Billig katalysator fra Topsøe fjerner også NO2 fra udstødningen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Billig katalysator fra Topsøe fjerner også NO2 fra udstødningen

I jagten på billigere katalysatorer fandt Haldor Topsøe ud af, at det kunne betale sig at udskifte det dyre ædelmetal platin med palladium. Men da Haldor Topsøe var i gang med at udvikle sine nye katalysator til dieselsodfiltre, fandt man også ud af, at udskiftningen faktisk medfører, at mængden af kvælstofdioxid (NO2) mindskes.

"Egenskaben kommer fra sammensætningen i katalysatoren, og selvom vi har været opmærksom på egenskaben, siden vi arbejdede på første generation af katalysatoren, så er den er svær at nå frem til, så vi var ikke sikre på, hvilken effekt vi ville få," siger projektleder i Haldor Topsøe, Keld Johansen.

Test viser, at Haldor Topsøes katalysator, BMC-211, mindsker udledningen af NO2 med op til 90 procent ved lav temperatur. Det vil sige, at den er mest effektiv ved bykørsel.

I dag har dieselbiler enten ikke installeret et sodfilter, eller også har de installeret et filter, der er baseret på platin. Platinen har dog den ulempe - ud over at prisen er cirka fire gange højere end palladium - at det oxiderer kvælstofoxid til kvælstofdioxid.

Indtil nu har lovgivningen været fokuseret på den totale mængde af NOx, men undersøgelser har vist, at NO2-mængden er steget i gadeluften i forhold til NOx, og at NO2 i udstødningen kan være lige så farlig som sodpartikler.

Sodpartikler opsamles i en porøs filtervæg

Et typisk sodfilter er belagt med en platinholdig katalysator, der skal fjerne kulbrinter, kulmonooxid og sod i udstødningen. Katalysatoren fra Haldor Topsøe er baseret på palladium (som kun koster en fjerdedel af platin) og en blanding af metaloxider.

Filteret er et keramisk wallflow-filter, der virker ved at udstødningen tvinges gennem en porøs filtervæg, hvorpå sodpartiklerne opsamles.

Den katalytiske belægning er fordelt i væggen og på overfladen af filteret og har flere funktioner. For det første skal den hjælpe med at holde filteret rent ved konstant og kontrolleret afbrænding af dieselsod, som opsamles på filteret under kørslen. Derudover skal katalysatoren være i stand til at oxidere de stoffer, der frigives under en såkaldt tvungen afbrænding af soden (det sker cirka hver 1.000 km).

Alt sammen klarer BMC-211 katalysatoren selv efter 75.000 km, som er det længste, filteret indtil videre har kørt i flådetest.

Katalysator lanceret i sommer

NO2-udledningen er en sideeffekt af platinholdige sodfiltre i hele Europa, og cirka halvdelen af solgte biler i Europa er dieselbiler. Så med BMC-211 er den danske katalysatorproducent på forkant, mener projektleder Keld Johansen.

"Ideen er ikke opstået ud fra et decideret kundebehov, men bilproducenterne vil få problemer med de krav, EU stiller fra 2010 om, at NO2 i gademiljøet skal begrænses til 40 mikrogram per kubikmeter. Den grænse vil blive overskredet væsentligt med de filtre, der findes i dag," siger han.

Indtil videre har Haldor Topsøe kontakt til bilfirmaer, der viser en pæn interesse for katalysatoren, som først er blevet lanceret i sommer. Men katalysatoren lever op til EUs krav om emissioner, Euro 4 og 5, som gælder frem til 2012, så den har fremtiden for sig.

Gennemtestet på 10 taxier

Keld Johansen kender ikke til andre katalysatorer, der ligefrem kan fjerne NO2, og virksomheden har da også ansøgt om patent på BMC-211-katalysatoren, som er blevet testet i tæt samarbejde med forskere og teknisk personale fra MEK på DTU.

Hundredvis af forsøg i laboratoriet, test af 70 filtre på en motorteststand på DTU og en flådetest med 10 filtre på taxier (i alt 516.000 km) er det blevet til.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten