Bill Gates annoncerer ny klimafond til COP21

30. november 2015 kl. 15:4811
Bill Gates annoncerer ny klimafond til COP21
Illustration: MI Grafik.
Bill Gates vil sammen med en række milliardærer, deriblandt Mark Zuckerberg, accelerere udviklingen af grøn teknologi med ny klimafond.
Artiklen er ældre end 30 dage

Bill Gates trak overskrifter, da han på COP21 åbningsdag annoncerede, at han opretter en ny klimafond.

Målet med fonden, den såkaldte Breakthrough Energy Coalition, er at accelerere den teknologiske udvikling af grøn teknologi, som skal garantere bæredygtig og betalbar energi til specielt udviklingslande.

Midlerne til klimafonden stammer fra lommerne af 28 multimillionærer og skal fokusere på at investere i lovende, men risikofyldte teknologier, der er i et tidligt udviklingsstadie. Disse teknologier har traditionelt svært ved at mobilisere den nødvendige kapital til at sikre deres fortsatte udvikling.

Læs også: COP21: Her er konferencens største knaster

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De fornybare teknologier, vi har i dag, såsom vind og sol har gjort store fremskridt og kunne være én vej til en kulstofneutral energifremtid. Men givet udfordringens størrelse, så bliver vi nødt til at udforske mange forskellige veje - og det betyder, at vi også har brug for at opfinde nye tilgange,« forklarer Bill Gates.
Facebookstifter Mark Zuckerberg, Amazondirektør Jeffrey Bezos og to afrikanske rigmænd er blandt investorerne i fonden, der geografisk repræsenterer 10 lande.

Det præcise beløb, fonden vil spendere på teknologiinvesteringer, er ikke offentliggjort, men tilsammen udgør investorenes værdi mere end 2000 milliarder kroner.

Investeringsfonden arbejder sammen med de 20 Mission Innovation nationer, som forpligtiger sig til at fordoble offentlig støtte i basal energi research over de næste fem år. Danmark er blandt de 20 Mission Innovation lande.

Fonden Breakthrough Energy Coalition understreger, at staternes støtte til at udvikle teknologier er essentiel, og at de nuværende statsstøtteordninger er for lidt til at imødekomme klimaudfordringerne.

Tre eksempler på teknologi

På Bill Gates' egen blog, GatesNotes, peger milliardæren på tre teknologier, som kunne være kandidater til investeringer fra den private fond.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første er 'solar chemicals', hvor man ved hjælp af solceller splitter vandmolekylet til oxygen- og hydrogengas. Sidstnævnte kan eksempelvis bruges til brændsel.

Næste teknologi, som Gates nævner, er, 'flow batteries', der kan bruges til lagring af energi.

Allersidst beskrives 'solar paint', som er maling, der indeholder en konduktorlag, som kan generere energi.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
1. december 2015 kl. 13:35

I fredags d. 27. november var der en velbesøgt historisk høring i Landstingssalen på Christiansborg om kerneenergi baseret på grundstoffet thorium. Det var påfaldende, at hverken Ministeren for Energi-, Forsyning og Klima, Lars Chr. Lilleholdt eller Ministeren for Uddannelse og Forskning, Esben Lunde Larsen var til stede, selv om emnet må have stor betydning for netop disse to folkevalgte politikere, især i disse dage, hvor denne energiform, der kan løse mange af problemerne med den påståede menneskeskabte klimaændring og en fremtidig stabil energiforsyning, er til debat i COP 21 i Paris. Måske skyldes den tilsyneladende manglende interesse, at Folketinget ved en folketingsbeslutning i 1985 vedtog, at kernenergi ikke skulle indføres i Danmark og at al forskning heri skulle ophøre og Risø forskningscenter nedlægges. At en vis procentdel af den elektricitet, vi importerer fra Sverige, produceres af svenske kernereaktorer er en anden sag og må vel betegnes som politisk hykleri. At vi i Niels Bohrs fødeland har standset al statsstøttet forskning er en skandale og bør annulleres hurtigst muligt ved en ny folketingsbeslutning. Vi kunne også her, i lighed med den såkaldte ”grønne energi” have været i front og skabt en industri med et stort eksportpotentiale. Ikke fordi vi behøver at bygge kernekraftværker på dansk grund, men vi kunne have skabt både et knowhow og en produktion af dele til thoriumreaktorer, som begge kunne eksporteres til lande, som er kommet langt i udviklingen af thoriumreaktorer f.eks. Kina, Indien, USA og andre, som har et kæmpemæssigt energibehov, som aldrig vil kunne dækkes af ”grøn energi”, men som nu dækkes af fossile brændstoffer. Produktionen af thoriumenergi er så sikker, billig og CO2-fri, at den burde betegnes ”Mørkegrøn energi”. Jeg håber, at thoriumenergi vil blive diskuteret på den igangværende COP 21 i Paris, og at den støtte, som Bil Gates, Zuckerberg og andre megarige personligheder i deres ”Breakthrough Energy Coalition” har besluttet at yde til projekter, der kan afhjælpe den truende klimaforandring, vil komme danske forskere til nytte, hvis det danske Folketing kan oppe sig til hurtigt at få folketingsbeslutningen fra 1985 ophævet. Niels Bohr: ”Stop med at rotere, men kom op af din grav”.

10
30. november 2015 kl. 22:41

Politikerne snakker - og snakker - og snakker. Hvor mange milliarder har cop-møderne indtil videre kostet?

Milliardærerne er ikke helt så handlingslammede!

8
30. november 2015 kl. 21:41

Så nu er det altså de rigeste i verden, der bestemmer hvad der skal forskes i. De politiske stater og deres øverste ledere klapper hælene samme, og siger Javel. Hvis de i tide havde beskattet disse mangemilliardærer på en rimelig måde, ville magten ikke være skiftet fra staterne til private aktører. Demokratiet er i en sørgelig forfatning...

7
30. november 2015 kl. 20:08

Håber Henrik Stiesdahls sten/jord-varmelager kunne få en bevilling her. Det kunne være interessant at se økonomien i et stort anlæg, og det må vel være en dråbe i havet når der er den her slags midler på bordet, i forhold til potentialet.

6
30. november 2015 kl. 18:18

Men der står stadig følgende i manchetten:

"Bill Gates vil sammen med en række billionærer, deriblandt Mark Zuckerberg, accelerere udviklingen af grøn teknologi med ny klimafond. "

!!!!!!

5
30. november 2015 kl. 18:18

Hej John

For mig var det et valg at bruge enheden milliarder i stedet for billioner, da det kan være nemmere at relatere til for folk, der ikke er vant til at arbejde med billioner på dansk.

Der er intet forkert i at bruge milliarder i dette tilfælde.

Fortsat god aften Mvh Christoffer

4
30. november 2015 kl. 18:14

Hej Christoffer

Jeg har valgt, at bruge benævnelse milliarder, fordi det gav mest mening for mig og måske for læsere, som ikke er vant til, at begrebet billioner bruges på dansk.

De 2000 milliarder, eller to billioner om du vil, er den samlede sum af de 28 investorers værdi. Bill Gates alene skulle vist have en formue på over 500 milliarder. https://www.forbes.com/profile/bill-gates/Derfor mener jeg bestemt ikke, at tallet er urealistisk.

Fortsat god aften Mvh Christoffer

3
30. november 2015 kl. 17:42

Målet med fonden, den såkaldte Breakthrough Energy Coalition, er at accelerere den teknologiske udvikling af grøn teknologi, som skal garantere bæredygtig og betalbar energi til specielt udviklingslande

  • forhåbentligt går det noget bedre, end da Google i sin tid søsatte et lignende initiativ(?):

    Starting in 2007, Google committed significant resources to tackle the world’s climate and energy problems. A few of these efforts proved very successful: Google deployed some of the most energy-efficient data centers in the world, purchased large amounts of renewable energy, and offset what remained of its carbon footprint.</li>
    </ul><p>Google’s boldest energy move was an effort known as RE<C, which aimed to develop renewable energy sources that would generate electricity more cheaply than coal-fired power plants do. The company announced that Google would help promising technologies mature by investing in start-ups and conducting its own internal R&D. Its aspirational goal: to produce a gigawatt of renewable power more cheaply than a coal-fired plant could, and to achieve this in years, not decades.</p>
    <p>Unfortunately, not every Google moon shot leaves Earth orbit. In 2011, the company decided that RE<C was not on track to meet its target and shut down the initiative. The two of us, who worked as engineers on the internal RE<C projects, were then forced to reexamine our assumptions...

    Kilde:

    https://spectrum.ieee.org/energy/renewables/what-it-would-really-take-to-reverse-climate-change

2
30. november 2015 kl. 16:39

Hvornår lærer journalister på Ingenøren at oversætte talord korrekt?

1
30. november 2015 kl. 16:04

En billion er tusinde milliarder. Så rige er Gates og Zuckerberg vist nok trods alt ikke.