»Hvis man satte en pistol for min tinding og sagde; lav en effektiv, miljøvenlig solcellemaling nu, eller jeg skyder, så ville jeg sige ‘tryk bare på knappen.«
Sådan siger sektionsleder og professor ved DTU Energy Frederik Krebs, der mener, at der er lang vej igen for den umodne teknologi.
Bill Gates nævnte ellers solcellemaling på COP 21 som en af tre konkrete teknologiske lyspunkter, der kan lede os ud af det klimamæssige CO2-mørke, vi er havnet i. Alt sammen uddybet i hans egen blog.
Med sponsorater fra større virksomheder som Amazon og Facebook samt fra store mænd som Bill Gates store pengepunge, skal solcellemaling blandt andre grønne teknologier bæres frem til et stadie, hvor de bliver økonomisk rentable.
»Solcellemaling som Bill Gates omtaler det er slet ikke realistisk. Sollyset i sig selv ville nedbryde den ubeskyttede maling inden for kort tid, for ikke at snakke om vind og vejr,« siger Frederik Krebs.
Ikke desto mindre glæder Frederik Krebs sig over, at der bliver sat fokus på klimaet og på de udfordringer, der er i forhold til at skaffe vedvarende energi i fremtiden.
Indtil for nylig var det store problem med solcellemaling, at det ikke kunne give en høj nok udnyttelse af de stråler, malingen indfanger. Det problem har man løst med de såkaldte Perovskit-celler, der nu kan præstere en udnyttelse på over 20 procent af solens stråler.
»Problemet med de her perovskit-celler er, at de er sindssygt giftige og kræftfremkaldende. Går folk hjem og smører dem på deres huse, så kan vi snart ikke bo på jorden,« siger Frederik Krebs og forklarer, at perovskit-cellerne indeholder rå mængder af det giftige tungmetal bly.
Selvom udnyttelsen af solens stråler i perovskit-cellerne faktisk er bedre end de konventionelle solcellers i nutidens store anlæg, falder effektiviteten langt hurtigere. Selv i et laboratoriemiljø.
Hvor konventionelle silikone- eller plastikbaserede solceller har en holdbarhed på mellem 10 og 35 år, kan perovskit-cellerne kun levere en udnyttelse på over 20 procent på en enkelt måling eller to, hvorefter udnyttelsen falder drastisk.
»Selvom man ikke bare kan smøre maling på en flade og - VUPTI! så er der en stikkontakt, så er der bestemt muligheder i teknologien,« siger Frederik Krebs, der selv har forsket i forskellige slags solcelle-’maling’.
Frederik Krebs mener, at man bør tage Bill Gates udmelding om at folk snart vil kunne male deres gavl med solcellemaling med et gran salt, og at udmeldingen i stedet bør tolkes lidt.
»Bill Gates vil gerne udstikke en retning, som vi så skal bevæge os i. Han vil have, at vi skal tænke solceller ind i langt flere sammenhænge,« siger Frederik Kebs.
Ifølge Frederik Krebs er teknologien ikke helt ueffen. Hvis man blandt andet blot sørger for at tage sine forholdsregler, så den giftige bly ikke ender i naturen, er den værste konsekvens undgået.
Et eksempel på udbredt brug af blyholdig teknologi er bilbatterier, som der er klare internationale regler for, hvorfor deres blyholdige indmad sjældent ender i naturen.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard