Bilfabrikanter betalte forsøg med dieselrøg på mennesker
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bilfabrikanter betalte forsøg med dieselrøg på mennesker

Illustration: Mariordo Mario Roberto Duran Ortiz/Wikipedia

Ikke kun aber blev udsat for dieselrøg som en del af den tyske bilindustris forsøg på at påvise brændstoffets renhed. Nu viser det sig, at Daimler, BMW og Volkswagen også stod bag forsøg på mennesker.

Oplysningerne kommer fra en rapport som de tyske aviser Süddeutsche Zeitung og Stuttgarter Zeitung begge har fået adgang til. Den er lavet af en forskningsgruppe som bilfabrikanterne grundlagde i 2007 i samarbejde med Bosch, og beskriver blandt andet “kortsigtede indåndingsforsøg med kvælstofdioxid på sunde mennesker”.

Læs også: Snyd igen-igen: Audi skal tilbagekalde 127.000 biler

I alt 25 mennesker blev i forsøg udsat for forskellige koncentrationer af det sundhedsskadelige stof, viser rapporten. Det var Volkswagen's snyd med udledningen af kvælstofoxider, der i 2015 udløste dieselskandalen, som senere også har ramt de andre to involverede bilfabrikanter.

Aber indåndede udstødning fra VW Beetle

I torsdags afslørede The New York Times, at samme forskningsgruppe i 2014 udsatte ti aber for dieselrøg fra en VW Beetle i et amerikansk laboratorium, for at vise, hvor ren udstødningen fra nyere dieselbiler var blevet.

Forskningsgruppen, der går under navnet ‘European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector’ (EUGT), blev afviklet sidste år, og alle fabrikanterne har taget afstand fra gruppen efter afsløringen om abeforsøget. Daimler har ligeledes fordømt de menneskelige forsøg.

Læs også: Udstødt – forbrændingsmotoren er under pres

»Vi tager udtrykkeligt afstand fra forsøget og EUGT. Vi er chokerede over forsøgenes omfang og implementering, og vi fordømmer dem kraftigt,« lyder udtalelsen, der kom fra Daimler i går.

De melder også ud, at de ikke havde nogen indflydelse på eksperimenterne, og at de nu har igangsat en undersøgelse af forløbet.

Ifølge Süddeutsche Zeitung må hver af bilfabrikanterne dog have været repræsenteret i gruppens bestyrelse. Den fjerde grundlægger, Bosch, var ikke længere medlem af gruppen, da de afslørede forsøg fandt sted.

Læs også: VW-direktør: »Jeg blev instrueret i at lyve«

Ærgerligt, at man vælger at tage afstand fra forskning som rent faktisk undersøger virkningerne af dieselrøg.

At der kommer politisk korrekthed ind over, beviser jo bare endnu en gang det ikke skal blandes sammen med videnskaben.

Men hvad blev resultaterne egentlig fra denne forskning?

  • 3
  • 14

Det er simpelthen hul i hovedet at forske i dyrs velbefindende under indflydelse af giftstoffer, der kan undgås.

Daimler har åbenbart nogle folk med omløb i hovedet, der omgående har lagt en fornuftig damage control strategi.

I et videre omfang end man nogensinde forestillede sig er vi i gang med et verdensomspændende forsøg på at finde ud af hvad grænserne for forurening egentligt er.

Vi er alle mere usunde, dummere og lever kortere alene fordi vi tillader underlødige teknologier gang på jorden.

Fuldstændigt tragisk, så er alternativerne til den vanvittige afbrænding af FF allerede langt billigere end fortsat afbrænding af FF - ja man kan faktisk ikke engang købe det kul, der skal til for at producere en kWh el billigere end man uden subsidier kan købe en helt færdigproduceret kWh el fra en vindmølle til og garanteret over 20 år.

Det er langt værre end Ebberød bank og skal simpelthen stoppes ved at stille de ansvarlige for en ret.

Det har man her i Europa forsømt groft.

Godt at man ikke er ligeså slatne i opretholdelse af ordentlig ret og rimelighed i USA.

  • 13
  • 2

Man maa jo nok vente nogle aar endnu inden man ser resultaterne, som jo nok er for tidlig doed.
Saa hvis menneskene og aberne doer 10 aar for tidligt (og ikke fyrer i braendeovn) saa kan man jo se at diselroeg er skadeligt.

  • 2
  • 8