Bilfabrikanter betalte forsøg med dieselrøg på mennesker

Illustration: Mariordo Mario Roberto Duran Ortiz/Wikipedia

Ikke kun aber blev udsat for dieselrøg som en del af den tyske bilindustris forsøg på at påvise brændstoffets renhed. Nu viser det sig, at Daimler, BMW og Volkswagen også stod bag forsøg på mennesker.

Oplysningerne kommer fra en rapport som de tyske aviser Süddeutsche Zeitung og Stuttgarter Zeitung begge har fået adgang til. Den er lavet af en forskningsgruppe som bilfabrikanterne grundlagde i 2007 i samarbejde med Bosch, og beskriver blandt andet “kortsigtede indåndingsforsøg med kvælstofdioxid på sunde mennesker”.

Læs også: Snyd igen-igen: Audi skal tilbagekalde 127.000 biler

I alt 25 mennesker blev i forsøg udsat for forskellige koncentrationer af det sundhedsskadelige stof, viser rapporten. Det var Volkswagen's snyd med udledningen af kvælstofoxider, der i 2015 udløste dieselskandalen, som senere også har ramt de andre to involverede bilfabrikanter.

Aber indåndede udstødning fra VW Beetle

I torsdags afslørede The New York Times, at samme forskningsgruppe i 2014 udsatte ti aber for dieselrøg fra en VW Beetle i et amerikansk laboratorium, for at vise, hvor ren udstødningen fra nyere dieselbiler var blevet.

Forskningsgruppen, der går under navnet ‘European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector’ (EUGT), blev afviklet sidste år, og alle fabrikanterne har taget afstand fra gruppen efter afsløringen om abeforsøget. Daimler har ligeledes fordømt de menneskelige forsøg.

Læs også: Udstødt – forbrændingsmotoren er under pres

»Vi tager udtrykkeligt afstand fra forsøget og EUGT. Vi er chokerede over forsøgenes omfang og implementering, og vi fordømmer dem kraftigt,« lyder udtalelsen, der kom fra Daimler i går.

De melder også ud, at de ikke havde nogen indflydelse på eksperimenterne, og at de nu har igangsat en undersøgelse af forløbet.

Ifølge Süddeutsche Zeitung må hver af bilfabrikanterne dog have været repræsenteret i gruppens bestyrelse. Den fjerde grundlægger, Bosch, var ikke længere medlem af gruppen, da de afslørede forsøg fandt sted.

Læs også: VW-direktør: »Jeg blev instrueret i at lyve«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ærgerligt, at man vælger at tage afstand fra forskning som rent faktisk undersøger virkningerne af dieselrøg.

At der kommer politisk korrekthed ind over, beviser jo bare endnu en gang det ikke skal blandes sammen med videnskaben.

Men hvad blev resultaterne egentlig fra denne forskning?

 • 3
 • 14

Det er simpelthen hul i hovedet at forske i dyrs velbefindende under indflydelse af giftstoffer, der kan undgås.

Daimler har åbenbart nogle folk med omløb i hovedet, der omgående har lagt en fornuftig damage control strategi.

I et videre omfang end man nogensinde forestillede sig er vi i gang med et verdensomspændende forsøg på at finde ud af hvad grænserne for forurening egentligt er.

Vi er alle mere usunde, dummere og lever kortere alene fordi vi tillader underlødige teknologier gang på jorden.

Fuldstændigt tragisk, så er alternativerne til den vanvittige afbrænding af FF allerede langt billigere end fortsat afbrænding af FF - ja man kan faktisk ikke engang købe det kul, der skal til for at producere en kWh el billigere end man uden subsidier kan købe en helt færdigproduceret kWh el fra en vindmølle til og garanteret over 20 år.

Det er langt værre end Ebberød bank og skal simpelthen stoppes ved at stille de ansvarlige for en ret.

Det har man her i Europa forsømt groft.

Godt at man ikke er ligeså slatne i opretholdelse af ordentlig ret og rimelighed i USA.

 • 13
 • 2

Man maa jo nok vente nogle aar endnu inden man ser resultaterne, som jo nok er for tidlig doed. Saa hvis menneskene og aberne doer 10 aar for tidligt (og ikke fyrer i braendeovn) saa kan man jo se at diselroeg er skadeligt.

 • 2
 • 8

Du ved vel kun at det er giftstoffer fordi det er bevist?

Er den bedste måde at bevise noget er et giftstof ikke netop ved at udsætte dyr og mennesker for det i et kontrolleret miljø ,så man kan udtale sig om det rent faktisk ER gift, og hvis det er, i hvor store doser skal vi op i?

Folk her på ing.dk sidder jo tit og spekulere i om diverse partikler er farlige osv. og nu er her nogle mennesker som faktisk er gået direkte til sagen og undersøgt om det virkelig er sådan.

Er det ikke denne slags videnskab man burde hylde? Videnskab der undersøger ting, i stedet for voldsomme statistiske antagelser som ender med at blive sandheder til trods for det aldrig har været direkte bevist?

Der findes også folk som ikke vil tage brug af de resultater som nazisterne kom frem til under 2. verdenskrig fordi forsøgene blev lavet på mennesker.

Er man virkelig så politisk korrekt at man vil droppe videnskaben?

 • 5
 • 14

Det er fuldt forstået hvordan NOx skader mennesker. NOx regere med vandet i lungerne og danner salpetersyre. Det er velforstået hvordan det giver nedsat lungekapacitet hos voksne og særligt hos børn, hvordan det på længere sigt leder til kræft.

Ligeledes er det velstuderet hvordan dieselpartikler passere cellemembranen og giver de forskellige former for kræft.

I følge lægerne på Panum der har dette som forskningsområde er alle mekanismer velforstået. Det er ikke “kun” statistik.

 • 10
 • 0

Sådanne forsøg leder straks tankerne hen på alt det som tyskerne gjorde under krigen for mere end 75 år siden. Uhyggeligt at både snyd på den ene eller den anden måde accepteres indadtil af Merkel og Co. Selv EU bøjer sig i støvet for den magtfulde bilindustri... Er der noget galt med den tyske tankegang???

 • 3
 • 6

Er den bedste måde at bevise noget er et giftstof ikke netop ved at udsætte dyr og mennesker for det i et kontrolleret miljø ,så man kan udtale sig om det rent faktisk ER gift, og hvis det er, i hvor store doser skal vi op i?

Og hvem mener du skal lægge krop til? De fattige, folk fra Afrika, de dumme, fanger, børn? Eller er der en anden gruppe mennesker, du mener man bare kan tage og bruge som man vil? Jeg går ikke ud fra, at du selv melder dig, hvilket jo ellers ville kaste lys over om lige præcis du kan tåle den slags.

Det er så absurd det der er foregået, at man kan undre sig over hvordan det er kommet i stand i første omgang. Har man sparet timerne i god videnskabelig praksis væk på universiteterne?

 • 7
 • 3

For nogle år siden var der en udsendelse (Kontant, tror jeg) der viste at der kom 0 (som i nul) partikler ud af en bus, hvor partikelfilteret ikke var blevet fiflet med.

Altså - den luft der kom ud af motoren var mere ren end den der kom ind i motoren.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten