Bilindustrien i double trouble - vejen ud bliver benhård

30. november 2008 kl. 12:007
Analyse: Den globale bilindustri og dens vidtforgrenede netværk af underleverandører skal først overleve tvangsauktioner og sammenlægninger. Dernæst skal industrien gennemføre et enormt teknologispring.
Artiklen er ældre end 30 dage

De kommende tre år vil sætte bilindustrien på den hårdeste prøve nogensinde. Både selve bilmærkerne, men også deres underleverandører, skal omstille sig dramatisk.

Årsagen er en dobbelt kombination af pengemangel og finansiel uro på den ene side og et stort teknologisk efterslæb på produkter og produktionsteknologi på den anden side. Bilmarkedet ret forude bliver præget af hyper-konkurrence, og fremtiden vil kun tilhøre de producenter, der kan levere en helt ny vare.

Sådan lyder situationsbeskrivelsen i de mange markedsanalyser, der i øjeblikket popper frem om bilbrancen, her hentet fra en analyse af bilindustrien skrevet af konsulentvirksomheden PRTM. PRTM rådgiver inden for innovation og produktion i blandt andet bilindustrien og er global med afdelinger i England, Frankrig, Indien, Japan, Kina, Skotland, Tyskland og USA.

»Virksomhederne vil skifte væk fra deres hardware-orienterede forretningsmodel og over til en model, der i stigende grad bygger på software og services. Energimangel vil tvinge virksomhederne til at foretage højrisikable investeringer i en hel række forskellige motorteknologier og produktionsmodeller og langt højere grad af samarbejde med andre end tidligere,« skriver PRTM i deres analyse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nede på modelniveau vil det konkrete skifte ifølge PRTM være til globalt udviklede og tilpassede bilmodeller, produceret i Kina og til salg i butikkerne til ca. halv pris af de nuværende modeller.

Så barsk ser konkurrencesituationen ud for industrien, vel at mærke samtidig med at den finder ud af, hvordan den skal betale regningerne efter næste månedsskifte.

Segmentering, organisering, lean, loyalitet og innovation

PRTM peger på fem indsatsområder for bilproducenterne:

  1. Segmentering. Når alle bilproducenters fremstillingskvalitet bliver lige god, vil konkurrencen stå om stil, funktionalitet, slidstyrke og kundernes oplevelse af bilen. Niche-segmenter og stor genanvendelse af komponenter bliver nøglen.

  2. Loyale kunder. De bilproducenter, som vil vinde, skal arbejde tæt sammen med forhandlerleddet om at kende kunders værdier og ønsker, og bruge det til at skabe loyalitet.

  3. Hurtig og lean. Outsourcet fremstilling af de rigtige komponenter og stor synkronisering i produktionen vil give finansielle fordele. Produktiviteten i den dygtigste del af bilindustrien vokser med 20-25 pct. i de næste tre år.

  4. Organisatorisk omstrukturering, besparelser. Hård konkurrence i USA bliver en hoveddrivkraft og nye ejerforhold og kritiske investorer vil sætte ekstra pres på denne trend.

  5. Nye innovative forretningsmodeller. Partnerskaber mellem tidligere konkurrenter og helt nye spillere i branchen vil skabe helt nye forretningsmodeller, for eksempel i forhandlerleddet.

På randen af bankerot

Går vi til nutiden, er det ellers allerede dramatik nok. Især General Motors (GM) er i problemer. Kassebeholdningen vurderes lige nu at kunne række året ud hos GM, og muligheden af at selskabet går konkurs diskuteres aktivt i USA. Det er voldsomt farligt for økonomien. Alene et GM-kollaps vil koste i størrelsen 2,5 millioner job, vurderer organisationen Center for Automotive Research, der hører hjemme i bilstaten Michigan (hvor bilbyen Detroit ligger).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klummeskribenten Robert J. Samuelson hos Washington Post foreskriver følgende medicinblanding for at redde de dødsyge GM-Ford-Chrysler-patienter:

  1. Kreditorer må nedskrive deres krav på virksomhederne. Alene GM skylder 48 milliarder dollar væk, hvoraf en hel del må anses for tabt. Der er produktionskapacitet til fire millioner køretøjer pr. år i USA. En hel del af denne må lukkes ned.

  2. Lønomkostningerne skal ned. GM's gennemsnitsomkostninger pr. medarbejder er 71 dollar. Toyotas er 47. Den afgørende forskel er nogle meget gunstige pensionsordninger hos GM og GMs to kolleger Ford og Chrysler.

  3. Nye modeller, som bruger mindre energi.

Lige nu spekuleres der i, om GM og kolleger får tildelt statshjælp efter thanksgiving-ferien i disse dage.

Underleverandører under pres

Selv om det står værst til i USA, er også den europæiske bilindustri hårdt ramt. For eksempel har GM-ejede Opel sendt folk hjem og beder nu om tysk statsstøtte. Konsulentfirmaet PRTM vurderer dog, at den tyske industri er lidt bedre stillet end de øvrige europæiske bilfabrikanter.

Sluttelig er det mindre synligt, men ikke mindre vigtigt, at hele den store skov af underleverandører til bilindustrien også er i vanskeligheder.

Værst står det til for støjisoleringsproducenten Stankiewicz, som er på randen af konkurs. Men op mod 100 underleverandører er lige nu i gang med at skære produktionen ned og sende medarbejdere på orlov. Heriblandt lygtevirksomheden Hella, plastproducenten Rehau, kabelproducenten Leoni og indtræk- og beklædningsproducenterne International Automobile Components Group og AKT altmärker Kunststoff-Technik GmbH.

Lygteproducenten Odelo har det lidt bedre, det samme gælder Röchling Automotive, som producenterer plastkomponenter til biler. Til gengæld må sædeleverandøren Faurecia vælge mellem at gå sammen med Lear eller blive overtaget af Johnson Controls, lyder dommen fra PRTM.

Bilproducenterne og deres underleverandører er modne til konsolidering, som det tørt lyder fra konsultentfirmaet PRTM.

Dokumentation

PRTMs analyse af bilindustrien
Center for Automotive Research: Konsekvenser af sammenbrud af den amerikanske bilindustri
Center for Automotive Research
“How to Bail Out GM” Robert J. Samuelson i Washington Post

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
Indsendt af Per Jørgensen Møller (ikke efterprøvet) den tor, 12/04/2008 - 21:03

"Benny Olsen: Du er for "solgt" til el-bilen." Ja det er der da også al mulig grund til, fordi elmotoren er så overbevisende meget bedre end det bedste man ellers kan stille op med idag. Vi har nu haft elbiler fra Citroen og Peugeot kørende i mere end ti år og der er trods alt sket en del teknologisk udvikling på den tid, så det kan gøres meget bedre idag. Norge har nu mere end 2000 elbiler kørende i den daglige trafik og de klarer sig godt. Vi behøver ikke den store forkromede infrastruktur - har man en almindelig stikkontakt i nærheden af, hvor man parkerer om natten, kan man klare sig ganske godt og el-infrastrukturen er der jo allerede. Så tøv endelig ikke med at få nogen flere elbiler på gaden, der er masser af kunder allerede. Det er jo billigt og behageligt at køre elbil !

7
4. december 2008 kl. 20:27

Interessant artikel. Det har forlydt i årevis, at der er for mange bilproducenter. Det er muligvis godt, at nogle bilproducenter går konkurs.

Lige p.t. ser det ud til at USA's bilindustri er på vej mod konkurs, men det er måske ikke 100% skidt for USA. Det kunne jo også åbne op for helt nye muligheder.

Det er nogle gange for svært at danse med de store drenge.

Til Benny Olsen. Du er for "solgt" til el-bilen. I praksis er der et stykke vej til el-bilen er god nok til gaden. Der er også en infrastruktur, som skal på plads. Den kommer ikke i løbet af et par uger (hverken el-bil eller infrastruktur) ... ja - producenterne har haft langt tid - og ja, det er gået op for dem at i hvert fald en hybrid løsning er et skridt på vejen.

Læn dig tilbage, nyd rejsen mod fremtiden ... og lad os håbe at amerikanerne ikke fristes til at støtte alle 3 (GM, Ford, Chrysler), så ingen af dem går konkurs. Hvem skal så gå konkurs i stedet? Lad i det mindste 1 af dem gå konkurs, før støtten måske sættes ind på det, som er tilbage.

Mvh Claus

6
2. december 2008 kl. 17:36

https://www.voltagecreative.com/blog/2008/11/scary-bailout-money-info-graphic/

USA's regering har indtil videre brugt 1/4 af BNP på at købe papir af Wall Street! Oveni hatten kommer så ufinancieret "velfærd" for USD 70 Milliarder i nuværdi (Medicare & Social Security).

Intet af de mange tiltag vil på nogen måde skabe værdi for samfundet som f.ex. Apollo programmet gjorde - Apollo kostede under 1/10 af TARP!!

Den eneste spænding er efterhånden om USA laver en Weimar-Tyskland og rejser sig igen på et tidspunkt eller en Ottoman-empire og bliver liggende!

5
1. december 2008 kl. 11:13

</p>
<p>Det mest komiske er, at der intet ukendt er i konstruktion af elbiler - der mangler højst en smule produktudvikling, for at trimme teknologien.
Teknologien er begunstiget i flere lande, både skattemæssigt og på anden vis.</p>
<p>

Du har ret i der intet ukendt er i at smække en DC motor og nogle bly batterier i en bil. Men at lave en løsning som for alvor holder, hvilket betyder lithium bat, AC motor, reg break, lyn opladning, osv. Jeg har endnu ikke set en el bil som jeg ville vælge frem for en økonomisk brændstof bil i samme pris klasse.

En ven her på AAU arbejder på en bil der godt nok kører på brændselsceller, men han laver el delen så det er det samme. Noget så simpelt som at simulere differentiale effekten i en kurve, når der sidder AC motorer på hvert hjul, hvordan gør man lige det?

Ikke at det her skal drejes ind på en specielt teknisk diskution, bare for at give et eksempel på en af de rigtig mange ting der ligger i en ordentlig løsning.

Klart hvis bil fabrikanterne havde forsket seriøst i det her var der biler på gaden nu. Men det har de ikke, og man bakser ikke bare lige en løsning sammen på en eftermidag. Og det er derfor du ikke finder nogle gode løsninger på markedet, kun en masse fabrikanter med nogle hypotetiske tal som knap er testet.

Så i mine øjne er det et must at bil industrien får en eller anden form for støtte, det er en enestående chance for at provokere en teknologi frem.

Men det kræver man kan se ud over bebrejdelsen og kommer videre.

3
1. december 2008 kl. 03:03

De små fremskridt der er sket mht. miljøvenlighed er i stor udstrækning brugt til at forsyne bilerne med mere og mere unødvendig komfort isenkram.

Tja! En over 20 år gammel Golf diesel kørte ca. 20 km/l!

  • Hvor langt køre en ny?
2
30. november 2008 kl. 23:33

Og nogle bilfirmaer vil helt sikkert dele skæbne med dinosaurerne. Bilindustrien har altid gjort det nemmeste og dertil lænet sig op af oliebranchen der så til gengæld i årevis har gjort alt for at holde olieprisen på præcis et niveau som er betaleligt for forbrugeren og samtidigt særdeles lukrativt for oliebranchen. Det er en indstilling der ikke fremmer ny teknologi, og derfor står vi idag med bilteknologi som er håbløst forældet. De små fremskridt der er sket mht. miljøvenlighed er i stor udstrækning brugt til at forsyne bilerne med mere og mere unødvendig komfort isenkram. Vi slipper nok ikke helt for at subsidiere bilbranchen, men det bør holdes på et minimum og kun gives til firmaer der satser fuldt og helt på ny miljøvenlig teknologi. Håber vi i nær fremtid ser en meget mere levende og fremtidsorienteret bilbranche, måske med mange nye spillere på banen.

1
30. november 2008 kl. 14:18

Ejerne af samlefabrikkerne forstår ikke at forbrugerne er trætte af små face lift pakket ind i en masse ubrugeligt marketing.

Når økonomien er presset, så skal der lidt mere på bordet end følelser for en ny farve, ny lyd, eller 5% længere literen.

Nej, de skal skabe et nyt marked ved at finde ud af, hvad de med el som udgangspunkt, vil være i stand til at producere.

De skal ud og vise deres underleverandører hvordan de kan producere andre komponenter end dem de hidtil har aftaget, og de skal skal finde underleverandører eller selv starte produktion af de komponenter, der ikke minder om noget der tidligere er set i branchen.

Flere penge i form af støtte vil virke som gift, fabrikker der viser at de er på rette vej vil automatisk tiltrække investorer der både kan og vil, afskrive den gamle gæld, og financire omstillingen.

Uderlevarandører af standard komponenter som sæder og lygter, må da vide at efterspørgslen varierer, og vi skal på sigt have lige så mange biler fremover.