Bier skal finde bomber

I sin kamp mod terror er det amerikanske militær i gang med at teste, om honningbier kan bruges til at finde bomber. Biernes lugtesans er mindst lige så effektiv som hundes, og de kan trænge ind næste overalt, skriver The New York Times.

Forskningen, der har været tre år undervejs, fokuserede oprindeligt på bruge bierne til at rydde minefelter.

Dr. Alan S. Rudolph fra det amerikanske Defence Science Office satte sukkervand nær prøver af DNT, et nedbrydningsprodukt af TNT, (trinitrotoluen), som er meget anvendt som sprængstof f.eks. i miner. Bierne, der først opdagede de nye »blomster«, bragte budskab om det til kuben, og snart fouragerede alle dyrene ved DNT'en i stedet for at flyve til planter i omegnen. Det var altså enkelt at optræne bierne til at flyve henimod steder med DNT, og dermed sprængstoffet TNT.

På Brooks Airforce Base i Texas har forskere for nylig afsluttet en række tests med bombesniffende bier. Forsøgene viste, at bierne fandt de eksplosive kemikalier i 90 pct. af tilfældene.

Pentagon forestiller sig biflokke anbragt nær strategiske mål, hvor terrorangreb kunne frygtes. I det kommende uger vil forskerne prøve at forsyne bierne med hver sin saltkorn-store radiosender, så man let kan følge dyrenes færden igennem luften og om bag mure, ind i bygninger, osv. Men så avanceret teknologi er ikke nødvendig for at finde f.eks. en bil med sprængstof. Det er let at, hvor på parkeringspladsen bisværmen samler sig.

Ifølge en talsmand for hæren er man er klar over, at der er en vis "fnisefaktor" indbygget i bombebi-projektet. Det er svært at sælge et projekt, folk griner af, men omvendt insisterer forskerne på, at bierne har et stort potentiale .

Det er også et problem, at bier ikke kan sættes i arbejde om natten, i uvejr eller i kulde. Det er også svært at forestille sig at slippe en bisværm løs i lufthavn for at finde sprængstoffer på bagagebåndene. Så de traditionelle bombehunde har stadig en mission.

En af planerne med bierne er at placere dem tæt ved følsomme mål, men ifølge dr. Raudolph mangler der endnu megen forskning:

»Det er ikke ligetil at gå fra at overvåge bier, der summer omkring en kasse til at arbejde med lastbiler, der holder stille i mindre end et minut.. Metoden er ikke anvendelig, før vi ved, hvor pålidelige resultaterne er.

Det amerikanske forsvar har siden 1998 brugt 25 mio. dollar på forskning indenfor biologiske systemer, altså dyr der kan bruges til militære formål.