Bier skal vaccineres mod pest - også problem i Danmark

5. januar kl. 15:441
Bier skal vaccineres mod pest - også problem i Danmark
Ny vaccine skal gøre honningbier immune over for farlig sygdom, der svækker og dræber bien. Illustration: Gilles San Martin / Wikimedia Commons.
En vaccine givet til dronningen i et bistade hjælper med at gøre bier immune over for bipest, som der også findes spor af i 30 procent af dansk honning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nu kan amerikanske biavlere snart bestille vacciner til deres honningbier.

Det amerikanske landbrugsministerium har netop lavet en betinget godkendelse af verdens første vaccine til bier.

Godkendelsen giver nye muligheder for at bekæmpe sygdomme, der regelmæssigt hærger bikolonier. Det skriver The Guardian.

Det er den amerikanske biotekvirksomhed Dalan Animal Health, der står bag den godkendte vaccine, som skal gøre bierne immune over for amerikansk bipest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vores vaccine er et gennembrud inden for beskyttelse af honningbier,« fortæller firmaets administrerende direktør, Anne Kleiser til The Guardian.

Det har ikke været nogen kur mod pesten før nu, som har resulteret i, at flere biavlere har været nødsaget til at brænde eller ødelægge bistader for at undgå, at sygdommen spreder sig.

Amerikansk bipest forårsages af bakterien, Paenibacillus larvae, der kan svække og dræbe bistader.

Ifølge biavl.dk viser undersøgelser, at omtrent 90 procent af al udenlandsk honning indeholder bipestsporer, hvilket kan være en betydelig smittekilde for bier, hvis de kommer i kontakt med honningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet findes også i Danmark, hvor næsten 30 procent af al dansk honning indeholder sporer fra bipest.

USA er især afhængige af honningbier i forhold til bestøvning af fødevareproduktionen. Bistader bliver rutinemæssigt fragtet på tværs af landet for styrke produktionen af eksempelvis mandler og blåbær, som er eftertragtet hos amerikanerne.

Første skridt mod flere vacciner til bier

Biavlere kan let se, om deres bier er inficerede med bipest, da de døde bakterier bliver til en brun slim med en harsk lugt.

Heldigvis skal biavlerne ikke stikke hver eneste bi med en kanyle for at give dem vaccinen.

Det virker således, at biavleren tilføjer vaccinen i dronningens såkaldte ‘royal jelly’, som arbejderbierne fodre hende med.

Derefter optager dronningen noget af vaccinen i dens æggestokke, der efterfølgende vil gøre de kommende bilarver immune over for bipesten, når de udklækkes.

Dalan Animal Health vurderer, at hvis vaccinen bliver en del af dronningens regelmæssige indtag af ‘royal jelly’, så vil hun også være immune over for den amerikanske bipest.

Biotekvirksomheden vil bruge samme teknologi som en platform, hvor de i fremtiden kan udvikle vacciner mod flere forskellige sygdomme.

Dalan Animal Health er allerede ved at udvikle en vaccine mod den europæiske bipest.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
6. januar kl. 13:03

Pest er en bakteriesygdom hos mennesker, forårsaget af bakterienYersinia pestis. Den omtalte sygdom hos bier kaldes ondartet bipest, så navnet ligner (og ondartet bipest er et dårligt navn, alle sygdomme er ondartede og det er ikke pest)