Bill Gates med energi nummer 1: Flowbatterier

3. december 2015 kl. 10:104
Bill gates annoncerede ved mandagens åbning af COP21 en klimafond, der skal fremme nye teknologier indenfor vedvarende energi. Tre af dem blev fremhævet, og vi ser på hver af dem i tre af dagens artikler.
Artiklen er ældre end 30 dage

Inden verdnes ledere kom igang med snakken ved klimatopmødet i Paris, rykkede 28 multimillionærer ud med en større sum penge til en klimafond.

Læs også: Bill Gates annoncerer ny klimafond til COP21

Målet med fonden, den såkaldte Breakthrough Energy Coalition, er at accelerere den teknologiske udvikling af grøn teknologi, som skal garantere bæredygtig og betalbar energi til specielt udviklingslande.

Vi taler om risikofyldte teknologier i et tidligt udviklingsstadie. Disse teknologier har traditionelt svært ved at mobilisere den nødvendige kapital til at sikre deres fortsatte udvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bill Gates' egen blog, GatesNotes, peger milliardæren på tre teknologier, som kunne være kandidater til investeringer fra den private fond.

Fokus på COP21

Ingeniøren følger klimaforhandlingerne under COP21, hvor vi dækker de vigtigste politiske frem- og tilbageskridt samt konkrete teknologier, der kommer i fokus. På Ingeniørens blog kan man følge Hans Peter Dejgaard, som skriver daglige indlæg fra Paris.

Så store som svømmepøle

Fremtidens løsning på at lagre vedvarende energi kan være flow-batterier. Et batteri hvor to væsker opbevares i tanke og udveksler elektroner gennem en membran. Under opladning lagres kemisk energi i væskerne, under afladning frigives denne energi igen. Tankene kan være så store som svømmepøle, og batterierne er billigere end de konventionelle - dog endnu ikke billige nok til at lagre vedvarende energi, da man i dag bruger det dyre metal vanadium i dem.

Tejs Vegge, professor ved Institut for energikonvertering og -lagring på DTU, ser alligevel muligheder:

»Flow-batterier er et vigtigt sted at investere. Det er en af de rigtig spændende lagringsteknologier, som har potentialet til at blive konkurrencedygtigt prismæssigt,« siger han og tilføjer, at billigere alternativer til vanadium er på vej:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er rigtigt lovende, at bruge for eksempel organiske materialer. Så vil man kunne lave flow-batterier meget billigere – potentielt 10 gange billigere end de lithiumbatterier, vi har i dag. Hvis du kan lave så billige batterier, åbner det op for nye anvendelser til at lagre strøm fra vind- og solenergi.«

Læs også: Danske forskere gemmer solens stråler i væsker

Men organiske flow-batterier er endnu ikke stabile nok, og forskere mangler viden om materialerne, for at kunne optimere dem. Kort fortalt:

»Der mangler stadig en hel del forskning og udvikling,« siger Tejs Vegge.

Og løsningen på det problem lugter af penge - måske Bill Gates penge:

»Privatinvesteringer og initiativer som dette kan betyde rigtig meget i tider, hvor der skæres i forskningsbevillingerne. Så er det sådan noget, der kan gøre en forskel,« afslutter Tejs Vegge.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
5. december 2015 kl. 23:50

Det er ikke fordi jeg er uenig i, at det er træls at skulle betale en Microsoft-skat næsten uanset hvilken ikke-Apple PC man køber.

Men Bill Gates er ikke længere bestyrelsesformand, administrerende direktør, eller største enkeltejer af aktier. I kraft af sin person, og "stiling" som teknisk rådgiver for Satya Nadella, har han sikkert en enorm indflydelse på Microsofts retning.

Men at beskylde en mand, som har forpligtet sig selv til at donere 95 % af sin rigdom på velgørenhed, og har fået mange andre milliardærer til at gøre det samme, for at spille urent spil - tja, tyv tror hver mand stjæler.

4
4. december 2015 kl. 10:36

Jeg tror nu du bør undersøge hvem det er du taler om, før du skriver så uoplyst om en mand, der revolutionerede computerindustrien.

3
4. december 2015 kl. 10:13

Den slags milliardærer kunne vi godt bruge nogle flere af.

Præcis!

Jeg har tit rystet på hovedet over milliardærer som annoncerer købet af deres tyvende Rolls Royce eller Maserati, eller et køb noget andet dybt overflødigt og absurd dyrt.

Jeg glemmer aldrig et billede i Se&Hør (eller Billedbladet) af en oliesheik i mellemøsten som sad ved strandkanten i et badekar af massivt guld. Det havde han da lige købt for sjov, det kostede nok bare et par millioner dollars. Tillykke med din nyerhvervelse, lad nu være med at tænke for meget på, at de penge kunne have hjulpet de fattige mennesker og hjemløse gadebørn som din by vrimler med.

De mennesker går og røvkeder sig midt i al deres rigdom, og aner ikke hvad de skal bruge alle deres penge på. At begynde at hjælpe andre med deres ufattelige midler falder dem slet ikke ind.

Når så et antal milliardærer tager hænderne op af lommen og rent faktisk begynder at udrette noget som kan blive til gavn for os allesammen, så kan vi i det mindste nikke anerkendende.

2
4. december 2015 kl. 00:08

Jeg ved ikke om du er klar over det, men Bill Gates arbejder med meget andet idag, bl.a. med at etablere kloak- og vandrensning og bedre landbrug i Afrika, og har bidraget enormt til bekæmpning af malaria og Ebola gennem hans fond.

Man kan ansøge om bevilling til et projekt, hvis det opfylder visse kriterier til hjælp til udryddelse af fattigdom, sygdom, hungersnød, kriminalitet eller andre problemer der svært lader sig gøre på anden vis.

Desuden har han stærkt promoveret bankdrift til fattige bønder udelukkende vha. mobiltelefoner, et system der hedder M-PESA. F.eks. i Tanzania blev der brugt 4.7 millioner dollars på at promovere systemet, for at brede det ud blandt 2 millioner indbyggere på 18 måneder.

Noget vi ikke tænker over, er at for dem er der langt til egentlige banker, og at de hidtil har været bogstaveligt talt nødt til at gemme pengene hjemme under madrassen med risiko for at blive bestjålet. Rent 1900-tals privatøkonomi. Det er ikke længere nødvendigt, og mobiltelefoner er billige nok til, at de fleste kan eje en.

M-PESA virker også til mikrofinansiering af småforretninger, fordi det er billigere at låne penge den vej end gennem en almindelig bank. Det gør det lettere for fattige landmænd at købe såsæd og gødning.

Der arbejdes også med uddannelse af bønder til bedre landbrugsteknikker, valg af såsæd og gødningstyper, så de bedre kan modstå dårlige år. Ydermere skal kvægavlen forbedres, så de giver bedre mælke- og kødudbytte.

Egentligt er det meget smukt arbejde, og det er altså meget specifikt arbejde, ikke noget med at kaste penge i grams til ting, vi ikke aner hvad er, fordi det er penge som de, der skal bruge dem, skal søge om at få, ellers får de dem ikke. Det er heller ikke alle der får dem, og der følges nøje op på, at projekterne nu også virker som de skal.

Gates træder så engang imellem frem og promoverer specifikke teknologier, som Bill og Melinda Gates Foundation gerne finansierer, bl.a. de ovenstånde 3 artikler.

Fonden har over 1300 ansatte og har udbetalt 34 milliarder dollars i bevillinger i 100 lande.

Den slags milliardærer kunne vi godt bruge nogle flere af.