Bidræber-pesticider: For første gang skal vagthund undersøge dispensationer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bidræber-pesticider: For første gang skal vagthund undersøge dispensationer

Honningbi i en blomstrende rapsmark. Illustration: Gilles San Martin / Wikimedia Commons

For første gang nogensinde har EU-Kommissionen bedt eksperterne i det europæiske agentur for fødevaresikkerhed, Efsa, om at gennemgå de dispensationer, som medlemslandene udsteder til at benytte pesticider, som ellers ikke er tilladt i Europa.

Anledningen er de mange dispensationer, som 13 lande – herunder Danmark – har udstedt til landbruget, så landmændene kan fortsætte med at bringe pesticidgruppen neonikotinoider (på engelsk forkortet neonics) ud på markerne.

Læs også: Hvad hjælper forbud mod bi-dræbende pesticider, hvis landmændene alligevel får dispensation?

Neonics risikerer at skade både vilde bier og honningbier og dermed bidrage til den tilbagegang, som bierne har været udsat for de seneste par årtier. EU forbød derfor neonics til brug på blomstrende afgrøder helt tilbage i 2013.

Der skal være tale om en nødsituation

Men de 13 lande giver alligevel landmændene dispensation til at benytte neonics til at slå skadedyr ihjel. Herhjemme handler det om at bejdse rapsfrø inden såningen i efteråret, så de spæde planter ikke bliver spist af rapsjordlopper i foråret. I andre lande er der givet dispensation til at benytte neonics i marker med blandt andet majs og solsikker.

Læs også: Danske raps smøres i bi-dræbende pesticid, som EU vil forbyde

EU-Kommissionen har ingen umiddelbar indsigelsesret over for dispensationer, som på engelsk går under den noget mere dramatiske betegnelse »emergency authorisations«. Medlemslandene skal dog informere kommissionen, og den kan så, som det nu altså er sket for første gang, bede om en vurdering af det faglige grundlag.

EU-Kommissionen har i første omgang bedt Efsa vurdere grundlaget for alle de dispensationer til neonics, som sidste år blev udstedt af syv lande: Rumænien, Bulgarien, Estland, Finland, Letland, Litauen og Ungarn. Danmark er altså ikke mellem de lande, som i første omgang bliver undersøgt, men blandt andet Ungarn og Bulgarien har også givet dispensation til at bejdse vinterraps med neonics.

Læs også: Landmænd får dispensationer på stribe til forbudte pesticider

»I særdeleshed bedes Efsa vurdere, om de brede dispensationer var nødvendige på grund af fare (for afgrøderne, red.), som ikke kunne holdes nede med andre meningsfulde metoder,« skriver direktøren for EU's direktorat for sundhed og fødevaresikkerhed, Bernard Van Goethem, i brevet til Efsa.

Kan skadedyrene kontrolleres på anden vis?

Netop pointen om, at der skal foreligge en konkret vurdering af, om afgrøderne er i fare, og at andre metoder til at holde insekterne i skak ikke duer, går igen flere gange i brevet.

Læs også: Pesticid på danske rapsmarker tager langsomt livet af bier

Det samme har været oppositionens krav herhjemme, hvor Miljøstyrelsen giver dispensation til at bejdse vinterraps i hele landet uden at vide, hvor stor en plage jordlopperne bliver året efter.

Læs også: Opposition: Regeringen udvander beskyttelsen af dansk natur og vores bier

Også lederen af Efsas afdeling for risikovurdering af pesticider, José Tarazona, fremhæver, at der skal være tale om en konkret fare:

»Vi vurderer, om dispensationerne er nødvendige, eller om der findes alternativer, som kan kontrollere skadedyrene,« siger han til Ingeniøren.

José Tarazona stod også i spidsen for Efsas omfattende rapporter om neonics, som i februar konkluderede, at stort set alle anvendelser i de åbne land risikerer at skade bierne.

Læs også: Sverige går stik imod Danmark og siger nej til bi-dræbende pesticid

Han forventer, at Efsa afslutter sit arbejde med at vurdere dispensationerne i juni. Den oprindelig deadline lød ellers på midt i maj, fordi EU-Kommissionen sidste efterår gav otte måneder til undersøgelserne.

Under alle omstændigheder betyder det, at Efsas vurdering af dispensationerne ikke når at blive klar, når medlemslandene første gang skal diskutere, om EU-forbuddet mod neonics skal udvides. Kommissionen ønsker i praksis at forbyde al brug af insekticiderne på friland, altså også for afgrøder, der høstes, før de blomstrer. Forslaget behandles første gang på et møde fredag i denne uge, store bededag, men det er endnu ikke givet, at det endelige resultat foreligger på det møde.

Den danske regering går på den ene side ind for at stramme forbuddet, men kun, hvis de danske landmænd kan fortsætte med bejdse frø med neonics. Ud over raps, hvor det i dag kræver dispensation, bliver neonics også benyttet til bl.a. roer og kinakål herhjemme, hvilket stramningen vil forhindre.

Læs også: Danmark modarbejder forbud mod bidræbende pesticider

Læs hele brevet, hvori EU-Kommissionens bestiller en kulegravning af dispensationerne hos Efsa: