Bilernes eget land overhaler København med bompenge

Mens danske politikere fortsat tøver, så er bompenge på vej til at blive en realitet i bilernes eget land.

44 kroner skal det koste at køre sin bil ind i den centrale del af New York, mens lastbilchauffører skal af med 116 kroner.

Transportministeriet er så vilde med at få The Big Apple til at gå i Londons fodspor, at det har stillet bystyret to milliarder kroner i udsigt, hvis blot det vil indføre bompenge og dermed vise vejen for resten af de bilplagede, amerikanske storbyer.

Tilskuddet fra Transportministeriet er en sejr for miljøorganisationerne, der har arbejdet for at få betalingszonen indført. Tidligere i år fik de støtte af New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, da han gjorde kørselstold til en del af hans 25 års miljøplan for byen.

Borgmesteren skal dog stadig få statens lovgivere til at støtte op om ideen inden for 90 dage, hvis byen rent faktisk skal modtage pengene, skriver Financial Times.

Lokal støtte og modstand

En af grupperne, der arbejder for at få indført prissystemet, The Partnership for New York City, har beregnet, at den kraftige trafik i byen koster området 72 milliarder kroner om året i tabt produktivitet.

Som i London frygter lokale forretningsdrivende dog, at bompengene vil få kunderne til at blive væk fra de små butikker i centrum.

Planen møder også modstand hos nogle byrådsmedlemmer, som repræsenterer de ydre kvarterer som Brooklyn, Queens og Bronx. De er ikke alle serviceret lige så godt af offentlige transportmidler, og bompengene vil derfor ramme middelklassen uretfærdigt hårdt, lyder det.

Andre frygter, at gaderne lige udenfor betalingszonen vil blive fyldt med parkerede biler.

Borgmesteren kalder bompengene for en gylden mulighed, som kan reducere forureningen, forbedre luftkvaliteten og sikre, at økonomien ikke bliver kvalt af trafikkøer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

De nyeste undersøgelser viser at Trafikken i København allerede er på vej ned, så der er ikke samme behov for at indføre bompenge i København som i New York og London. Bompenge bliver let til en ekstra skat på bilisme, som parkeringsafgifter og p-bøder allerede er blevet det. Afgifterne bliver efterhånden skruet op - og de bliver ikke til at afskaffe igen - ligesom alle andre skatter. Sats istedet på en forbedring af de kollektive transportmidler og bedre vejplanlægning og parkeringsforhold. Det vil også mindske trafikken. Pt. skal biler ofte køre rundt i lang tid for at lede efter en parkeringsplads. Det forbruger unødvendigt tid, plads og brændstof samt forurener unødvendigt meget.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten