Bill Gates går igang med vaccinefabrikker

Illustration: D.Linchevskiy, BigStock

Bill Gates vil bygge en række fabrikker, der kan masseproducere vacciner imod coronavirus. Det oplyser han i et interview med The Times.

Ifølge Finans vil rigmanden satse på vaccinen fra Oxford Universitet, der i skrivende stund er ved at blive afprøvet på 510 frivillige. For at spare tid vil Bill Gates begynde produktionen, hvis resultaterne ser lovende ud, også selvom vaccinen endnu ikke er godkendt.

*Ingen kender vinderen

I sidste uge bragte Ingeniøren en artikel, hvor man blandt andet kunne læse, at flaskehalse i vaccineproduktionen kan skabe problemer, når vaccinen endelig er klar. Det er nemlig ikke til at sige, hvem der vinder vaccineræset, og dermed hvilket produktionsapparat, der skal bruges til at producerer "vaccine-vinderen".

»Til influenzavaccinen har man allerede et apparat oppe at køre med en produktionskapacitet på seks milliarder doser, hvilket svarer til det vurderede behov under en pandemi. Det har vi ikke til covid-19- vacciner, og lige nu ved vi slet ikke, hvordan produktionsapparatet skal se ud, da vi ikke ved, hvilke slags vacciner der virker,« sagde seniorforsker ved Statens Serum Institut, Dennis Christensen, til ingeniøren.

Frygter pandemier

Bill Gates har tidligere offentligt udtalt bekymringer for, at en pandemi som den nuværende kan ramme og lamme verden. I et tidligere interview med The Times fra februar 2019, udtalte han:

»Det eneste som holder mig vågen om natten, er tanken om en pandemi. Det er 100 år siden vi sidst har set en stor influenza epidemi. I dag rejser folk mere, så sygdomme kan spredes hurtigere.«

Ikke den eneste filantrop

Det er ikke kun Bill Gates, der har kastet sig ud i corona-filantropi. Jeff Bazos og Mark Zuckerberg har også doneret store pengebeløb, imens Elon Musk har doneret masker og respiratorer.

I Danmark har vi også fået gavn af giverglæden. De danske sundhedsmyndigheder modtog for godt en måned siden cirka 500.000 masker, 50.000 testinstrumenter og 5.000 beskyttelsesdragter. De blev leveret med fragtfly og donoren var den kinesiske rigmand Jack Ma, manden bag Alibaba.

Ligesom den kinesiske nødhjælp til Europæiske lande blev kritiseret for at blive sendt med bagtanker, har donationerne fra de amerikanske giganter måske også et skjult formål. I et indlæg i The Guardian langer Barkeley professoren Robert Reich ud efter både Bill Gates og flere af de andre donorer.

Robert Reich beskylder blandt andet tech giganterne for at bruge donationerne til at afværge en potentiel techskat.

“Alle milliardærernes bidrag er sammenlagt en lille del af de midler som regeringen allerede har brugt på coronavirussen,” skriver Robert Reich.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Næste versionsnummer af Corona er allerede på vej - mon Bill Gates vaccine er fremtidssikret? Eller kræves en opgradering?

Jeg tror, at det som får størst betydning ikke er vaccinens virkning overfor COVID-19, men virkningen over for fremtidige versioner.

 • 0
 • 19

Så er der dem der mener, at det er USarmy-folk der var på besøg i Kina i oktober måned, der har plantet virus dér. Det afvises på det bestemteste af Pentagon...

 • 0
 • 13

Hvad har vi i Danmark af "vaccinefabrikker" jeg ved at Bavarian Nordic har noget og kan de evt. bruge deres kapacitet hvis de belv bedt om det? Er der andre muligheder i DK for at udvikle og producere vaccine i stor størrelse hvis man ville, nogen der ved det?

 • 2
 • 1

Det må være virkelig svært at lave en fornuftig fabrik ! - Skal det være coli/gær/mammalt/ inaktivering af virus ? - Administrationsvejen; Oral, nasalt eller injektion ? - Blow&Fill, pens eller vials ? - Sterilisationssytemet: Gamma eller SIP ? - Single-use eller stål ?

Det nemme er jo at bygge fabrikkens ydre bygninger, lager, QC og måske utility. Men det svære må være at vælge de rigtige enhedsoperationer og få det hele skalaeret rigtigt.

Tænker at det må være en del nemmere at leje sig ind hos en CMO når man ved hvilken vaccinetype det bliver. Tænk også på hele kvalificeringsdelen - og så lave det på måske 1 år !!

 • 8
 • 0

Næste versionsnummer af Corona er allerede på vej

Men det betyder ikke noget. Virus muterer, og vi har allerede haft måske 100 eller 1.000 versioner af COVID-19. En almindelig influenzavirus muterer så ofte, at du måske har 3-4 forskellige virus i dig, mens du er syg. Men det betyder ikke nødvendigvis ret meget - eller noget overhovedet - for en vaccine. Faktisk muterer COVID-19 meget sjældnere end en almindelig sæsoninfluenza.

En chimpanse og et menneske har 99 procent fælles DNA. Derfor virker antibiotika, anæstesi, alkohol og meget andet nøjagtig ens på mennesker og chimpanser. Selv om de fleste nok vil mene, der er væsentlig forskel.

Og derfor vil en vaccine mod COVID-19 med meget, meget stor sandsynlighed virke mod mange forskellige mutationer af samme virus, fordi den genetiske lighed er langt større end 99 procent, og fordi vaccinen vil angribe en generisk egenskab ved virus, der er fælles for alle mutationer.

Så ingen panik der. Det kræver bare lidt viden om virus at forstå, at mutationer måske er 99,99 procent identiske.

 • 4
 • 0

Det må være virkelig svært at lave en fornuftig fabrik ! - Skal det være coli/gær/mammalt/ inaktivering af virus ? - Administrationsvejen; Oral, nasalt eller injektion ?

Som jeg forstår Bill Gates (bla. flere gange i CNN) så satser han på at støtte langt mere bredt end blot på én type vaccine, Men han siger at han tror, at de indtil nu helt uprøved mRNA baserede vacciner - bla den fra Oxford mfl. - vil komme først. Han påstår ikke at de virker, før der er gennemført randomiserede blindforsøg i flere faser.

Det danske forskerhold på KU, har via AdoptVac fx netop indledt et samarbejde med Bavarian om en licens til produktion af deres bud på en corona vaccine - når den har vist sin værdi i tests. Her er støtten fra bla staten og EU's Horizon program. Hos Bavarian ved man naturligvis allerede, hvilke produktionsmåde, der forventes as skulle anvendes.

Der er ca 120 organisationer, der pt. udvikler vaccine-kandidater mod corona. 11/12 er i fase 1, Mederna har netop i USA fået OK tilat gå til fase 2 ligesom der e r et par i Kina, der angiver også at være klar med fase 2. https://vac-lshtm.shinyapps.io/ncov_vaccin...

Lars :)

https://8b308f56-ce2d-4857-87a8-461fb5387e...

 • 0
 • 0

Re: Hvilket forsikringsselskab

Hvilket forsikringsselskab dækker udgifter / sagsanlæg relateret til kort og - langtidsbivirkninger af vaccinen?

Dem der dør, kan ikke lægge sag an....

Det er farligt at leve - man kan dø af det. Er der behandlet godkendt og korrekt (her vaccineret) og man alligevel får varige men, må man leve med det. Men vi kan være glade for at vort danske sundhedsvæsen vil give de uheldig den bedste hjælp de kan.

Men det er jo i det hele taget altid en afvejning, om man skal vælge en løsning A eller en løsning B. Skal man fx tage flyveren, toget eller bilen/bussen til Paris? Sjældent men det sker, at flyet falder ud af himlen, at toget ikke kører ad men af skinnerne, og at et uheld med bilen/bussen sker - dette sidste er endda langt det hyppigste . Bliver man i stedet hjemme vil man efter Murphy's lov vel få en tagsten i hovedet.

Man kan i lang tid blive uhyre dårlig af Covid19, og nogle kan endda - med en ret træls høj sandsynlighed måske 0.1-1% - dø deraf. En godkendt vaccine vil ganske bestemt have en flere størrelsesordner lavere risiko.

Lars :)

PS! Folk over 60-65 kan alligevel stort set ikke tegne livsforsikring og slet ikke på rimelige vilkår.

PPS! De efterladte kan til tider anlægge sag. Men en vigtig ting er, at vi bruger vore skattepenge på sundhed og ikke ret mange til advokater og "de sørgendes" retsager.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten