 3/4-dele af forbruget (i tidsrummet 06-24) til om natten. Dvs. 0,75 kWh vil du flytte fra høj takst til lav takst per dag. Hvis forskellen mellem høj og lav takst er 20 øre/kWh vil du på et år kunne spare knap 55 kr.

Det skal holdes op mod udgiften til styring (tænd-sluk ur er tjent hurtigt hjem) og den øgede risiko for fejl således at alt indholdet bliver fordærvet. Så bliver det pludselig en meget dårlig forretning.

Om fryseren har godt af at få afbrudt strømmen mens den kører har jeg ingen anelse om, men det ville jeg personligt lige afklare inden.

 • 3
 • 1

Hvis vi regner med at en mellemstor A+ kummefryser bruger cirka 1 kWh per dag, så vil du kunne flytte måske 3/4-dele af forbruget (i tidsrummet 06-24) til om natten. Dvs. 0,75 kWh vil du flytte fra høj takst til lav takst per dag. Hvis forskellen mellem høj og lav takst er 20 øre/kWh vil du på et år kunne spare knap 55 kr.
Det skal holdes op mod udgiften til styring (tænd-sluk ur er tjent hurtigt hjem) og den øgede risiko for fejl således at alt indholdet bliver fordærvet. Så bliver det pludselig en meget dårlig forretning.


Ja det er jo ikke formuer og det var bare også en lille idé.
Fryseren er, hjemme hos os, stort set det eneste som ville kunne udsættes, en gang i mellem opvaskemaskinen.
Vaskemaskinen kører flere vaske om dagen så der er intet at hente.

Om fryseren har godt af at få afbrudt strømmen mens den kører har jeg ingen anelse om, men det ville jeg personligt lige afklare inden.

Det er vel det samme som termostaten gør når temperaturen er nået ?

 • 3
 • 1

Det er ret "underholdende" som der pustes og stønnes over at skulle hente timedata i 2016/2018, og det bliver endnu mere underholdende når kravet om kvarteraflæsning skal opfyldes med udgangen af 2020. Så får elselskaberne da virkelig en udfordring qua datamængder.

("Bekendtgørelse om fjernaflæste elmålere og måling af elektricitet i slutforbruget", BEK nr 1358 af 03/12/2013 (https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710...), §4 stk.1)

Det er også spændende i §5: ”Den fjernaflæste elmåler skal … kunne bringes til at vise … den aktuelle elektriske effekt”. Og §7: ”Det skal være muligt for forbrugeren efter åbne standarder at tilkoble eksterne enheder til den fjernaflæste elmåler og løbende udtage forbrugsrelevante data, jf. § 5.”

Vi går spændende tider i møde.

 • 5
 • 0

Jeg har oplevet at der kørte montører rundt og satte målere op der ca 3 md. efter skulle skiftes til en anden model. Det går godt.

 • 2
 • 0

Helt ærligt, hvad er det lige man forestiller sig, forbrugeren står op midt om natten og laver, fordi strømmen er billig? Eller venter med at stege juleanden til det begynder at blæse?

Det her med differentierede priser kommer ikke til at flytte nok til overhovedet at indtjene investeringen i teknologi. Det er ideologisk drevet.

 • 1
 • 3

Skulle vi ikke lige få opsat digitale, fjernaflæste målere først?

Her har vi haft dem i vel 5,5 år eller noget i den stil.
Forbruget kan aflæses time for time på internettet, dog med et par dages forsinkelse (desværre).
Når man allerede kan aflæse timeforbruget, må det være ret ligetil at fakturere efter elprisen den pågældende time. Den øjeblikkelige timepris kunne vel nemt vises på en app til telefonen og på elleverandørens hjemmeside.
Det er dog IKKE nok med en varierende elpris, for at folk ændrer vaner, da det kun kan dreje sig om 0 til 30 øre, ud af en samlet pris på ca. 220 øre.
Afgifterne skal f. eks. følge samme procentvise fald/stigning. Så vil det hjælpe.
Derfra skal de folk som vil have automatiseret deres strømforbrug i stedet for selv at tænde for f.eks. vaskemaskinen nok finde ud af at investere i automatiske gruppeafbrydere o.s.v.

 • 2
 • 1

Jeg har nu bestilt en "probe" til at sætte på den optiske port på "min" ny smarte måler, der pr. standard kan kommunikere serielt via en ir-diode og ir-modtager.
Kan elselskabet (EnergiFyn) tænkes at have lukket for det signal; måleren snakker hjem via mobilnettet

Hvis det er Echelon måleren du tænker på, savner jeg også en masse andre funktioner, som må være i måleren allerede. Det drejer sig bl.a. om:
Øjeblikkelig effektforbrug.
Faseforskydning
Strømmåling på de enkelte faser.
Forbrug f.eks. sidste time/døgn o.s.v.
Flere af værdierne må være i måleren allerede, da de må bruges til forbrugsberegningen.
Som det er nu, er man nødt til at bruge lysdiodeindikeringen med 1000 pulser pr. KWh, for at finde ud af hvor meget el et apparat i huset bruger reelt.

 • 2
 • 1

Hvordan med fx at køle fryseren ned til måske -22 C om natten og så lade den være om dagen ?
Er det realistisk ?

Ja, der er jo en hvis varmekapacitet i varerne. Man skal nok bare have med i billedet, at fryseren måske bliver mindre effektiv jo længere ned temperaturen kommer. Her tænker jeg på selve kølekredsløbet.
Jeg kender ikke effektivitetskurven.
Engang overvejede jeg at bygge en skabsfryser om til køleskab. Jeg tænkte at fryseren må være bedre isoleret, samt at den meget hurtigt kan køle ned til + 5 grader. Og da fryseren ved -18 grader ikke skulle bruge meget mere strøm end et køleskab, så fik jeg idéen. Jeg fik det dog ikke prøvet af.

 • 2
 • 1

Om fryseren har godt af at få afbrudt strømmen mens den kører har jeg ingen anelse om, men det ville jeg personligt lige afklare inden.

På en fryser med "gammeldags" termostat (altså uden elektronisk styring), kan du bare slukke den.
På de elektronisk styrede, slukkes kompressoren også over et relæ eller en triac. Det sker der heller ikke noget ved.
De nyeste A+++ mærkede køleskabe, er ved at få frekvensomformer bygget på kompressorene, som så i sig selv er lavet som en 3-faset motor. De kan køres trinløst op og ned i hastighed. På dem er der dog elektronik, som kan gå i stykker, også måske har bedre af, bare at stå tændt.

 • 1
 • 0

Jeg har oplevet at der kørte montører rundt og satte målere op der ca 3 md. efter skulle skiftes til en anden model. Det går godt.

Det skulle ikke undre nogen.
Der har også været brand i et på Echelon målere, ligesom nogle allerede er gået i stykker, og endda derved har afbrudt strømmen. Der er nemlig noget relæ indeni. Tænkt når der en dag kommer dårlig forbindelse i kontakterne deri. Det begynder så at varme. Måleren har også sin egen indbyggede strømforsyning, hvor der nok er kondensatorer o.s.v. der har en begrænset levetid.

 • 1
 • 0

Helt ærligt, hvad er det lige man forestiller sig, forbrugeren står op midt om natten og laver, fordi strømmen er billig? Eller venter med at stege juleanden til det begynder at blæse?
Det her med differentierede priser kommer ikke til at flytte nok til overhovedet at indtjene investeringen i teknologi. Det er ideologisk drevet.

Det er jo op til en selv, hvis man enten vil spare eller betale ekstra.
Hvis man tør at have vaskemaskine og opvaskemaskiner, tørretumblere m.m. kørende om natten er det jo en mulighed. De har jo forsinket starttid indbygget allerede. Jeg er dog selv tekniker på sådanne ting, og har set brande og vandskader, hvor det var godt at der var vågne folk tilstede, til at det bekymrer mig lidt, selv om der er bygget aquastop sikring i maskinerne. Det er bare ikke altid nok.
En elvandvarmer kan man dog godt have tændt, men mange har ikke elopvarmede vandvarmere.

 • 2
 • 1

Det med at skulle manuelt tænde og slukke for strømmen når den er billig, det skal i ikke være bange for, for det kommer jo ikke til at ske. det vil blive brug fx Domoticz der kan køre på en gammel laptop/eller raspberry Pi. så kan du fx købe nogle zwave kontakter som din homeautomation kan tænde slukke efter nogle definerede intervaller.
Det kunne jo være at Domoticz kunne aflæse aktuelt pris på elselskabets hjemmeside, og derved afgøre om prisen er "billig" og nu skal der brændes lidt ekstra el af. Jeg ville selv bruge en elpatron i mit centralvame anlæg for at bruge den billige el.

Homeautomation kan jo styre alt muligt, det kunne måles temperatur i fryseren, og hvis temperaturen bliver for "høj" i løbet af dagen vil den tvangstænde fryseren, så varerne holdes frosne og derved ikke fordærves. Når elprisen er billig vil Homeautomation automatisk tvangstænde fryseren og få den køle til en ekstra lav temperatur.

Men alle disse herlige teknologi muligheder er jo begrænset af politikere der er snævertsynede...

 • 2
 • 0

Skulle vi ikke lige få opsat digitale, fjernaflæste målere først?

Her har vi haft dem i vel 5,5 år eller noget i den stil.


Og?

Jeg får først en gang i efteråret 2018, hvis planen holder (den fra Radius).

Målet er, at alle inden udgangen af 2020 skal have de nye målere.

I Radius's område er det mange:

"Alle elkunder i Danmark skal have fjernaflæste elmålere inden udgangen af 2020, og derfor er vi nu i gang med at udskifte 1 million elmålere i vores forsyningsområde i Københavnsområdet, i Nordsjælland og dele af Midtsjælland."

 • 0
 • 1

Hvis det er Echelon måleren du tænker på, savner jeg også en masse andre funktioner, som må være i måleren allerede. Det drejer sig bl.a. om:
Øjeblikkelig effektforbrug.
Faseforskydning
Strømmåling på de enkelte faser.
Forbrug f.eks. sidste time/døgn o.s.v.

Med henvisning til BEK nr. 1358 af 03/12/2013 §5 har jeg faktisk fået tilsagn fra mit energiselskab (Eniig) at jeg kan få tilføjet effektvisning på min Echelonmåler. Det er så ikke sket endnu her efter en måned, men mon ikke "snart" det kommer?
Resten tror jeg godt du kan glemme. Eniig var i hvert fald yderst lidt lydhør over for de andre ting jeg spurgte ind til, herunder mit spørgsmål til §7 om at forbrugeren efter åbne standarder kan tilkoble eksterne enheder til den fjernaflæste elmåler og løbende udtage forbrugsrelevante data.

 • 1
 • 0

Med henvisning til BEK nr. 1358 af 03/12/2013 §5 har jeg faktisk fået tilsagn fra mit energiselskab (Eniig) at jeg kan få tilføjet effektvisning på min Echelonmåler. Det er så ikke sket endnu her efter en måned, men mon ikke "snart" det kommer?

Henrik, hvad mener du præcis med "tilføjet effektvisning"? Radius har for nyligt udskiftet min tre år gamle Echelon med en Kamstrup OmniPower, som kan vise alt det, Martin savner, både indgående og udgående, men det er jo først noget værd, når man kan læse det ud i (nær) realtid og bruge det til at styre intelligent opladning af elbil, op/afladning af batterier ift solceller, osv osv. Kan du komme nærmere ind på afslaget af §7 "om at forbrugeren efter åbne standarder kan tilkoble eksterne enheder til den fjernaflæste elmåler og løbende udtage forbrugsrelevante data."

 • 0
 • 0

Man skal nok bare have med i billedet, at fryseren måske bliver mindre effektiv jo længere ned temperaturen kommer.


Til gengæld har boliger normalt natsænkning på temperaturen, ligesom temperaturen normalt er lavere om natten i den del af året, hvor man ikke opvarmer boligen.
Afkølingen skulle i realiteten blive mere effektiv.

Tab til omgivelser vil nødvendigvis stige, så der skal en del prisforskel til at retfærdiggøre den slags tiltag.

Her er problemet måske også at behovet for køling, afhænger af hvor fuld fryseren er - hvis fryseren er fyldt helt op, er det måske ikke nødvendigt at køle ned til -22 grader, for at holde -18 grader som maximum.
Så der skal noget ekstra styring til for at beregne, hvor meget kølebehovet er.

Hvis priserne bliver generelt billigere om natten, i store dele af verdenen, skal fryseren nok komme med en sådan option indbygget.

 • 0
 • 0

Henrik, hvad mener du præcis med "tilføjet effektvisning"? Radius har for nyligt udskiftet min tre år gamle Echelon med en Kamstrup OmniPower, som kan vise alt det, Martin savner, både indgående og udgående, men det er jo først noget værd, når man kan læse det ud i (nær) realtid og bruge det til at styre intelligent opladning af elbil, op/afladning af batterier ift solceller, osv osv. Kan du komme nærmere ind på afslaget af §7 "om at forbrugeren efter åbne standarder kan tilkoble eksterne enheder til den fjernaflæste elmåler og løbende udtage forbrugsrelevante data."

Mads, vedr. effektvisningen spurgte jeg Eniig, hvorpå de svarede: "Det er ikke en standard indstilling, men vi kan naturligvis påføre måleren at vise det aktuelle watt-forbrug i begge retninger - giv besked såfremt det har interesse."
Det gjorde jeg så (altså gav besked), hvorefter jeg nu venter på at de effektuerer det.

Eniigs afslag på §7 lyder: "Kravet om åbne standarder mm. blev ganske rigtigt indført i BEK 1358 af 03.12.2013, men da din måler er opsat i november 2011 er den dermed opsat forud for denne regels indførelse, og er dermed ikke omfattet af denne bestemmelse."
Det accepterer jeg naturligvis ikke, da min måler er omfattet af BEK nr 783 af 29/06/2011 (https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710...), som indeholder stort set samme formulering, dog her i §5.

 • 1
 • 0

Du har fat i en pointe der, som har stor betydning for Danmark. At embedsfolkene i vores topadministrationer sidder med en utidsvarende uddannelse, som stopper udviklingen af samfundet, er en af årsagerne, og sikkert den væsentligste. Måske man burde overveje et oratorium på 10 år eller lignende for optag på Danmarks uddannelser for topembedsfolk. Også lade det øvrige Danmark udvikle landet!

 • 3
 • 1

skal efter min mening ses i lyset af at de tidligt havde en meget høj andel af el baseret på kernekraft hvorfor de havde brug for at komme af med en 'for' stor natproduktion.

I de ca. 40 år jeg har fulgt med har jeg set mange ret absurde konstruktioner beregnet til at udnytte natproduktionen som for eksempel en isoleret kasse indeholdende noget keramik, der om natten blev opvarmet til høje temperaturer; om dagen kunne man så starte en blæser der sendte noget varm luft ud i lokalet.

 • 0
 • 0

Hvis det lykkes nogen at oberbevise Eniig om at de skal tilllade os forbrugere at aflæse målerens tæller via den optiske port så råb endeligt HØJT !

Måleren understøtter at man med et read only password kan få denne adgang, men eniig gider ikke tilbyde det nogle få besværlige kunder der ønsker at kunne følge med i deres forbrug ...

Med den aktuelle tarifmodel er det ellers som solcellekunde temmelig relevant at have adgang til hvorledes ens køb/salg fordeler sig på fase niveau. El selskaberne beregner net tariffen ud fra dem, men man har som kunde ikke adgang til dataene de anvender, men får kun de samlede tællere for køb / salg

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten