Billig genbrug af gips mindsker forurening med svovl

Det kan nu betale sig for håndværkere at sende gipsplader til genanvendelse i stedet for at dumpe dem ulovligt i containere med brændbart affald.

Årsagen er, at firmaet CPH Waste, det tidligere Renoflex, har vundet et udbud om at behandle gipsaffald fra I/S Vestforbrændingen, I/S Amagerforbrændingen, I/S Nordforbrænding og Forsyning Helsingør Affald A/S. Kontrakten er underskrevet, og CPH Waste kan modtage det første læs gips til oktober.

Dermed er firmaet Gips Recyclings monopol på genanvendelse af gips blevet brudt.

Hidtil har monopolet gjort det så dyrt for byggebranchen at komme af med deres gipsaffald, at håndværkerne og sorteringsfirmaerne ulovligt har dumpet gipsen i containerne med brændbart affald.

Det har givet landets forbrændingsanlæg store problemer med at holde svovludslippet nede - fordi gipsen indeholder svovl, der bliver omdannet til svovldioxid under forbrændingen.

Men efter monopolet er brudt, så burde problemet blive mindre, fortæller driftschef på I/S Vestforbrænding Marcus Müller.

»Tidligere var prisen for at genanvende gipsaffald oppe i nærheden af prisen for at deponere det. Det kostede 700-800 kr. pr. ton, mens prisen for forbrænding ligger omkring 420-440 kr. pr. ton. Med de tilbud vi nu har fået, så burde prisen komme ned omkring niveauet for forbrænding. Så problematikken omkring svovl burde ikke være så udbredt længere.«

Slut med gips-eksport til Tyskland

Grunden til, at prisen for at genanvende gips har været så høj, er, at de to danske producenter af gipsplader, Gyproc og Knauf Danogips, har haft en eneleverandøraftale med virksomheden Gips Recycling, så alle andre, der ville behandle dansk gipsaffald, har været nødt til at køre det til Tyskland, Sverige eller opfinde alternative anvendelser som jordforbedring.

De alternative tilbud har dog ikke alle været helt gode. Således har Miljøstyrelsen forbudt eksporten til Tyskland, fordi gipsaffaldet der blev brugt som dæklag på slaggebjerge, og det kunne ifølge styrelsen ikke karakteriseres som genanvendelse.

Og ideen om at bruge gipsaffaldet som jordforbedring bliver for tiden undersøgt af Naturklagenævnet. Men nu har Gyproc droppet eneleverandøraftalen med Gips Recycling, så andre firmaer kan levere genanvendt gips til fabrikken i Kalundborg.

»Det er vores oplevelse, at det er det, som har gjort forskellen,« siger Marcus Müller med henvisning til, at transportudgiften nu bliver meget mindre for affaldsbehandlerne, der vil konkurrere med Gips Recycling.

Jubel over monopolbrud

I affaldsorgansationen Renosam, der har 43 kommunale og fælleskommunale affaldsselskaber og modtagestationer i Danmark og på Færøerne som medlemmer, er direktør Jacob Hartvig Simonsen begejstret for, at monopolet på håndtering af gipsaffald nu er brudt.

»Det er rigtig gode nyheder. Når genanvendelsen bliver billigere, så bør meget mere gips blive genbrugt - og meget mindre vil alt andet lige ende i forbrændingsanlæggene, som er vores del af affaldskæden. Jeg tror, det økonomiske har en væsentlig betydning for, hvordan man sorterer affaldet.«

At den lavere pris blandt andet skyldes, at Gyproc nu har åbnet op for at kunne modtage genanvendt gips fra andre end Gips Recycling, er en afgørende udvikling, mener han.

»Et af vores medlemmer har tidligere forsøgt at få lov til at levere gips fra deres genbrugspladser til Gyproc, men dengang blev de henvist til Gips Recycling. Forhåbentlig kan der komme konkurrence mellem de forskellige gipsproducenter om at få genbrugsgips. Det vil give os endnu flere strenge at spille på, og være bedre for forbrugerne.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Først binder man svovl ved forbrændingen i gips, for herefter tvinge nogen til komme af med samme Gips ved blande det samme, med ting der skal afbrændes, fordi andre måder komme af med dette er gjort alt for kostbart.

Er dette korrekt forstået?

  • 0
  • 0

Du har ret i, at man ved røggasrensning for svol kan få dannet et gipsprodukt.

Affaldsforbrændingsanlæggenes problem har i de senere år været, at gamle gipsplader fra bygninger der rives ned eller ændres i mange tilfælde er blevet blandet sammen med det brændbare affald i én container, hvorved gipsen efterfølgende er blevet brændt af i affaldsforbrændings-anlæggene. Dette medfører for høje emissioner af svovldioxid fra affalds-forbrændingsanlæggene.

Ændringen er nu, at der er kommet en ny spiller på det danske marked for genbrug af gips, hvorved den tidligere for høje behandlingspris for modtagelse af gipsaffald reduceres, så det ikke længere er det samme økonomiske incitament til at snyde og blande de gamle gipsplader i containeren for brændbart affald.

Dette vil forhåbentligt langt hen af vejen løse problemet med den dårlige sortering af gipsaffaldet, og dermed de for store svolvdioxidemissioner fra affaldsforbrændingsanlæggene.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten