Betonkugler skal bremse mudder-oversvømmelse
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Betonkugler skal bremse mudder-oversvømmelse

Tre geofysikere har fået en idé til at stoppe den vulkanske mudderstrøm, der truer 200.000 hjem på den østlige del af den indonesiske ø Java.

Geofysikere mener, at det varme mudder kan bremses med tykke stålkæder af halvandens meters længde, hvorpå der sidder fire betonkugler, to med en diameter på 40 centimeter og to med en diameter på 20 centimeter. Hver kæde vejer med de fire kugler 300 kilo.

Op til 1.000 stålkæder skal sænkes ned i det hul, hvorfra 126.000 kubikmeter mudder hver dag siden maj er væltet op og foreløbig har oversvømmet et område på fire kvadratkilometer. Indtil videre er 10.000 blevet hjemløse.

Alle forsøg på at stoppe mudderet er hidtil slået fejl. Myndighederne har blandt andet gravet brønde og kanaler, som skule lede mudderet ud i en nærliggende flod - uden resultat.

Friktion bremser mudderet

Derfor er Bagus Nurhandoko, Satrria Bijaksana og Umar Fauzi fra Bandung Institute og Technology kommet op med ideen om stålkæder med store betonkugler, der skal udformes, så friktionen er størst mulig.

Ideen er, at stålkæderne ikke stopper mudderstrømmen helt. I stedet indsnævrer de hullet, som mudderet vælter op igennem.

Når mudderet samtidig bliver tvunget til at bevæge sig rundt om betonkuglerne, vil de ifølge de tre geofysikeres modeller miste noget af sin energi, som bliver omskabt til friktion, vibrationer og rotation. Det vil bremse mudderet så meget, at strømmen kan aftage med op til tre fjerdedele, vurderer forskerne ifølge tidsskriftet Natures hjemmeside.

»Det gør mudderet træt. Vi dræber det langsomt,« siger Bagus Nurhandoko til Nature.

Skeptiske eksperter

Metoden er fuldstændigt uprøvet, og eksperter på området er stærkt skeptiske.

Eksempelvis påpeger Richard Swarbrick fra britiske Geopressure Technology, at det meget vel kan tænkes, at betonkuglerne kan bremse mudderet. Til gengæld vil trykket stige.

»Derfor kommer mudderet sandsynligvis op af andre huller. Mudderet finder en anden vej ud,« siger han til Nature.

En anden britisk ingeniør, Brian Simpson fra Arup Geotechnics, kalder over for BBC betonkuglerne for »et skud i tågen«. Ud over problemet med trykket kan det vise sig meget vanskeligt at stoppe en mudderstrøm, som har flydt så længe.

»Men det er sikkert forsøget værd, selv om jeg tvivler på, at det virker,« siger han til BBC.

Forsøget ventes at koste 2,5 millioner kroner, som skal betales af olieselskabet PT Lapindo Brantas, hvis boringer mange lokale bebrejder for at have ført til katastrofen.

Planen er et bygge en bro over krateret, hvorfra betonkuglerne kan sænkes ned. I starten vil der blot blive sænket 10 kæder om dagen, men det skal stige til 50 kæder dagligt, indtil alle de 1.000 kæder og 4.000 kugler ruller rundt i mudderhullet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten