11.000 danskere fræser i øjeblikket rundt med en sort boks i deres bil. Den stammer fra forsikringsselskabet Alka og kan analysere kørslen og gemme data om, hvordan den er foregået i tidsrummet op til et uheld.
Står det til forsikringsselskaberne, skal langt flere af os have tilsvarende bokse i vores biler. Det viser en gennemgang foretaget af det danske erhvervsmedie InsideBusiness.
Der er altså tale om såkaldt køretøjs-telematics, hvor telekommunikation og bilteknologi anvendes til nøje at registrere den enkelte bilists hastighed og køremønster.
Forsikringsselskaberne sætter prisen ned på ens præmie, hvis man indvilliger i at få boksen i sin bil – hvilket jo så er et incitament, hvis man vel at mærke kører ordentligt.
Læs også: Trafikeksperter: Vi propper bilerne med livsfarlig elektronik
»I Danmark og Norge er vi i fuld gang med at udvikle nye telematicsløsninger målrettet de unge bilister under 30 år, der traditionelt har flere skader end den øvrige befolkning. Tanken er her at belønne fornuftig køreadfærd, så prisen på din forsikring bliver billigere, jo pænere du kører. I Danmark lancerer vi en ny løsning i løbet af andet kvartal,« forklarer Tanja Frederiksen, kommunikationsdirektør i Tryg til InsideBusiness.
Andre selskaber går i fodsporene på Tryg, mens Alm. Brand i øjeblikket forholder sig tøvende.
Gråzone med kundedata
Administrerende direktør Søren Boe Mortensen er skeptisk over for telematics i biler. Han mener, at opbevaringen af vitale kundedata i nogle tilfælde kan risikere at være i strid med lovgivningen.
»Der kan være problemer med overholdelse af persondataloven med den form for dataopbevaring. Vi har spurgt flere telematicsleverandører om det, men de bliver lidt upræcise, når vi spørger ind til netop det,« forklarer Søren Boe Mortensen over for InsideBusiness.
Brugen af telematics i privat trafik og forsikringssammenhæng har været lang tid om at tage fat herhjemme i forhold til eksempelvis Sverige og Danmark. Det er eksempelvis hele fem år siden, at Alka lancerede deres sorte boks.
Dengang udtalte Færdselsstyrelsen desuden til Ingeniøren, at resultater fra deres undersøgelser ikke har været valide nok at sige noget om, hvorvidt brugen af telematics i køretøjer kan påvirke trafikken i en bedre sikker retning.
»Der er ikke en masse firmaer, der har indført sorte bokse i deres busser eller biler på grund af vores forsøg. Og vi har ikke arbejdet videre med sorte bokse,« fortalte Martin Hellung-Larsen, civilingeniør i Center for biler og grøn transport i Trafikstyrelsen.
Bruger billedanalyse ved skadesberegninger
InsideBusiness beretter desuden, at norske Gjensidige er klar med billedgenkendelsesteknologi, som skal bruges til at gøre skadeopgørelsen mere enkel for kunden. Teknologien genkender ligheder med andre skader og giver kunden et prisestimat for udbedring af skaden.
Teknologien er ’selvlærende’, og indtil nu har programmet gennemgået cirka en million skadebilleder. Foreløbig kan programmet taksere skader på dør, skærm, lygte og glas, og det bliver bedre og bedre, for hver gang den behandler flere billeder. Ambitionen er at kunne taksere alle bilskader.
Læs også: Trafikstyrelsen: Sorte bokse er ikke på vej til danske biler
Den nye løsning er med i et projekt, som skal gøre det mere simpelt for kunderne, når der har været en motorskade. I stedet for besvarelse af 54 spørgsmål skal kunden nu kun svare på 5 spørgsmål.
»Det handler om at skabe bedre kundeoplevelser ved at gøre det hurtigere og lettere at anmelde skader og få svar og afgørelser for den enkelte kunde,« siger kommunikationschef Trine Andrup fra Gjensidige til InsideBusiness.
