Billig minidrone åbner for et væld af civile anvendelser
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Billig minidrone åbner for et væld af civile anvendelser

Efter den tyske udvikler af quadrokoptere, Microdrones, har solgt over 500 eksemplarer af minidroner til 83 forskellige lande verden over, er firmaet nu gået i gang med salget af den nyeste drone MD4-1000.

I modsætning til dyre militære droner er MD4-1000 udviklet til civile formål og fokuserer på at være billig, stabil og nem at betjene. Oversat til tørre fakta betyder det, at den kan købes i en komplet version til 380.000 kroner, klare vindpåvirkninger op til 10-12 sekundmeter (hård vind) og otte timers undervisning skulle være tilstrækkeligt til at lære at flyve den.

Dronen adskiller sig nemlig fra almindelige modelhelikoptere ved, at piloten ikke konstant behøver at balancere den i luften. Dronen er udstyret med gyroskop, der sørger for, at dronens fire propeller kan holde den stabilt i luften.

Læs også: Se den nyeste version af tysk quadrokopter-drone i aktion

Foruden gyroskop har dronen også indbygget GPS, accelerometer, magnetometer, lufttryksmåler og temperaturmåler. Og ved brug af en tilhørende software, mdcockpit, der kan bruges til Windows, kan dronen programmeres til at følge en helt bestemt rute bestemt af GPS-positioner og højdeangivelser. Til at udvælge GPS-positioner er det muligt at bruge Google Maps og piloten kan på forhånd udvælge bygninger og programmere dronen til eksempelvis at flyve i cirkler og foretage fotografering, der senere kan sammenstykkes til et 3D-billede.

Termografiske optagelser kan være hjælp til efterforskning

Under dronen kan der fastgøres en vifte af forskellige kameraer, der også holdes stille ved hjælp af et gyroskop. Eksempelvis kan dronen udstyres med nærinfrarødt kamera eller termografiske kameraer, der giver mulighed for eftersøgning efter personer om natten, i røgfyldte miljøer eller under ruiner efter et jordskælv. Med termografiske optagelser er det også muligt at afsløre dårligt isolerede bygninger.

Til brug i ekstreme miljøer kan dronen også udstyres med gassensorer og iltmålere, og ifølge Microdrones vil dronens kunne opereres i et miljø fyldt med gas, uden at dronens elektricitet vil udløse en eksplosion.

I dag bruges dronerne især til luftfotografering, men kan også sende live-optagelser - dog kun i lav opløselighed. Microdrones er dog på vej med et system, der snart gør det muligt at sende live-optagelser i langt bedre kvalitet.

Indbygget nødlandingsprogram

I modsætning til den tidligere drone, MD4-200, fra Microdrones, der koster 200.000 kroner, er MD4-1000 i stand til at løfte fem gange så stor vægt som sin forgænger. I alt kan dronen løfte 1,2 kilogram, men vægten forkorter også dens maksimale flyvetid på 70 minutter.

Med en nyttelast på 300 gram er flyvetiden nede på 50 minutter, mens en vægt på 600 gram forkorter flyvetiden til 40 minutter.

Skulle piloten ignorere advarsler om for lidt strøm på batteriet, foretager dronen dog selv en langsom nødlanding. Det sker også, hvis signalet til basestationen går tabt. På forhånd kan piloten vælge at definere et bestemt punkt, som dronen skal nødlande på, hvis uheldet er ude.

I princippet er det kun batterikapaciteten, der sætter grænser for, hvor langt man kan programmere sin drone til at flyve, men ønsker man at kunne overtage styringen, skal man maksimalt flyve 650 meter væk.

Nedenstående viser et kort klip fra en MD4-1000, der laver videooptagelser med et kamera af mærket Cannon EOS 500D, der tager 1080p HD video.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

all former for selv-flyvne ting, model flyvere og model helicoptere og lign, går under betegnelsen UAV, hvilket er totalt ulovligt i DK !

Hvis det skal gøres lovligt SKAL den være fjernstyret HELE tiden !!

og i øvrigt vil man aldrig få tilladelse til at flyve i byer eller over veje eller bare i nærheden af en vej.

 • 0
 • 0

all former for selv-flyvne ting, model flyvere og model helicoptere og lign, går under betegnelsen UAV, hvilket er totalt ulovligt i DK !

Hvis det skal gøres lovligt SKAL den være fjernstyret HELE tiden !!

og i øvrigt vil man aldrig få tilladelse til at flyve i byer eller over veje eller bare i nærheden af en vej.

Thomas du har tydeligvis ikke læst den næst følgende artikel.

 • 1
 • 0
Dronen kan enten fjernstyres eller programmeres til at følge en rute bestemt med GPS-positioner og højdeangivelser.

samt det som gør at disse droner net op kan flyve
er dens sensore og selv styre egenskaber,
dvs det går under UAV som er totalt forbudt i DK

jeg har mange års erfaringer med model fly og UAV og droner, og regler osv

 • 1
 • 0

samt det som gør at disse droner net op kan flyve
er dens sensore og selv styre egenskaber,
dvs det går under UAV som er totalt forbudt i DK

Nu er det jo noget helt nyt og hvis det er smart at bruge til eftersøgninger og meget andet samfundsnyttigt kunne det jo være, at lovgivningen bliver lavet om, så dronerne må bruges på visse betingelser. Det er såmænd kun et spørgsmål om at råbe politikerne op.

Iøvrigt har vi da temmelig mange UAV'er med fjernstyring og sensorer i Danmark allerede. Vi har da både brevduer og jagtfalke, selv om jagtfalke ikke må bruges til jagt, så har de dog visse selvstyreegenskaber....

 • 0
 • 0

Det er faktisk ikke ulovligt at flyve i Danmark. Trafikstyrelsen har faktisk for nyligt udarbejdet nogle regler vedrørende lige præcis UAV-droner, som der snakkes om her. Ifølge de nye regler må man blandt andet ikke flyve 150 meter indenfor bymæssig bebyggelse, 50 meter indenfor andre mennesker og flyvehøjden må ikke overskride 100 meter.

Man kan læse mere om disse her:

http://droner.dk/regler-for-droneflyvning/

 • 0
 • 0