Bill Gates hædrer toilettet, der laver afføring til brint

Illustration: theGatesnotes

Efter 230 års stilstand i teknologiudviklingen inden for toiletter - måske med undtagelsen af muligheden for lille og stort skyl - har Bill Gates nu bedt ingeniørerne slå brættet op og komme ind i kampen.

Resultatet er 28 nye toiletdesign, der blev fremvist på en messe i Seattle under titlen 'Nyopfind toilettet', og førstepræmien på 600.000 kroner gik til California Institute of Technology for et toilet, der producerer brint og elektricitet.

Toilettet bliver allerede testet i Sydafrika og er beregnet til 500 mennesker om dagen. En prototype består af tre toilettyper; et vestligt toilet, en pissekumme og et toilet, hvor man sidder på hug.

Læs også: Sådan virker toilettet, der producerer el og brint

Alle tre toiletter er koblet til en septiktank under gulvet, hvor bakterier foretager en iltfri nedbrydning af afføring og urin. Den forbehandlede væske bliver sendt videre til en elektrokemisk reaktor, der producerer brint. Brinten bliver så lagret i brændselsceller, der kan producere elektricitet ved behov.

Hele systemet får energi fra en solcelle på 1 gange 2 meter, der er programmeret til at følge Solens bane over himlen. Om natten eller i perioder med overskyet vejr kommer energien fra brændselscellerne.

California Institute of Technology har indkøbt spandevis af spildevand fra Los Angeles for at teste systemet, og biologiske og kemiske analyser viser, at systemet renser det så godt, at det sagtens kan bruges igen eller ledes væk til den nærmeste å, hvis man blot kører det gennem et filter. Og bundfaldet i septiktanken kan man bruge til gødning på markerne.

Ifølge opfinderen bag systemet, miljøforsker og ingeniør Michael Hoffmann, er det muligt at bygge et toilet til 12.000 kroner, men prisen falder mærkbart, hvis toilettet bliver masseproduceret, lyder det i en pressemeddelelse fra California Institute of Technology.

Mikrobølger skaber gas til brændselsceller

Forskere fra 29 lande er repræsenteret i Seattle med vidt forskellige ideer til, hvordan man skaber et toilet til de 40 procent af verdens befolkning, der i dag klarer sig uden og dermed er skyld i en del af de 1,5 millioner dødsfald blandt børn verden over med diarré.

Et bud kommer fra hollandske Delft University of Technology, der gør brug af mikrobølgeteknologi til at omdanne afføring til elektricitet.

Under gulvet med det hollandske toilet starter processen med, at afføringen bliver tørret. Næste skridt er at omdanne det til gas ved brug af plasma, der bliver skabt af mikrobølger. Resultatet er syn-gas, som er en blanding af brint og kulilte, der kan sendes ind i en brændselscelle og skaber energi.

Ifølge opfinderen bag, professor Georgios Stefanidis, kan toilettet fungere helt uden brug af ekstern elektricitet, og tørringen af afføringen sker ved varmegenvinding fra brændselscellen og den varme syn-gas. Men toilettet kan kun holde sig selv kørende, hvis tilstrækkeligt mange mennesker giver et bidrag, bemærker universitetet i en pressemeddelelse.

Af andre toiletter på messen i Seattle kan nævnes et toilet, der genbruger al vand til skyl, og et toilet, der producerer brændsel, mineraler og rent vand.

Gates: Fjollet at toiletter bruger mere vand, end vi drikker

Selv betegner Bill Gates messen, som 'den underligste sommer-messe nogensinde', men betegner udviklingen af toiletter som ekstremt vigtig for den almene sundhed, selv om vi ikke skænker dem nogen særlig tanke i Vesten.

'Når man tænker over det, så er vandklosettet egentlig en rimelig umoderne sanitets-løsning. Det var i særdeleshed et vigtigt gennembrud, da det blev opfundet i 1775 af den skotske matematiker og urmager Alexander Cummings. På kun ti år førte det til en hygiejnerevolution, som hjalp med at holde dødelige sygdomme som kolera på afstand og reddede hundrede millioner af liv. Men det faktum, at fire ud af ti mennesker stadig ikke har adgang til et vandkloset, viser, at opfindelsen stadig er for dyr for en stor del af verden. Og i en tid, hvor vand bliver mere værdifuldt, så er vandklosetter, der bruger ti gange mere vand end vores daglige drikkevandsbehov, ikke længere en smart eller bæredygtig løsning,' skriver Bill Gates i sit nyhedsbrev theGatesnotes.

Vandklosetter i forskellige udformninger har været udbredt i blandt andet det gamle Grækenland og i Romerriget, men forfatter og kunstner John Harrington var formentlig den første til at opfinde forløberen til det moderne træk og slip-toilet. John Harrington var dronning Elizabeth den 1.'s gudsøn og demonstrerede sin opfindelse for hende i 1597, hvorefter hun fik det installeret i Richmond Palace.

Men det var altså først i 1775, at Alexander Cummings tog patent på det første vandkloset. Siden videreudviklede Joseph Bramah ideen i 1778 med et toilet, der bedre kunne klare frostgrader.

Det egentlige træk og slip-toilet med kæden op til en vandbeholder blev dog først udviklet af Thomas Crapper (1837-1910), der kom ud af en fattig familie i Yorkshire og senere blev blikkenslager i Chelsea.

Hans toilet blev kendt som Marlboro Silent Water Waste Preventer.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er en dårlig ide at blande menneskelig afføring med rent vand, og eventuelt også spildevand, for derefter at rense hele den rodede masse mere eller mindre godt - eller slet ikke - for så at lede det hele ud i jorden, vandløb, eller det kystnære hav. Det er rigtigt set, at det er på høje tid at finde på noget bedre. Gad vide om det er berøringsangst overfor denne side af det menneskelige, der gør, at der ikke er sket mere nytænkning og udvikling inden for - hvad skal vi kalde det - toilet-feltet. Som det er i dag, er der tale om en enorm miljøbelastning, foruden et massivt spild af drikkevandsresurser.

 • 0
 • 0

Nr 1 regel når man laver systemer til fattige områder, er at de selv skal kunne reparere det. Mange hjælpeorganisationer har oplevet at deres systemer ender som 'skrammel' når de går i stykker.

Digester -> alger -> genskyl måske ?

Ps. ingeniøren: Det virker ikke specielt fikst at der ikke lige er smidt et par links ind. Bruger i slet ikke en simpel checkliste når i skriver/oversætter artikler ??

 • 0
 • 0

Når man ser hvor stort problem spildevand og brændefyring er i den 3. verden er det sku godt tænkt.

Vi kan godt sidde og grine her oppe i det rige Nord, men dette er teknologi der potentielt kan gavne flere mennesker end der er i hele den (forkælede) vestlige verden.

"Godt gået Bill - min dybeste respekt for din støtte til den slags projekter"

 • 0
 • 0

Hvis de ikke har råd til et alm. lokum, har de vel heller ikke råd til sådan et high-tech ét? Og mon ikke de er lidt ligeglade om det gavner det ene eller det andet.

Jeg tror ham Gates er blevet gak af sin success, og nu vil han redde Verden med alskens Storm P. løsninger.

 • 0
 • 0

Spørgmålet er så, hvad vi bruger af slang om 5-10 år?

"Skal lige ud på the gates" "Var lige ude på bill"

p.s. Syntes at BG har lavet et godt tiltag med dette projekt. Cadeau til ham for det.

 • 0
 • 0

Et muligt kritikpunkt mod udviklingsprojektet fra artiklen er, at man har brugt spildevand fra Los Angeles' rensningsanlæg til forsøget, der angiveligt anfører (videoen) at vandet bliver hvidt/renset på under 4 timer. MEN det duer jo ikke, hvis vandet herfra er blandtet med gråt spildevand. Det vil sige vand fra bad, opvaksemaskine, køkken og lignende - hvilket jo er en tyndere suppe end det, der kommer direkte fra WC'et. De burde have brugt vand direkte fra WC'et, hvis forsøgetanlægget skulle repræsentere virkelighedens udfordring. Gad vide hvorfor de begik denne (tilsyneladende) fejl?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten