Bevar hovedstadens grønne kiler – men tillad byttehandler

De grønne kiler mellem hovedstadens udbyggede fingre er en kæmpe gevinst for indbyggerne, lyder det enstemmigt fra Ingeniørens Visionarium.

Kilerne blev oprindeligt tænkt som grønne områder, som københavnerne kunne tage til for at få frisk luft. I dag er der åndehuller helt inde i centrum, men det ændrer ikke på vigtigheden af sammenhængende grønne områder.

»Det er sammenhængen i de grønne kiler, som er afgørende. De var netop intentionen i den oprindelige fingerplan,« pointerer Anja Carlslund, planchef i Ishøj og formand for Danske Planchefer.

Pres på landbrugsområder

Mange steder er de grønne kiler beskyttede naturområder, herunder fredskov, og dem er der intet pres for at fjerne, påpeger Visionariet.

Presset er udelukkende på landbrugsarealer, som er langt mere værd, hvis de kan bebygges. Det advarer Visionariet generelt imod.

Udviklingen bør gå den modsatte vej, påpeger professor emeritus i geografi Christian Wichmann Matthiessen fra Københavns Universitet. »Der ligger store, rekreative muligheder i at lukke landbrugsarealerne op, så det f.eks. bliver muligt at cykle på markvejene,« siger han.

Fleksibilitet ønskes

Anja Carlslund opfordrer til ikke at hænge sig i de grønne områders nøjagtige placering.

»Man behøver ikke holde nidkært fast i hvert eneste lille område, hvis man med fornuft kan bytte et areal ud med et andet,« siger hun.

Hun nævner eksempler på, at grønne kiler forhindrer, at der bliver bygget ud nær en station. Så er det bedre at inddrage ét område til bebyggelse og gøre et andet til en del af en grøn kile, så længe netop sammenhængen i de store områder bevares.

Emner : Natur
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Flere kommuner er meget ivrige efter at få lov til at bygge i de grønne kiler. Det kan kun en fastholdelse af naturbeskyttelsen forhindre. Så længe det varer, for står det til regeringen, så vil den en dag tillade at kommunerne får mere råderet over de grønne kiler. Venstre vil sælge forslaget som kommunal selvbestemmelse, og alting skal ikke styres fra Slotsholmen.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten