Bille-coating er 20 gange mere hvid end papir
Farven hvid kan antage mange nuancer. Nu har materialeforskere på University of Cambridge i England med hjælp fra Aalto Universitet i Finland fundet frem til en coating, der er 20 gange mere hvid end det, man normalt betegner som farven på et hvidt stykke papir.
Der er tale om en supertynd, ikke-giftig, let og spiselig ultrahvid belægning, der ud over at gøre maling lysere kan bruges i fødevare-, kosmetik- og lægemiddelindustrien.
Belægningen er fremstillet af giftfri cellulose, og selvfølgelig har forskerne sørget for at sikre sig patent på teknologien, skriver University of Cambridge.
Forskerne er blevet inspireret af naturen ved at kigge på den sydøstasiatiske Cyphochilus-bille, der er kendt for sin hvide farve.
Højbrydningspartikler reflekterer lyset
Normalt produceres lyse farver ved hjælp af pigmenter, som absorberer visse bølgelængder af lys og afspejler andre, hvilket vores øjne så opfatter som farve.
Læs også: Se farven der er ti gange sortere end sort
Men for at opfattes som hvid, skal alle bølgelængder af lys imidlertid afspejles med samme effektivitet.
I dag tilsættes hvide produkter såsom cremer og maling såkaldte højbrydningspartikler (normalt titandioxid eller zinkoxid) for at reflektere lys effektivt.
Men materialerne er ikke fuldt bæredygtige eller biokompatible. Så nu lader man sig altså inspirere af naturens forunderlige genialitet.
Nanofibriler stiller på uigennemskinnelighed
Cyphochilus-billens hvide farve opstår ved, at den i stedet for at udnytte pigmenter udnytter geometrien af et tæt netværk af molekylet kitin.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor bliver mørke ting lyse i infrarødt lys?
Molekylet har en struktur, der spreder lyset så effektivt, at det kan bruges til at lave ultrahvide, tynde og lette belægninger.
I forskningen udnytter man samme struktur, som findes i billen ved at bruge små tråde af cellulose (nanofibriler i varierende diameter) til at indstille uigennemskinneligheden (opaciteten) og skabe samme ultrahvide effekt i en fleksibel cellulosemembran.
Foreløbig har materialeforskerne fremstillet cellulosemembraner, der kan sprede lys 20 til 30 gange mere effektivt end papir og dermed være med til at producere en ny generation af hvide materialer.
Forskningsprojektet er offentliggjort i tidsskriftet Advanced Materials.
