Billig dna-sekventering er lægernes nye våben mod resistente bakterier

Fremover vil spredning af smitte med resistente stafylokokker og MRSA-bakterier kunne begrænses langt hurtigere. Det er en konsekvens af, at maskiner til at sekventere dna nu er så hurtige og billige, at teknologien er rykket ud af forskningslaboratorierne og ind på sygehusene.

Der bliver teknologien brugt til hurtigt og præcist at finde ud af, hvilke bakterietyper der ligger bag udbrud af smitte med stafylokok-bakterier og resistente MRSA-bakterier.

MRSA-bakterier er et stigende problem i Danmark, og hele 674 personer blev smittet sidste år alene i Region Hovedstaden.

Overlæge og klinisk professor Henrik Westh på Hvidovre Hospital illustrerer anvendelsen af dna-sekventering med et eksempel:

»Hvis en mand går ind i et lægehus med en byld, og lægen mistænker, at han er smittet med resistente bakterier, så får vi tilsendt en prøve og kan på få dage afgøre, om andre er smittet med præcis samme bakterie. Er det tilfældet, så er smittekilden sandsynligvis den samme. Nu starter et detektivarbejde: F.eks vil det vise sig, at de bor i samme område, begge er familiefædre, og begge har børn i samme institution, hvor en pædagog bærer rundt på bakterien.«

Database på vej

På Hvidovre Hospitals videncenter for MRSA har en gruppe læger under ledelse af Henrik Westh brugt de seneste fire måneder på at opbygge en database over tilfælde af infektion med resistente bakterier i hovedstaden. Snart vil et computerprogram på få timer kunne afsløre et udbrud.

Hvidovre Hospital bruger de nyeste sekventeringsmaskiner af mærket Illumina og får blandt andet hjælp af Center for Biologisk Sekvensanalyse (CBS) på DTU til at udføre analysearbejdet. Og den nye tilgang kan redde menneskeliv og spare millioner, lyder det fra professor Frank Aarestrup, der er forskningsleder på Center for Genomic Epidemiology på DTU:

»Smitten spreder sig lynhurtigt og allerede før, folk viser sygdomstegn. Jo hurtigere vi finder kilden, jo flere liv kan vi redde, og jo flere dyre hospitalsindlæggelser kan vi undgå.«

Internationalt samarbejde

Danske læger og forskere samarbejder også med blandt andet det britiske sundhedsvæsen, der er førende på området, med den amerikanske fødevarestyrelse og med USA’s nationale center for bioteknologisk information, der har verdens største computere til biologiske analyser.

De seneste år har danskerne holdt halvårlige møder med de amerikanske partnere for at begynde opbygningen af en verdensomspændende gen-database for blandt andet resistente bakterier. Og deres mål er klart:

»Om fem år er det realistisk, at vi blot trykker på en knap for at se, præcis hvor i verden MRSA-bakterier er i udbrud,« siger Frank Aarestrup.

I Storbritannien er hospitaler også begyndt at dna-sekventere resistente bakterier, og omkring 1. september begynder læger på hospitaler i Oxford også at bruge maskinerne til lynhurtigt at finde tuberkulosetilfælde – en diagnostik, der med traditionelle metoder tager fem uger.

Prisen på dna-sekventering har de seneste år været i frit fald i en grad, så dna-sekventering begynder at blive billigere at udføre end traditionel diagnostik, og de billige sekventeringsmaskiner har også så stor betydning for kræftbehandling og arkæologi, at danske forskere snakker om en igangværende revolution.