EU lovgivningen om dieselbilers CO2 udledning pålægger fabrikanterne at måle og indrapportere deres udledning. Hvis lavere værdier end de målte indrapporteres, er det ulovligt og kan lede til strenge bødestraffe.
Der er dog ikke krav om at skulle levere præcise målinger, og bilfabrikanterne kan derfor fuldt lovligt indrapportere en højere udledning end den målte.
Læs også: Bilfabrikkerne igen fanget i at fifle med test: Nu blæser de forbruget op
For at være på den sikre side må man vælge højere værdier for at begrænse mængden af tests. Regulativerne om typegodkendelse (punkt 1.1.2.3.7) siger således:
»Efter henvendelse fra fabrikanten og med godkendelse af tilsynsmyndigheden kan værdier re-deklareres som højere værdier for emmisioner eller forbrug«
Men udstyret med denne type forsigtige indrapporteringer kan bilproducenterne imidlertid undgå store bøder i fremtiden.
Bilfabrikker har kringlet lovgivningen
Forklaringen er kringlet som en bjergvej - men også turen værd.
De nuværende krav til bilfabrikanterne er, at de biler, de sælger, i 2021 højst må udlede 95 g CO2/km i gennemsnit. Bilernes udledning bliver målt med metoden kaldet New European Driving Cycle (NEDC).
EU kommissionen har imidlertid også fremlagt et forslag til, hvilke krav, bilfabrikanterne skal overholde i 2025 og 2030. I forslaget, der blev fremlagt sidste år, krævede kommissionen at bilfabrikanterne skal reducere udledningen fra deres biler med 15 procent mellem 2021 og 2025. Og i 2030 skal den gennemsnitlige udledning være 30 procent lavere end i 2021.
Grunden til at målet i forslaget formuleres som en procentsats i stedet for et bestemt antal gram CO2 per km er, at man i Europa i disse år overgår fra den gamle NEDC-testmetode til en ny, kaldet Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure (WLTP). Den nye metode skal give mere realistiske forbrugsmålinger til glæde for forbrugerne. Men overgangen giver også bilfabrikanterne et smuthul: De næste tre år kan de blive ved med at angive meget lave forbrugstal efter NEDC-metoden og dermed leve op til EUs 2021-krav. Samtidig kan de puste forbrugstallene op i de WLTP-målinger, som de sideløbende udfører. Det giver dem et et kunstigt højt udgangspunkt i 2021, som vil gøre det lettere at nå målene for 2025.
»Lovgivningsmæssigt er det et cirkus. For da bilfabrikanterne havde held til at snige forbeholdet om præcis opmåling ind, var det ikke meningen, at det skulle misbruges til at sænke fremtidige standarder,« siger Jeppe Juul, transportmedarbejder i Det Økologiske Råd og præsident for Transport&Environment
»Man kan ikke stole på bilindustrien«
Europa Kommissionens mål om at skabe nye standarder for biler skal begrænse udledningen af CO2 og andre drivhusgasser.
»I 2050 skal drivhusgas udledning fra transport være mindst 60 procent lavere end i 1990 og stabilt på kurs mod nul.« fastslår regulativet. Samtidig opsummeres det, at målet for 2030 er en 40 procents reduktion i forhold til 1990.
»Dieselskandalen viste, at man ikke kan stole på bilproducenterne, og de lovede over en bred kam, at man skulle være mere ambitiøse, mindske brændstofforbruget og leve op til alle krav. Kun et par år efter prøver de så at snyde igen, det er ret vanvittigt,« siger Jeppe Juul.
