Bill Gates og Det Hvide Hus vil investere milliardbeløb i tarmbakterier

Det Hvide Hus samt de amerikanske delstater, universiteter og private investorer vil over de kommende år sætte knap tre milliarder kroner af til forskning i bakteriers gener, det såkaldte mikrobiom.

Blandt andet har præsident Obama planer om at sætte knap 800 millioner kroner af til forskning, der skal hjælpe med at besvare den lange række af spørgsmål, der er opstået i kølvandet på den voksende viden om bakteriers – også de godes – indflydelse på vores sundhed, på klimaforandringer og på fødevaresikkerheden.

Hertil kommer yderligere godt to milliarder kroner fra private investorer, såsom Bill and Melinda Gates Foundation, der skyder 550 millioner kroner i udvikling af teknologier, som skal gøre det nemmere at nærstudere mikroberne i vores krop og i planter. Dette kan være en besværlig disciplin, eftersom langt størstedelen af bakterierne ikke tåler ilt.

Læs også: Livsvigtige hjælpere – og ny vej til behandling og forebyggelse: Bakterierne styrer dit liv

Den lange liste over nye projekter er kommet på banen, efter at Det Hvide Hus tilbage i januar offentliggjorde et opråb til nationen om at byde ind med projekter, der kunne sætte fokus på mikrobiomet, så landet samlet set kunne få øget viden om de vigtige bakterier.

Initiativerne er siden væltet ind, da en lang række institutioner fra et bredt felt af de amerikanske delstater har sat større eller mindre beløb af over de kommende år til at skaffe større viden om bakterierne. Disse initiativer inkluderer forskning i bakteriers betydning for udvikling af sygdomme som Alzheimers, kræft, Parkinsons, sklerose og diabetes, samt hvorvidt kosten har en betydning for balancen i bakteriefloraen.

Desuden er der initiativer i gang eller på vej, som f.eks. vil undersøge bakteriers påvirkning af koralrev og regnskove, ligesom flere konferencer om mikrobiomet er på vej.

Læs også: Mærkværdigt fund af gift-kugler i grønlandske floder

Om præsident Obama kommer igennem med mikrobiom-planerne afhænger i sidste ende af, om kongressen, USA’s lovgivende forsamling, som har en overvægt af republikanere siddende, er enig i vigtigheden af denne forskning, og ifølge direktøren for the American Society for Microbiology, Stefano Bertuzzi, er pengene ikke helt hjemme endnu:

»Jeg tror, det bliver en kamp,« siger han til tidsskriftet Nature, hvor han dog understreger, at der er tale om et yderst vigtigt initiativ fra Det Hvide Hus’ side, da det er et kompliceret område at tage fat på.

Traditionelt er bakterier oftest kommet på tale, når de udgør problemer for vores sundhed eller for overlevelse af vores afgrøder, hvorimod de 1-2 kg bakterier, som vi hver især bærer i og på os på alle tidspunkter af døgnet, har fået mindre opmærksomhed.

Læs også: Grafik: Her er dine gode bakterier

Det har gensekventering vendt op og ned på, for nu er det muligt for forskerne at tage et mere detaljeret kig ind i vores tarmsystem, og det har øget respekten for de mange billioner organismer, der holder hof inden i og uden på vores krop.

Flere forskere betegner således tarmen som vores ’tredje organ’ på linje med hjerte og hjerne, og mængden af bakterierelaterede forskningsartikler er i stærk vækst.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Dejligt at se hvordan et område der havde ekstrem lav status for bare 15 år siden er i vækst. Vi sætter vores håb til republikanerne...

  • 1
  • 0

Og det er så ærgerligt at vores egne forskere i feltet skal kæmpe med et bureaukratisk system der hedder Sundheds Styrelse bare for at få lov at forske i området. Det har de gjort i årevis.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten